Comunicar el disseny a Rock Paper Pixel

Com comunicar el disseny? Aquesta va ser la pregunta que es va repetir més durant la primera jornada sobre comunicació del disseny a Barcelona. Una qüestió molt interessant que no s'havia tractat mai amb tanta profunditat com fins ara.

Com comunicar el disseny? Aquesta va ser la pregunta que es va repetir més durant la primera jornada sobre comunicació del disseny a Barcelona. Una qüestió molt interessant que no s’havia tractat mai amb tanta profunditat com fins ara.

I les respostes van ser molt diferents, no en va haver cap d’hegemònica. Potser pequè la intangibilitat del disseny actual té múltiples possibilitats. I a això hi hem d’afegir que el panorama comunicatiu cada cop ofereix més opcions i la hibridació està a l’ordre del dia.

En el marc del FADfest, la celebració anual de Foment de les Arts i el Diseny (FAD), aquesta jornada va ser una desfilada d’exemples. Exemples de nous formats, noves tecnologies, serveis diferents i models de negoci que comencen a desbancar els coneguts i utilitzats fins ara. Molts punts de vista diferents, però un d’igual per a tothom. Com s’apropa el disseny a la ciutadania?

El disseny aplega moltes disciplines diferents. Però a Rock Paper Pixel totes hi van tenir cabuda. Des d’arquitectura i interiorisme, passant pel disseny gràfic, la publicitat, la moda i artesania, fins al disseny industrial. La transversalitat era màxima. Potser també precisament per aquest fet, la jornada va ser molt enriquidora per a l’espectador. I és que la participació del públic també fou cabdal. En acabar les ponències, tothom qui volgués podia entrevistar dissenyadors destacats com per exemple Benedetta Tagliabué, Santa&Cole o Maria Güell.

Dit això, vet aquí els aspectes més importants de l’esdeveniment. La ponència més reveladora va ser la de Andrew Losowsky, editor sènior del diari Huffington Post. La seva màxima? “Un dissenyador ha de veure més enllà de l’evident”. Losowsky va parlar sobre el futur del disseny: ell creu que l’important és entendre els límits i possibilitats dels mitjans de comunicació actuals i aplicar posteriorment la història que es vulgui explicar. Prova d’això és la seva iniciativa “Westminster Stories”, un museu al carrer de la ciutat de Providence, als Estats Units. El museu contenia històries dels propis veïns del barri, dels edificis i de les botigues. I és que moltes vegades caminem per les grans ciutats sense adonar-nos que estem compartint els instants amb gent que té moltes històries, com nosaltres. I aquestes històries s’han de contar. Han de veure la llum.

“El llibre imprès té futur? Sí!”. Amb aquestes paraules començava el torn de Sven Ehmann, director creatiu de Gestalten. L’impressió està a l’edat d’or. Durant la xerrada, l’optimisme va ser el protagonista. La clara aposta de la seva iniciativa amb seu a Berlín és establir una aliança entre el llibre de tota la vida, però afegint continguts i productes digitals. Un sumatori que és la clau de l’èxit, segons Ehmann. I quin és el paper de l’e-book en la societat actual? Per a l’alemany, la “e” d’e-book és d’emocional, d’entreteniment, d’experiència, d’excepcional, d’excitant… Aquest nou dispositiu editorial permet involucrar certament la gent. En canvi, es pregunta “una pàgina web us ha fet mai plorar?”. “No”, respon contundentment. Són diferents dispositius, les webs no estan pensades per generar emocions.

Vivim en una societat vertiginosa. En constant canvi. Les possibilitats es multipliquen i el món del disseny s’adapta a les necessitats de la mateixa manera. Canvis rere canvis. Però no s’ha de deixar de tenir experiències REALS. L’era digital i virtual no pot arraconar-les en un segon terme. Si el llibre perd importància, s’hi han d’afegir valors addicionals. Però mai deixar de banda les experiències REALS. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació