El fil que estira un doble misteri

La presentació d''El fil invisible', de Gemma Lienas, ha combinant espectacle i debat

Ivet Armengol

Ivet Armengol

Periodisme i Humanitats, UPF

Aquest 14 de setembre s’ha presentat a la Setmana del Llibre en Català la nova novel·la de l’escriptora Gemma Lienas, El fil invisible, guardonada amb el 38é Premi BBVA Sant Joan. En una presentació innovadora, combinant les explicacions de l’autora amb un petit espectacle, Lienas ha revelat part de l’entramat de la història, escrita sota una mirada feminista.

La nova novel·la de Gemma Lienas, El fil invisible, és un gran trencaclosques. A la presentació del títol a La Setmana del Llibre en Català, sobre l’escenari hi hem vist tres de les seves peces. Primer unes quantes fotos en blanc i negre i un quadre impressionista d’un paisatge francès.  La família per un costat i l’Île-de-Batz, el lloc que desencadenarà tota la trama, per un altre. I la tercera peça ens la duu un acròbata que surt d’entre el públic. Una carta. Tot seguit escoltem les primeres línies de la novel·la de Lienas. La Júlia, protagonista de la novel·la, acaba de rebre una missiva que revelarà un misteri familiar que porta temps investigant i que es remunta als anys de la Segona Guerra Mundial. Fins al final de la novel·la, ens adverteix Lienas, “no se’n sabrà el contingut”. Podeu llegir aquí la ressenya d’El fil invisible, de Francesc Ginebreda, publicada al Núvol.

Espectacle i explicacions de l’autora han anat dialogant durant tota la presentació. La veu de Laura Aubert, l’acordió de Marc del Pino i l’actuació de l’acròbata Quim Girón acompanyaven la lectura en veu alta d’un fragment del llibre amb una representació musicada que ens donava més pistes sobre el contingut de la lectura. Tot seguit, quan la música acabava, prenien la paraula Gemma Lienas i la periodista Anna Guitart, conductora de l’acte, que presentaven les incògnites que planteja el text.

“Hi ha un fil invisible que la Júlia estira quan descobreix alguna cosa a l’illa de Batz”, ha explicat Lienas. La Júlia arriba a Batz convidada a una festa d’aniversari de la seva besàvia, i comença a descobrir coses sobre els seus avantpassats. Al mateix temps, descobreix que la famosa científica Rosalin Franklin, a qui Watson i Crick van robar el descobriment de la composició de l’ADN, va fer estades a Batz. La doble trama es desplega: la Júlia farà un documental sobre els misteris de la troballa de Franklin i paral·lelament descobrirà els misteris de la seva pròpia família. Lienas explica a Anna Guitart que va estar cinc anys preparant la novel·la, posant especial cura en la construcció psicològica dels personatges. “Per cada personatge tinc una fitxa, li poso una foto i especifico fins als detalls més ínfims de la seva personalitat”, ha dit l’autora.

Lienas ha revelat que la Júlia trobarà quelcom del seu passat que “pot donar-li les respostes del seu futur”. Enmig de totes aquestes investigacions, la protagonista també té dubtes sobre la seva vida: És feliç amb el seu marit? Vol tenir fills? Anna Guitart pregunta a l’autora si la novel·la és feminista. Per Lienas sí que ho és, en tant que ella projecta la seva “mirada sobre el món a la novel·la, una mirada feminista”. L’autora explica que les novel·les “mai són neutres”, totes traspuen “una visió del món o una altre”, i la seva pot contrastar amb “la visió masclista, que és la predominant i la que ens sembla normal”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació