Cruïlla premia la literatura infantil i juvenil

Una novel·la d’aventures guanya el 35è premi Vaixell de Vapor

Una novel·la d’aventures trepidant i una altra sobre les colònies de nens durant la guerra civil espanyola guanyen els premis Vaixell de Vapor i Gran Angular d’enguany, respectivament.

Un dia, a classe, parlaven dels refugiats de la guerra de Síria quan un alumne va fer un comentari despectiu. Així va néixer el guanyador d’enguany del premi de literatura juvenil Gran Angular, el vint-i-novè de la llista. Es tracta de Prop de les bombes, d’Emili Bayo. Aquest professor de secundària explica que el comentari li va fer pensar que “aquell nen no era conscient que en aquest país ara mateix se celebren vuitanta anys de l’èxode del final de la guerra civil”. Bayo es va proposar aleshores d’escriure “una història que expliqués al nostre jovent com Catalunya va ser escenari d’un èxode, d’una fugida, però amb protagonistes que fossin nens”.

El primer que va fer aquest professor i escriptor va ser començar a documentar-se. “Vaig descobrir que hi havia un territori pràcticament inexplorat, que és el de les colònies infantils, una cosa que es coneix poc”, explica. “Catalunya, durant el període de la guerra, en va estar poblada: eren llocs de refugiats però on van anar tots els nens que havien estat en territori de conflicte, la majoria orfes, però no només, perquè també hi duien els fills els pares que volien apartar-los de la zona de conflicte”. Quan el front nacional arriba a Catalunya, explica Bayo, “es desmantella el sistema d’intendència de la Generalitat, totes aquestes colònies queden aïllades, els nois marxen, els funcionaris deixen de cobrar i desapareixen… Una situació caòtica”.

Aquest és el punt de partida de Prop de les bombes. “La novel·la comença a mitjans de mes de gener de 1939, quan quatre nois, dues noies, una cuidadora i un xofer d’un motocarro que els ve a buscar inicien un recorregut de sud a nord per tota Catalunya recorrent tota la zona en la qual s’està desmuntant l’últim que queda de la República i amb l’exèrcit de Franco que va pujant i els va empaitant”. Pel seu autor, Prop de les bombes “és una història de guerra però sobretot d’amistat, de descobriment del món i que intenta combinar la tendresa amb l’horror d’una guerra”. Una història amb un final impactant i que està plena d’homenatges. “L’homenatge clau és el que faig a un personatge real, la Nancy Johnstone, autora d’Un hotel a la costa, que va ser propietària d’un hotel que acabà convertit en una colònia de nens refugiats”.

Quan Emili Bayo va escriure la novel·la, no pensava només en el públic jove. “Pensava en els meus alumnes, però no volia que fos una novel·la juvenil. Vaig apostar per una novel·la que també poguessin llegir els adults. De fet, la narració està feta des de la veu d’un adult, i això també condiciona”, ha explicat en roda de premsa el guanyador del XXIX Premi de literatura juvenil Gran Angular.

Un segon llibre premiat, en aquest cas amb el XXXV Premi de literatura infantil El Vaixell de Vapor, és L’extraordinari cas dels objectes apareguts, de Teresa Guiluz. Aquesta professora de llengua i literatura de batxillerat ha assegurat que “jo fa poc que em bellugo en el món de la literatura infantil, que sempre m’ha agradat molt”.

L’extraordinari cas dels objectes apareguts és una novel·la que comença en una situació domèstica. “Situo la novel·la en un ambient quotidià, on molts dels lectors es poden sentir identificats”, ha explicat l’autora, afegint que “aleshores irromp aquest fet que altera la normalitat, que és l’aparició dels objectes, des d’uns mitjons fins a un tam-tam d’una tribu africana del segle XV”. A partir d’aquí, afirma, la novel·la s’endinsa “en allò que en podríem dir la ciència-ficció, amb viatge al passat inclòs, i acaba desembocant en una aventura trepidant”.

Un aspecte clau per a Guiluz és la qüestió lingüística. “Quan escrius literatura per a infants et planteges moltes coses, com ara si has d’escriure només expressions i paraules que ja coneixen, bandejant la retòrica i l’ús de les frases fetes”. L’autora premiada aposta per fer el contrari: “Fer això seria condemnar les noves generacions a un empobriment lingüístic, i a més a un fracàs com a lectors. Cal saber dosificar-se en la mesura justa per tal que gaudeixin llegint i aprenent”.

Aquest dijous ha tingut lloc l’acte de lliurament de tots dos premis.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació