Els camins de la llum

A 'Els camins de la llum' (Rosa dels Vents), Coia Valls narra la captivadora història de Louis Braille.

Coia Valls, autora de La princesa de Jade, El mercader o La cuinera, entre d’altres, ens ha presentat aquest passat novembre la seva darrera novel·la, Els camins de la llum (Rosa dels Vents), on narra la captivadora història de Louis Braille, l’humil heroi que va desafiar la ceguesa.

La vida dels Braille sembla esfondrar-se quan el petit de la família perd la vista a causa d’un accident, però gràcies al suport i la perseverança dels qui l’envolten, el petit Louis emprendrà un llarg viatge cap a una nova vida.

Deixar la seva família a Coupvray i instal·lar-se a l’Institut per a Joves cecs de París no serà gens fàcil, però amb la força, el convenciment i la capacitat de superació que traspua, Louis aconseguirà superar tots els obstacles i abocarà raigs de llum sobre el destí de les persones cegues. I és que ja diuen que les grans obres no estan fetes amb la força, sinó amb la perseverança.

Tot i que van haver-hi detractors del seu mètode (és realment trist veure el que fa la ignorància!), contra tot pronòstic Braille va persistir i va triomfar, convertint el mètode “d’escriptura nocturna” ideat pel capità d’artilleria Barbier amb fins militars en l’actual sistema de lectoescriptura per a persones cegues. “Són punts de llum. Punts de llum captiva que pots alliberar en resseguir-los amb la punta dels dits. […] Sota els punts i bateguen les lletres”. La fam de saber, la curiositat, la intel·ligència i la tenacitat són només alguns dels atributs que defineixen al jove protagonista.

Per últim, val a dir que la vida de Louis, una punyent pugna constant entre llum i foscor, entre salut i malaltia, transcorre en paral·lel a la història de França de la primera meitat del segle XIX, una França revolucionària i convulsa, tant social com políticament.

L’autora ha fet una gran tasca de documentació, ja que a més a més de la documentació històrica de l’època i del context familiar de Braille, Valls ha explicat que dedicà dos anys a fer entrevistes amb persones cegues i professionals de l’ONCE per poder comprendre i plasmar els sentiments i les sensacions que experimenten les persones cegues. Es pot afirmar, de ben segur, que aquesta és l’obra més ambiciosa de Coia Valls.

Els camins de la llum és, per sobre de tot, un gran homenatge a Braille, un home humil, bondadós i sensible que va aconseguir trencar les cadenes de la dependència i la servitud, les cadenes que mantenien a les persones cegues, esclaves de la ignorància. Com diu Valls, sensibilitzar la societat està bé, però és imprescindible, i de justícia, formar i educar.

Podeu aconseguir un exemplar d’Els camins de la llum de Coia Valls si us feu subscriptors de Núvol o renoveu la vostra subscripció. Podeu reservar el vostre exemplar a [email protected]

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació