Cinc idees clau per a una economia sostenible

“Hem estat molt d’acord, eh?”, deia l’exconseller Andreu Mas-Colell a l'ecòleg Ramon Folch, un cop acabada la conversa.

“Hem estat molt d’acord, eh?”, deia l’exconseller Andreu Mas-Colell a l’ecòleg Ramon Folch, un cop acabada la conversa. El col·loqui entre aquests dos professors, que va tenir lloc dilluns a l’auditori de la Pedrera, era la inauguració del cicle que porta per títol Acció & reflexió i que organitza la Fundació Catalunya La Pedrera. En aquesta primera ocasió, reflexió (més que no pas acció) entorn a l’ecologia i l’economia sostenibles. I com que sí, és veritat que van estar molt d’acord amb tot, a continuació us oferim cinc afirmacions clau que van fer.

  1. Cal superar la divisió disciplinària

És essencial que superem les actituds reduccionistes que plantegen els temes de sostenibilitat com a merament ambientals. Només des de la suma de les disciplines, en tot cas, podrem afrontar el problema de l’economia sostenible.

  1. Hem d’acceptar la complexitat

L’economia sostenible és un tema complex. I no hem de simplificar els fenòmens complexos per mirar d’entendre’ls millor. Això és com intentar simplificar la teoria de la relativitat: al final, de tan aprimar-la, potser acabes entenent-la fàcilment, però… Hauràs entès una altra cosa, no pas la teoria de la relativitat!

  1. Tota la humanitat cap al Vallès

El problema, al contrari del que es pensa sovint, no és la demografia. Els humans som de les espècies menys nombroses del planeta. I sí, som 7.000 milions, però ep!, que la humanitat sencera cap a l’espai físic que ocupa la comarca del Vallès! Això vol dir que el problema no és que no hi capiguem (posats els uns al costat dels altres hi cabríem en aquest tros de país), sinó la petjada que deixem tots nosaltres. És a dir, els recursos que necessitem, el que consumim, el que gastem… El que està fent greu l’impacte dels humans a la Terra és que cadascú de nosaltres li demanda moltíssim, a la Terra.

  1. Hi ha esperança

La Xina s’està convertint en un dels campions en la lluita contra el canvi climàtic, una idea que fa només vint anys feia riure a qualsevol. En aquest cas els ha fet reaccionar una cosa tan pràctica com que les ciutats xineses s’estaven literalment ofegant, però la qüestió és que el gegant asiàtic sembla que reacciona.

  1. Els números han de sortir

Prou de demagògia! És cert: quan parlem de sostenibilitat, els números han de sortir. Ara bé: prou de demagògia també en sentit contrari: no diguem que els números no surten quan no ens hem ocupat de fer-los. La sostenibilitat és la millor relació cost-benefici, però s’han de comptar tots els costos i tots els beneficis. També els ecològics.

Les properes xerrades del cicle “Acció & reflexió” seran: “Famílies, avui” (5 de febrer), amb Asha Miró i Manel Delgado; “Lideratge en femení” (12 de febrer), amb David Fernández i Natza Farré; i “Resiliència i adaptació als canvis” (19 febrer), amb Isidre Esteve i Elsa Punset. Podeu consultar tota la programació en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació