Els Països Catalans envaeixen Bolonya

Catalunya i les Illes Balears han estat escollides com a convidades d’honor a la Fira de Bolonya

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Els professionals del sector ja ho saben: s’acosta la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya. I aquest any ho fa amb sorpreses pels Països Catalans, ja que Catalunya i les Illes Balears han estat escollides com a convidades d’honor a la Fira, una de les més importants del sector.

Intercanviar drets, descobrir les últimes novetats, donar-se a conèixer, descobrir nous il·lustradors i autors, conversar amb guanyadors de premis. Aquestes són algunes de les activitats principals que es poden dur a terme a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, que enguany arriba a la seva 54a edició.

L’esdeveniment compta amb més de 20.000m2  d’espai d’exhibició, que ompliran 1.200 professionals de 75 països. 26.000 persones són les que visiten els pavellons de la Fira de Bolonya cada any per descobrir com avança el món editorial dins i fora de l’esfera digital, participar en conferències i dur a terme tallers.

Aquest any, Catalunya i les Illes Balears han estat escollides convidades d’honor de la Fira en qüestió, territoris que segons els organitzadors de la fira tenen una gran tradició d’editorials especialitzades en llibres per a infants i joves que perdura fins avui dia.

“És la primera vegada que la Fira de Bolonya reconeix una cultura sense estat”, explica Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull, entitat que integren el govern de Catalunya, el de les Illes Balears i l’Ajuntament de Barcelona per la projecció internacional de la llengua i cultura catalanes. El Ramon Llull organitza l’espai expositiu català junt amb altres organitzacions. “Mai hem tingut cap problema polític”, afirma Elena Pasoli, directora de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya.

Forcano creu que als Països Catalans la literatura per a menors d’edat té múscul, talent i qualitat, però que no es coneix suficient. Com a convidats d’honor i sota el lema Sharing a future: Books in Catalan, l’Institut Ramon Llull destacarà la importància de la il·lustració i la literatura en llengua catalana.

La seva proposta girarà al voltant de tres eixos: la mirada al futur, amb la certesa que els nens són el motor del futur del món dels llibres perquè “donen peu a la literatura d’adults”, segons Forcano; el diàleg amb el sector per oferir als infants i joves de tots els països oportunitats per accedir a tot tipus de llibres; i, finalment, la importància del català dins de la tradició cultural i editorial.

Ruth Mateu, consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, recorda el compromís firmat aquest febrer a l’anomenada Declaració de Palma pels governs català, valencià i balear, on es comprometen a enfortir lligams històrics i culturals en benefici comú d’aquests tres territoris. “Hem de reforçar els projectes compartits i enfortir la llengua”, declara Mateu, que creu que la llengua i la cultura ens identifiquen com a país i que cal sortir a l’exterior per a donar-los a conèixer.

De fet, actualment el sector de la literatura infantil i juvenil factura 41,4 milions d’euros anuals, segons dades del 2015, i és el tercer sector en facturació en la indústria editorial. Segons l’Institut Ramon Llull, l’entramat cultural i professional que es dóna en territoris de parla catalana constitueixen un estímul constant per a escriptors, il·lustradors, dissenyadors, traductors, editors, llibreters i bibliotecaris, entre molts més agents. Santi Vila, conseller de cultura de la Generalitat, destaca també que participar en la Fira de Bolonya ha de servir per a mostrar aquest ecosistema al voltant del món del llibre.

“Desembarquem i gairebé envaïm Bolonya”, diu Manuel Forcano fent referència a les activitats que Catalunya i les Illes Balears ja tenen planejades per la Fira. Entre elles hi han dues exposicions comissariades per la llibretera Paula Jarrin i dissenyades per l’arquitecta Clara Solà-Morales. Aquestes mostres són Sharing the future, on s’exposaran els treballs de 42 il·lustradors dins d’una exposició concebuda com una gran llibreria amb hamaques que vol ser un espai de repòs al mig de la fira; i Vet aquí una vegada… / C’era una volta… on es podran veure treballs dels il·lustradors i il·lustradores que han obert camí i que compten amb una trajectòria ben consolidada.

Sobre el món editorial, el programa literari de la fira es divideix en quatre seccions anomenades cafès: el cafè dels il·lustradors; el cafè dels autors; el cafè dels traductors i el cafè digital. En total, més de quaranta activitats amb més de vuitanta participants que ocuparan no només l’espai firal sinó també la ciutat, on s’hi duran a terme tallers, cicles de teatre i de cinema, exposicions i simposis relacionats amb la literatura. Del 3 al 6 d’abril del 2017, els Països Catalans envaeixen Bolonya.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació