La vida als extrems

'Escapisme' ens convida a endinsar-nos a la vida de la Barcelona d'extraradi

Escapisme (Més Llibres, 2020) l’última novel·la del periodista i escriptor Marc Moreno, ens parla d’una Barcelona que no surt a les guies turístiques. A través de la mirada de l’Aitor, el seu protagonista, se’ns presenta la realitat que es viu als barris de la perifèria, concretament a La Verneda i la Pau, a un dels extrems del districte de Sant Martí. Malgrat transcendir-ne les seves fronteres, La Verneda i la gent que hi viu són els que doten d’identitat un llibre que troba, en la Rambla de Guipúscoa un dels centres neuràlgics de la seva acció. Ambientada a l’estiu de 2017, el temps històric de la novel·la ens situa en una Barcelona colpejada per l’atemptat terrorista de Les Rambles la tarda del 17 d’agost.

Marc Moreno, autor de ‘Temps de rates’ © Ester Roig

Escapisme ens explica la història d’una família obrera desestructurada, colpejada per les feines precàries i les drogues. Insegur, jove, ple de pors i amb un futur incert, l’Aitor ens mostra una realitat que es veu incapaç de canviar. O així ho creu, fins que l’atemptat de Les Rambles el fa reflexionar i es converteix en el detonant de la història.

A partir d’aquí, i amb un ritme trepidant, Marc Moreno ens presenta un ventall de personatges tant inclassificables i desesperants com entranyables, un seguit de bala-perdudes que, malgrat no encaixar entre ells es conjuren amb el mateix Aitor per buscar el seu lloc a una societat que els ha relegat al rol de mers outsiders. Com? Articulant un seguit d’accions que freguen el surrealisme, però que atesa la naturalesa dels personatges, ens semblen totalment versemblants.

Amb profundes reflexions al voltant de la paternitat i farcit de mirades sobre com el nostre passat configura i dona forma al nostre present, Escapisme ens proposa un viatge a través de la lluita contra un mateix i contra la classe social establerta. Els seus personatges remen contra corrent per revertir una situació que els porta a viure al marge de la legalitat i al caire de l’abisme. La constant successió d’esdeveniments i els girs de guió que hi trobem, conformen una novel·la negra d’aire distès que ens mostra com, l’instint de supervivència, i la necessitat de fer un pas endavant, pot arribar a límits insospitats i conduir-nos a prendre decisions extremes.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació