El misteri de Son Peretó

Després d’anys sense cap intervenció a la basílica paleocristiana de Son Peretó, a Manacor, l’any 2005 es reprengueren les tasques d’excavació i consolidació d’estructures. L'arqueòleg Albert Forés ho ha viscut de primera mà i ens en fa un report a Núvol.

Ha finalitzat el mes de juny i amb ell la darrera campanya d’excavacions del jaciment arqueològic de Son Peretó. L’arqueòleg Albert Forés ho ha viscut de primera mà i ens en fa un report a Núvol. 

Després d’anys sense cap intervenció a la basílica paleocristiana de Manacor, l’any 2005 es reprengueren les tasques d’excavació i consolidació d’estructures. Aquestes foren impulsades per la directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Salas, i han estat dirigides fins a l’actualitat per l’arqueòleg Mateu Riera i Miquel Àngel Cau. Des de llavors ençà s’han produït, de forma continuada, campanyes d’excavacions acompanyades de les pertinents campanyes de restauració i consolidació. Aquestes actuacions han fet que sigui l’únic jaciment, d’aquest període, museïtzat.

Però…, que ens expliquen aquestes restes illenques? L’esmentada basílica està datada entre els segles VI i el VIII, amb dos moments d’ocupació ben documentats, on s’han trobat dues piques baptismals, en la zona del baptisteri, pertanyents a aquests dos moments. Fora de la zona sacramental també s’han documentat diferents estances  associades a aquests dos moments d’ús.

Sobre les restes hi ha diverses hipòtesis de treball. Es tractava d’una comunitat religiosa a la perifèria de l’actual Manacor?, era un petit nucli urbà situat als afores de la capital llevantina? es tractava d’una ermita on es peregrinava per a retre culte?, o formava part d’un gran nucli urbà encara per descobrir? De moment l’equip de recerca no es decanta per cap d’elles, però el que sí que podem afirmar és que es tracta d’un centre religiós, amb un conjunt d’enterraments al seu interior i un conjunt d’àrees de treball al voltant del recinte sacre. Tampoc sap quins foren els que provocaren la seva destrucció. Fou un accident que acabà amb aquest nucli religiós, o fou destruït per una ràtzia musulmana?

De mica en mica i en els anys vinents, aquestes incògnites, que ens ha deixat la història, s’aniran desvetllant. Mentrestant poden visitar les restes, perfectament museïtzades o trepitjar el Museu d’Història de Manacor, on podrem gaudir de les troballes més significatives del recinte religiós, d’algun dels seus mosaics i d’explicacions que ens ajudaran a contextualitzar el període alt medieval de l’illa.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació