El germà difícil d’Andrea Rodés

Andrea Rodés és un dels deu dracs de Sant Jordi que enguany han seleccionat Catalunya i Núvol, el digital de cultura. El germà difícil (RBA La Magrana) d'Andrea Rodés és una novel·la ambientada entre estanys d'aigües cristal·lines, però ens mostra el fons tèrbol d'una família.

Andrea Rodés és un dels deu dracs de Sant Jordi que enguany han seleccionat Catalunya i Núvol, el digital de cultura. El germà difícil (RBA La Magrana) d’Andrea Rodés és una novel·la ambientada entre estanys d’aigües cristal·lines, però ens mostra el fons tèrbol d’una adinerada família barcelonina. Ester Seguí ha llegit la novel·la i Noemí Roset ha gravat el vídeo.

Viatjar, moure’s o tornar a casa formen part de l’aparent eix temàtic que ens presenta Andrea Rodés (Barcelona, 1979) a El germà difícil (RBA La Magrana). L’acció se centra en el cap de setmana que en Sergi, un germà suposadament difícil, torna del Camerun, on treballa per Metges Sense Fronteres. Proposa de fer una excursió al Tuc de Mulleres, a la Vall d’Aran, a la seva família, una família en principi convencional: pares separats i dos germans. Malgrat que la condició física de tots ells, excepte del germà petit, en Pol, és pèssima, tot sembla que els acompanya. En un entorn idíl·lic en companyia de la família, què pot fallar?

En Sergi, un noi angoixat per la realitat, es retroba amb la mare, la Mercè, que prefereix en Pol i ho fa evident, a l’antiga casa senyorial de l’avi a Arties, que ara s’ha convertit en un petit hotel. També coincidirà amb en Pol, el germà perfecte, guapo i casat amb la Inés, amiga d’infantesa de tots dos i l’única persona que entén en Sergi. Amb el record inesborrable de l’avi, doctor de cert renom, que va aprendre a estimar amb els néts i que el portava a pujar muntanyes, en Sergi s’haurà d’enfrontar a les seves pors i la depressió que fa temps que el persegueix. També haurà de tornar-se a encarar amb Susanna, la seva ex, que va deixar per email, però que no acaba d’oblidar.

El germà difícil presenta tota aquesta galeria de personatges, però tots ells, fins i tot els aparentment més insignificants, estan perfilats de forma precisa, i ajuden a enriquir la trama en aquest joc de relacions familiars. Així, cada personatge és amo de la seva història.

A mesura que avança la novel·la, a poc a poc, l’autora ens revela veritats, vincles i culpabilitats gelosament guardats durant temps. Aquestes petites píndoles provoquen que quedem enganxats a una novel·la en què el narrador omniscient ens explica fets del passat útils per comprendre el comportament d’uns personatges força sarcàstics en el present. La ràbia, el dolor, la culpabilitat o la gelosia són sentiments contra els quals hauran de lluitar per tirar endavant (“Una enveja que els esmicolava per dins, com els ossos d’isard escampats pel fondal en què s’havia ficat”) i que ens aniran acompanyant al llarg d’una obra narrada amb una senzillesa que en subratlla la intensitat. Apareixen diversos focus d’atenció que desemboquen en una mena de thriller familiar intens amb conseqüències que no es poden explicar sense esguerrar l’enjòlit de la novel·la.

Andrea Rodés als estudis de Catalunya Ràdio | Foto Noemí Roset

El germà difícil ens ofereix l’oportunitat de fer un viatge que dóna peu a successives trobades amb personatges variats i, entre records i secrets, plasma els defectes, però també les virtuts, de l’ésser humà.

La novel·la està molt ben escrita. Rodés aconsegueix pintar aquest to característic d’una família convencional de classe mitjana-alta de Barcelona i ens passeja per bars, carrers o llibreries conegudes. Però no només això. També ens transporta a la Vall d’Aran i al seu paisatge captivador, observador implacable de l’aventura d’una família que podria ser la nostra.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació