De Walmart a Al-Qaida

L’autor considera que els ciutadans (i també els dirigents) actuals estem “desorientats” respecte al període que ens ha tocat viure, amb una “magnitud de desajustos de tota mena que ens ha deixat aquesta globalització hiperglobalitzada”.

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

Avui dimarts 1 de març es presentarà al CCCB a les 18.30h el llibre De Walmart a Al-Qaida. Els valors de la globalització, de David Murillo Bonvehí, publicat per Barcino (segell editorial de la Fundació Carulla) i impulsat conjuntament per la Càtedra LideratgeS d’ESADE i la col·lecció Observatori dels Valors.

Els dies d’Occident estan realment comptats o val la pena defensar un model europeu i occidental que resolgui els principals desafiaments del món? David Murillo Bonvehí es pregunta aquesta i altres qüestions al llibre De Walmart a Al-Qaida. Els valors de la globalització, en què reflexiona sobre economia, política, antropologia, història i filosofia per aproximar-nos de manera multidisciplinària a la realitat; per comprendre el present i entendre les claus del futur més immediat en el context de la globalització.

De Walmat a Al-Qaida és una obra complexa i ambiciosa, de mirada panoràmica i amb dades sorprenents. Murillo Bonvehí analitza diverses casuístiques, que generen debat a tot arreu i que tenen una enorme incidència social, totes elles suspeses de manera imprecisa entre els interessos socials i econòmics i subordinades al desenvolupament decisiu de la tecnologia. En aquesta conjuntura, el poder, la política i les estructures laborals, afectades per la força dels mercats, reben l’impacte canviant d’aquest procés tecnològic, amb les fonts de riquesa que també generen risc i desigualtats.

Coberta del llibre

El llibre està presentat en forma d’assaig, amb una primera part introductòria, de caràcter eminentment teòric, sobre la globalització, seguida per capítols específics que aborden, respectivament, el canvi social i tecnològic i la identitat col·lectiva, la globalització des de l’àmbit econòmic i financer, la cultura empresarial contemporània, la sobirania dels estats i la governança mundial i, finalment, els valors i els reptes de la susdita governança, amb una darrera sentència molt simptomàtica: europeïtzar el món. Un epíleg i una extensa bibliografia tanquen el volum, de gairebé 300 pàgines.

L’autor considera que els ciutadans (i també els dirigents) actuals estem “desorientats” respecte al període que ens ha tocat viure, amb una “magnitud de desajustos de tota mena que ens ha deixat aquesta globalització hiperglobalitzada”. Murillo Bonvehí, malgrat la situació d’incertesa que ens empara i la davallada que experimenta el vell continent, fa una defensa dels valors europeus, i la sustenta en les idees exposades per pensadors com Habermas o Steiner i reivindicant figures de la tradició il·lustrada com Montesquieu, Voltaire i Hume.

Sobre l’autor

David Murillo Bonvehí (Barcelona, 1971) és llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat de Barcelona i en Humanitats per la Universitat Oberta de Catalunya, a més de doctor en sociologia per la UB.  Actualment és professor del Departament de Ciències Socials d’Esade (Universitat Ramon Llull) i col·labora en organismes internacionals com el PNUD i l’UNIDO, de les Nacions i el Banco Internacional del Desarrollo.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació