El nen blau i la serp de l’abisme

Amb 'Pitó', Guim Valls ens demostra que no cal fer Estudis Literaris per ser poeta

Fa anys vaig conèixer en Guim Valls. Era amic d’en Sauleda, qu’és de Sant Pol i tocàvem l’infern­ plegats –i ebris– dalt de l’escenari. Vam demanar-li, an Guim, per al segon LP, que ens fes un poema a partir de tres cartes del tarot: l’estrella, la lluna i el sol. I un dia el molt cabró ens va dur mel, El nen blau: tres poemes fondos, de mètrica exacta i de final fulgent. Tocats d’un no-sé-què d’enigma, una energia obscura cara de trobar.

Guim Valls | Foto: Laia Serch
Guim Valls | Foto: Laia Serch

Ara ho ha tornat a fer. Ell sí. Amb Pitó (Edicions Poncianes, 2020) se l’ha marcada. S’ha capbussat en un abisme –encara no sé quin– i ens n’ha dut poesia. Sense demanar perdó ni res a canvi. Pitó, nascuda a contracor de la terra, és un terror ple de possibilitats i de derrota segura (a mans d’Apol·lo, esclar, dictador de la llum). Una mala bèstia que es remou, esgarrifosa, i degolla nissagues. Un cervell drogat embastat d’esquerdes [són imatges seves; no totes però quasi]. Un llibre, en definitiva, que hauria de marcar una generació, la nostra, la dels noranta, perquè juga a una altra lliga.

Per una sola raó, que és doble. En un moment com l’actual [parlo de la generació dels noranta], farcit de poemes hiperteoritzats i de poc domini general del vers (amb comptades i agraïdes excepcions), Pitó ens ensenya que 1) no cal fer Estudis Literaris per ser poeta i 2) que per fer un molt bon poema és imprescindible dominar el llenguatge, la mètrica i el ritme, és a dir, haver mamat molta tradició.

Només així, de fet, pot construir-se un poemari amb cara i ulls. No hi ha dreceres. Guanyar un premi literari no és sinònim de qualitat, fa temps que ens n’hem adonat
–encara que sigui, tristament, l’única opció que tenen les editorials de moure els llibres i els poetes novells de publicar.

Cal saber fer petar els decasíl·labs, que diguéssim, i en Guim, certament, en sap. És per això que ha set capaç de sotmetre els versos a tres forces (l’apol·línia, la dionisíaca i una d’anterior que tampoc sé com es diu però em fa por); sense parlar-ne, amb fets. Simplement s’ha aplicat escrivint, treballant. Així, sense escarafalls, ha entroncat Pitó amb una alta tradició, de les més altes, i no ha deixat, a més, de ser subversiu i insurgent. No ha deixat, vull dir, de fer el que toca: rebentar-nos el cap.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació