Dones extraordinàries

Males Herbes ha publicat una antologia de literatura fantàstica escrita per dones

Dolça Granolleras

Dolça Granolleras

Estudis literaris (Universitat de Barcelona)

Males Herbes publica Extraordinàries, una antologia de relats que porta com a subtítol Noves autores de l’insòlit. Ricard Ruiz Garzón, responsable d’aquest volum, ha fet una tria amb la voluntat d’incloure tots els subgèneres de codis no-realistes.

Males Herbes ha publicat una antologia de literatura fantàstica escrita per dones

Les autores incloses són inèdites en el gènere fantàstic i n’hi ha de totes les edats. Ruiz Garzón proposa una antologia orgànica, divergent i diversa, però destaca que hi ha alguns elements en comú: “Totes aquestes autores son grans lectores i dialoguen amb la tradició, coneixen els codis del gènere i fan un bon treball formal i estilístic”. L’antòleg afegeix: “Si ets lector del gènere et sorprendrà, però si no ho ets també hi trobaràs una gran porta d’entrada, ja que hi ha un ampli ventall de possibilitats, s’hi tracten temes que son mirall de la nostra situació actual, juga amb les nostres tradicions, no només amb les del fantàstic, sinó també amb la nostra mitologia i el nostre folklore, explorant des dels marges”.

No caldrà redescobrir aquestes autores en el futur si no han estat marginades en el present

Ruiz Garzón, que és professor a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, va destacar la l’emergència de noves autores, editores i lectores. És un fet que està revolucionant el gènere en totes les llengües, però en català calia fer-ho més visible perquè, tal i com explica al pròleg, sempre que preguntava a algú si coneixia tres autores de ciència ficció en català ningú l’hi sabia dir. Segons els editors de Males Herbes, “en la literatura fantàstica aquesta afluència massiva de dones potser serà més visible perquè aquest gènere abraça tots els aspectes i hi ha més amplitud de possibilitats literàries”. Segons Gemma Martí O’Toole, una de les autores de l’antologia, va destacar que “la manca de varietat de referents per fi ja s’està superant”. Per la seva banda, Inés MacPherson assenyala que “les dones, més enllà de la maternitat, parlen de moltes més coses i en aquesta antologia s’ha permès que totes les cabòries que et poden passar pel cap poguessin sortir”. Segons Ruiz Garzón, “actualment hi ha un context sociològic que permet normalitzar el fet que hi hagi més autores que autors que es dediquen al gènere fantàstic, unes autores, que no caldrà redescobrir en el futur si no han estat marginades en el present. Per això calia que aquesta realitat saltés als llibres, a la premsa i arribés al públic”.

Ruiz Garzón assenyala que una antologia d’aquestes característiques ja s’havia fet en anglès, de la mà de Pamela Sargent als anys setanta. En castellà es va fer al 2014 i més endavant en van sortir més d’una dotzena, però en català encara no n’hi havia cap i això és simptomàtic. “S’ajunta el fet de ser la primera en llengua catalana, de posar quinze noms nous sobre la taula, i en tercer lloc és important perquè coincideix amb un moment històric en el qual hi ha un canvi generacional”, diu l’antòleg. “Si ens hi fixem ja comença a haver-hi autores -com la Irene Solà, la Marina Espasa, etc.- que sense fer estrictament literatura fantàstica, a vegades utilitzen codis del gènere, i això també és un signe de modernitat i de normalitat. “El que cal és trencar fronteres, no cal fer aquesta estigmatització d’una part important de la literatura”, conclou Ruiz Garzón.

A la roda de premsa, celebrada a la llibreria Gigamesh, hi van assistir algunes de les autores antologades, que van presentar els seus contes. Entre un ampli ventall de temes i motius hi trobem el canvi climàtic o la gestió de la pròpia imatge a xarxes socials com Instagram; una especulació sobre la comercialització de productes a través del tacte en comptes de la vista; la utilització dels mites per crear un ordre social i com la destrucció d’aquests fa que n’apareguin altres de nous; la relació amb els monstres; l’enginyeria genètica; el dret de la ciència a fer qualsevol cosa en la recerca d’un bé comú, entre d’altres.

Extraordinàries inclou contes de Maria Arazo, Elena Bartomeu Magaña, Àngels Blasco Ros, Roser Cabré-Verdiell, Esperança Carrió, Eva Espinosa, Gemma Martí O’Toole, Anna Martínez, Inés Macpherson, Muntsa Mimó, Gemma Nafria, Elena Polanco, Aina R. S., Laura Tomàs Mora, Cristina Xifra. Vet aquí els noms extraordinaris que començaran a ressonar en la literatura fantàstica catalana.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació