Ferran Mascarell: “El regidor de cultura de Barcelona no pot ser sectari”

Mascarell no ha negat la seva curiositat per saber qui serà finalment el responsable de l'àrea de cultura de l'ajuntament i com afrontarà els problemes que hi ha ara sobre la taula, com el relleu de Bartomeu Marí al capdavant del MACBA.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

El conseller Mascarell ha presentat al Palau March el festival de Música Antiga del Pirineu (FeMAP). En acabar, li hem preguntat com veia el futur de l’ICUB i quin perfil hauria de tenir idealment la persona que agafés les regnes de cultura a la ciutat de Barcelona. El conseller recomana que no es faci política municipal des del mínim comú denominador

Ferran Mascarell, amb Gemma Sendra del CoNCa a la Sala dels Miralls

Mascarell ha dit que el nou responsable de l’ICUB, tant si és un regidor com una persona designada per portar-ne la direcció executiva, ha de ser algú preparat, savi i sobretot no sectari. Mascarell ha insistit a dir que sigui qui sigui el futur dirigent, “no hauria de fer política des del mínim comú denominador, perquè la política municipal s’ha de fer a partir de l’articulació d’una majoria, i el mínim comú denominador no sempre és suficient. El consistori haurà de governar en termes de màxims, atès que caldrà harmonitzar tantes sensibilitats”.

Mascarell no ha negat la seva curiositat per saber qui serà finalment el responsable de l’àrea de cultura de l’ajuntament i com afrontarà els problemes que hi ha ara sobre la taula, com el relleu de Bartomeu Marí al capdavant del MACBA. Així com la Diputació haurà de resoldre l’impasse de la direcció general de l’Institut del Teatre, el nou regidor de cultura a l’ICUB tindrà la responsabilitat d’afrontar el futur d’un museu que viu aquest moment de traspàs amb incertesa.

Entre els futuribles hi ha dues persones amb qui Mascarell ja ha treballat, com serien Berta Sureda (Barcelona en comú) o Gemma Sendra (ERC), però tot dependrà de com es reparteixin les responsabilitats dintre la coalició que sembla qu s’està gestant a l’Ajuntament. Ni Gemma Sendra, que era la sisena de la llista d’ERC ni Berta Sureda, que ocupava la quinzena posició a la llista d’Ada Colau seran regidores de cultura, però sí que podrien fer-se càrrec de la direcció executiva de l’ICUB i gestionar el dia a dia amb un regidor que en fes l’acompanyament, com havia passat en l’etapa de Jordi Martí.

Mascarell també ha dit que preveu que “quan tothom es posi a fer la seva feina, les polítiques dels grans centres culturals tindran continuïtat. Les coses són com són. Si arriba algú genial amb idees innovadores, l’escoltarem. Si no, continuarem amb les polítiques culturals de manera democràtica. I això vol dir que els centres han de ser oberts i plurals i els seus directius han de procurar que hi puguin entrar els creadors”

Pel que fa a la trasnparència a l’hora de designar els directors d’aquests centres, el conseller sosté que les administracions implicades ja han posat en marxa sistemes de relleu mitançantconcursos públics. “Fa temps que ho prediquem i ho practiquem”, ha dit Mascarell.

L’Ajuntament no paga per la Generalitat

Mascarell també ha negat que l’Ajuntament hagi prestat diners a la Generalitat. “És cert que en equipaments on tant el govern com l’ajuntament fan la seva aportació, l’ajuntament pot pagar més aviat, i això ajuda molt a nivell de tresoreria, però mai ha avançat diners que corresponen a la Generalitat, que si paga amb retard és per problemes de liquiditat, coneguts per tothom”, ha dit Mascarell, que aquest mes disposa dels fons justos per pagar les nòmines del departament de Cultura.

Mascarell també ha negat que l’Ajuntament hagi deixat diners a la Generalitat en altres àmbits de l’administració. “Si la Generalitat deu diners és perquè ha hagut de retardar pagaments a l’Ajuntament, però no perquè el consistori hagi prestat fons a la Generalitat”. Segons Mascarell, les exigències d’Ada Colau podrien portar a l’asfíxia la tresoreria del govern, que ja pateix l’ofec sistemàtic i calculat per part del govern de Madrid. “El ministre Montoro deu estar content de veure que ara Ada Colau tensa la corda per una altra banda”, ha dit Mascarell.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació