Deu pometes té el pomer

Voleu conèixer els editors que formen part del grup 'Llegir en català' (LEC)? Avui a les 20h es presenten al Club Maumau, apadrinats pels escriptors Matthew Tree i Marina Espasa. Des de Núvol, hem volgut parlar amb aquestes 10 editorials que aposten pel llibre en català.

L’arbre de la cultura abriga a 10 editors que volen guanyar visibilitat i enfortir el sector del llibre. Formen part del grup ‘Llegir en català‘ (LEC) i avui a les 20h presentaran el seu catàleg conjunt en una festa al Club Maumau (#festaLEC), apadrinats pels escriptors Matthew Tree i Marina Espasa.  A Núvol els hem preguntat pels seus objectius i què n’esperen de la sinèrgia de la qual formen part.

L’Avenç: “Unir esforços per a la difusió i visibilització del llibre en català és beneficiós per a tots”

L’Avenç, amb 35 anys d’història, és un projecte cultural que pretén fer una aportació a la cultura del país, des del coneixement històric, l’estudi i la crítica literàries, la mirada internacional, el debat polític i social i la crònica cultural. Editem cada mes la revista L’Avenç i també el trimestral de llengua i literatura Els Marges. Amb una quarantena de llibres editats, la col·lecció Els Llibres de L’Avenç, iniciada el 2007, se centra, d’una banda, en l’assaig històric (Sèrie Assaig) i, de l’altra, en una literatura fronterera amb l’assaig, amb la memòria com a eix (Sèrie Literatures). A Assaig hem publicat biografies i monografies sobre temes de la història contemporània i el debat polític. A Literatures hem publicat tant literatura estrangera com autors catalans contemporanis i clàssics recuperats.

“Creiem que unir esforços en la difusió i la visibilització dels nostres projectes en el conjunt del sector pot ser beneficiós per tots”, diuen Josep Maria Muñoz i Nuria Iceta, editors de L’Avenç. “A partir de l’aportació i la independència editorial de cadascú creiem que hi ha molt a fer conjuntament. Volem ser més presents entre els lectors i més visibles en els canals de comunicació que poden difondre les nostres propostes. Podem treballar plegats en estrènyer els llaços de col·laboració entre les nostres editorials i els diversos agents del món del llibre (llibreters, bibliotecaris, administració…). I això només ho podem fer establint una relació de confiança entre nosaltres, que ens porti a treballar tant pel conjunt de les editorials que formem part del grup, com per cada una d’elles individualment. És un projecte arriscat, que demana dedicació i imaginació, però si no ho fem ara, quan?”

Alrevés/Crims.cat: “Volem guanyar espais dins les llibreries”

“Podríem dir que els nostres objectius primordials són tres: el primer, pensar en els autors de casa nostra. El segon, recuperar el paper essencial de l’editor envers l’autor, basat en una relació humanitzada i creativa. I tercer: fer tot el possible per cobrir aquelles franjes de contingut on els lectors no troben tanta oferta”, explica l’equip editorial d’Alrevés. “Amb la col·lecció Crims.cat, volíem apostar per la novel·la negra a Catalunya i hem creat una plataforma web on el lector pot adreçar-se i saber que trobarà 6 títols l’any, amb quatre autors catalans i dues traduccions d’autors no-aglosaxons i no-nòrdics i amb tota mena d’informacions relacionades amb el gènere negre”.

“Amb ‘Llegir en Català’ volem guanyar terreny en els àmbits on més dificultats trobem: adquirir presència pública en fires, esdeveniments i llibreries, i afavorir negociacions institucionals. També esperem guanyar espais puntuals a les llibreries i plantejar determinades accions amb el Consorci de Biblioteques de manera conjunta”.

LaBreu Edicions: “Arribar a un ventall més ampli de lectors és l’objectiu”

L’objectiu de LaBreu Edicions és “publicar bona literatura que no té cabuda en els catàlegs de les grans editorials i fer-ho amb solvència filològica i tractant el llibre com a un objecte que va més enllà del continent: busquem literatura & disseny”. Formant part del grup ‘Llegir en català’ esperem “arribar a un ventall més ampli de lectors i visibilitzar el llibre en català”, resumeixen els editors de LaBreu.

Llibres del Delicte: “Volem créixer i ajudar a fer créixer el sector”

“La nostra especialització en el gènere negrecriminal ve determinada per la voluntat de construir un catàleg treballat amb cura i que segueixi una línia editorial global, de manera que ens volem moure en uns paràmetres molt concrets que ens permetran assolir l’excel·lència dins el gènere. I l’opció de publicar només autors del país és una aposta per potenciar els bons escriptors de gènere que tenim i la voluntat de fer una literatura de proximitat, amb temes i personatges que toquin de prop al lector”, comenta Marc Moreno, editor de Llibres del Delicte.

Són l’editorial més jove del grup ‘Llegir en català’. “El nostre plantejament és treballar per aconseguir que les propostes editorials dels 10 membres trobin l’espai que mereixen a les llibreries i als mitjans de comunicació. La col·laboració entre editors i l’intercanvi de coneixements facilita que ens complementem entre tots. I això afavoreix el creixement del grup, però també l’individual. A Llegir en Català esperem créixer i ajudar a fer créixer el sector”, subratlla Moreno.

Meteora: “Sumar sinèrgies és positiu”

“Des del començament, a Meteora hem intentat publicar llibres que tinguin qualitat. Publiquem assaig, narrativa i poesia contemporània i des de fa dos anys també recuperem obres poètiques d’autors del nostre país que ja no es troben a cap llibreria com algunes produccions d’Agustí Bartra o de Joan Perucho, comentades per un expert. Apostem també per escriptor novells, desconeguts, però que tenen discurs literari”, expliquen Jordi Fernando i Maria Dolors Sàrries, editors de Meteora. Són del parer que “els llibres no tenen data de caducitat” i del grup ‘Llegir en Català’ n’esperen “aprendre i col·laborar en projectes en comú, perquè sumar sinèrgies és positiu a tots nivells. I més quan tots perseguim el mateix objectiu, que és, publicar i donar a conèixer en català obres de qualitat”.

Volen tenir més presència a les llibreries, poder assistir a fires i que les Institucions coneguin els seus projectes i els donin suport. “Ens agradaria poder portar els nostres llibres a l’estranger, poder traduir obres d’autors no coneguts a casa nostra i reeditar autors descatalogats. Fent-t’ho conjuntament tot és més probable que pugui assolir-se amb èxit”, expliquen.

Periscopi: “Cuidar els lectors de la literatura en català de qualitat és la finalitat”

El periscopi avui en dia s’empra per detectar objectes situats fora del camp de visió, i deu la seva fama a l’ús que n’han fet durant molts anys els submarins. “Edicions del Periscopi es proposa submergir-se en l’immens mar de les lletres per tal de trobar-hi tresors literaris amagats i portar-los a terra ferma”, diu l’editor Aniol Rafel. I a ‘Llegir en Català’ hi han trobat “navegants amb les mateixes ganes de vent que nosaltres, companys de viatge que busquen un mateix destí: trobar, cuidar i fer créixer els lectors de la bona literatura en català. I plegats podem remar amb més força, hissar veles més altes i arribar a més ports”.

Gregal: “Compartir és créixer”

Jordi Albertí explica que l’editorial Gregal va néixer amb el repte de maridar la literatura i la història. “El nostre objectiu és publicar obres de narrativa, d’assaig i monografies d’història contemporània i altres de caràcter temàtic”.

Gregal creu que part del grup d’editorials independents identificades amb l’etiqueta ‘Llegir en Català’ els permetrà “optimitzar la difusió de les obres publicades, ja que compartir és créixer”.

Raig Verd: “Esperem que ‘Llegir en català ajudi a consolidar les petites editorials per ampliar la diversitat en les opcions de lectura”

“Raig Verd editorial és un projecte que vol apropar bona literatura de tot el món als lectors, descobrir nous talents i recuperar obres de rellevància que han estat descatalogades o mai traduïdes.
Provem de fer els llibres de la millor manera possible, i procurem donar al llibre en català i les traduccions el prestigi que mereix”. De ‘Llegir en Català’ en destaquen la bona entesa i cooperació. “Col·laborem en la resolució de problemes comuns i ens ajudem en la promoció. Esperem que ens doni més visibilitat i poder arribar a més lectors, no només a través de les xarxes sinó a partir dels llibreters i prescriptors”, comenta l’equip editorial de Raig Verd. “Esperem, també, que aquest projecte ajudi a consolidar les petites editorials, perquè creiem que són necessàries per ampliar la diversitat en les opcions de lectura dels lectors en català”.

Saldonar: “Les editorials petites i les multinacionals no es fan la competència”

“Edicions Saldonar pretén fer llibres ben fets, tant des del punt de vista gràfic com lingüístic, i singulars, per posicionar-se netament davant col·lectius que tinguin uns interessos molt concrets. La resposta dels lectors acostuma a ser que alguns dels llibres, vistos des de perspectives diferents, són valents i atrevits”, apunta l’editor Francesc Gil-Lluch.

De ‘Llegir en català’ n’esperen “trobar una via conjunta i eficaç per arribar amb un missatge net als mitjans de comunicació, els llibreters, els distribuïdors, els bibliotecaris i els lectors”. Gil-Lluch insisteix en el fet que “la feina feta amb ganes i amb talent té premi” i des d’Edicions del Saldonar busquen desmarcar-se del debat multinacionals-editorials petites, perquè creuen que “són dos àmbits que no són competència”. Una de les virtuts de formar part del grup ‘Llegir en Català’ és aprendre a millorar les estratègies editorials. “Els problemes i els encerts són més o menys comuns i això ajuda a trobar solucions i a insistir en els camins correctes”.

El Gall Edicions: “Les petites editorials no es resignen a ser simples espectadores”

“Llegir en Català és un projecte molt il·lusionant en molts aspectes, però, potser, el més important sigui la confirmació que les petites editorials no es resignen a quedar-se a un costat com a simples espectadores”, apunta Gracià Sànchez Font, editor de El Gall. “Hi ha una mentalitat col·lectiva perfectament unificada que a dia d’avui ja comença a donar els seus fruits en forma de visibilitat tant als mitjans com als punts de venda”.

Podeu descarregar-vos el catàleg de Llegir en català aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació