De la imparable beatificació de Steve Jobs

Aquests dies s'ha celebrat el Saló de l'Ensenyament. Quin model educatiu ens proposen els centres educatius i les universitats del país? Albert Aixalà, professor de secundària, ha visitat el Saló i ens n'ha deixat una impressió demolidora

Aquests dies s’ha celebrat a la Fira de Barcelona el Saló de l’Ensenyament, que reuneix els comercials del sector. Quin model educatiu ens proposen els centres educatius i les universitats del país? Albert Aixalà, professor de filosofia en un institut de secundària de Barcelona, ha visitat el Saló i n’ha deixat aquesta impressió demolidora al seu blog, Les Engorfes.

Saló de l'Ensenyament a Fira de Barcelona

Avui hem tingut sortida extraescolar al Saloon de l’Ensenyament, i, si ens permeteu de falcar Philip K. Dick, direm que hi he vist coses que vosaltres no us creuríeu mai de la vida.

Accessos col·lapsats. Overbooking de cap d’any. Cafarnaüm bíblic amb Flaix FM de fons. Dues hores llargues fent cua. Les forces de l’ordre exhibint llur olímpica indiferència, per bé que sense poder garantir la seguretat dels assistents. Tan bon punt hem entrat al recinte, he aviat el grup d’alumnes que menava (o ells m’hi han aviat talment fos un paperot endut pel vent). Aleshores m’he trobat entre una formidable gernació relluenta i perfumada sota l’esguard de les sòsies del meu gremi —abillades amb aquelles desigualenques flassades amb mànigues que han esdevingut l’equivalent docent a la granota dels mecànics.

Provo d’obrir-me camí pels estands universitaris; els tallers de cuina fractal, detransbocates, de mixologia i de reposteria evanescent; les exhibicions militars d’ajuda humanitària; els clinnics de provadors de videojocs; la zona de coltura (sic) urbana; les acrobàcies digitals dels crupiers del BCN World; els seminaris de monitoratge d’activitats etílico-esportives (Spring Break, Saloufest, partyboats, squirt performers) i les sessions de cosmètica capil·lar i d’ornamentació epidèrmica (afegiu-hi un Lab al darrere, i tindreu una activitat formativa perfectament glamuritzada). Fetilladores erasmusianes —no gosem dir-ne erasmistes— regenten les parades ben salerosament, proveïdes de prospectes satinats que van repartint-vos a tort i a dret.

També veig que hom ha organitzat un concurs sota el lema #EnsenyaElCareto! (resic), i en què es convidava els estudiants a fer-se fotos i penjar-les al Facebook del Saló. Deu ser una mostra d’allò de l’enable innovation a què ens comminava no fa gaire el Consell Escolar de Catalunya.

Mentre volto i revolto desvagat, només encerto a veure un mercadeig de promeses rutilants arrebossades amb eslògans de dring bancari (vegeu: “Temps d’oportunitats”, “Pensar en gran és millorar”, “L’inici d’un gran futur”, “Aprèn a barrufar com cal a la UdL”, etcètera). Els alumnes, tanmateix, la major part els he trobat expectants; una bona colla, exultants; exsudants uns altres (els swaggers de pírcings lingüals, vocalització xicletosa i bruels à la CR7). Ana Botín els ha batejat com a «Generació Trobada» a la premsa afecta, ço és, condemnats a remar en les romàtiques galeres del precariat i del dumping salarial, o bé posant rumb a la «mobilitat exterior» vers els països on la ciència és alguna cosa més que no desenterrar osseres.

De cop sobte, entre tot el gènere d’aquest Mercadona del coneixement utilista, em crida l’esment un panell de la UOC on llegeixo

«MISTIC: Màster Interuniversitari de seguretat de les tecnologies de la informació i de les comunicacions.»

i heus aquí que em ve al cap el vers «sin luz y ascuras viviendo», que diria Juan de la Cruz si l’home aixequés sa santa i pelada testa per a vinclar-la, si us plau per força, ad eternum.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació