Carlos Lesmes i Carmen Calvo. Deu gestos que ens traeixen

El llenguatge no verbal és més sincer i menys controlable que les paraules, i per això moltes vegades ens delata

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

Quan comuniquem, diem moltes més coses sense dir-les que no pas articulant sons amb la boca. El llenguatge no verbal, tan fascinant com imprevist, és més sincer i menys controlable que les paraules, i per això moltes vegades ens delata. L’autor francès Joseph Messinger ha recopilat moviments corporals i el seu significat ocult al llibre Ces gestes qui vous trahissent (First Éditions). En aquest article en recopilem deu que ens revelen la mentida, l’angoixa, la confiança o la voluntat de seducció del nostre cos. Moviments que ens traeixen, com diu Joaquín Sabina, por decir lo que pienso sin pensar lo que digo.

Les aixelles

Les aixelles són els vèrtexs de l’optimisme i del pessimisme. N’hi ha prou amb un tic gestual tan corrent i inofensiu com posar la mà sota l’espatlla per saber si som més positius o depressius. L’optimista refugia la mà dreta sota l’espatlla esquerra i la palma de la mà sota l’aixella entra en contacte amb els batecs del cor. L’aixella esquerra és el racó simbòlic de l’optimisme; com que el cor batega, tot funciona.

jkj

Qui refugia la mà esquerra sota l’espatlla dreta, per contra, té el sentiment de ser percebut de manera negativa pel seu entorn. Aquest gest és un reflex d’inseguretat i de sensació de rebuig. El pessimista també posa les dues mans sota les dues aixelles al mateix temps: actitud simptomàtica d’un estat de depressió, d’esgotament, que sol ser una reacció provocada per l’excés de feina, habitual en individus superats per les responsabilitats.

El pessimista

L’encaixada de mans

Donar la mà a una altra persona és un gest en senyal de benvinguda, d’aparença formal i agradable. Però hi ha salutacions i benvingudes que amaguen intencions que no ho són tant. És el cas, per exemple, de la persona que us encaixa la mà dreta i us prem o el colze o el bíceps dret amb la seva mà esquerra: això és un senyal que evidencia la seva intenció de manipular-vos des del primer moment. Atenció amb qui us saludi d’aquesta manera!

fsfsd

La mirada

En qualsevol situació comunicativa, les mirades són d’allò més significatives. Quan el vostre interlocutor us observa amb una mirada obliqua, amb el cap girat lleugerament cap a l’esquerra o la dreta, està adoptant una actitud de desafiament, que representa la seva por de ser caçat en un flagrant delicte d’ingenuïtat.

ddddd

En canvi, quan algú us observa des de baix significa que li causeu impressió.

dddddd

Hi ha altres mirades que es potencien amb la posició de les mans, més concretament dels dits, i en el cas que il·lustrem tot seguit, de l’índex. L’home de la imatge dissimula els llavis amb el dit: un gest típic d’un individu fanfarró.

El fanfarró

El somriure: decidit o indecís?

Qui riu tirant el cap enrere amb la gola desplegada, sense restricció, és una persona que sap prendre decisions i a qui no afecten els dubtes.

El somriure

L’indecís, en canvi, acostuma a fer gestos que delaten la seva actitud vacil·lant, encapçalats per l’ocultació del nas o de la boca amb la mà esquerra. Si aquest gest es fa amb la mà dreta pot significar vergonya o molèstia. En tots dos casos, la persona mostra, sense voler-ho, la seva vulnerabilitat.

d

Les celles i els llavis en un somriure

No sols la posició del cap o els gestos de les mans ajuden a determinar el caràcter o les intencions de les persones quan somriuen. La posició de les celles i els llavis també esdevé molt reveladora, com passa amb la gent que somriu sense ensenyar les dents i amb les celles lleugerament arquejades.

la

Les persones que mantenen els llavis serrats quan somriuen són mesurades, fredes, amb les coses sota control, i expressen poc o gens les seves emocions, inhibint-les o reprimint-les. De fet, els seus somriures poden acostar-se més a una ganyota de menyspreu que a un senyal de simpatia. És un somriure típic entre les “persones de poder”.

Els pentinats: serrell de costat

El serrell de costat no es porta per dissimular, sinó per revelar la mirada juganera d’una persona sensual. La intenció canvia, però, depenent de l’ull que s’oculta rere els cabells. Amagant l’ull dret, s’afirma la necessitat de domini eròtic mentre que, al contrari, dissimulant l’esquerre s’aprecia un senyal de submissió (amorosa, en aquest cas). Aquesta regla s’aplica a les persones dretanes; quant a les esquerranes, només s’han d’invertir les coordenades per descobrir què revelen els seus pentinats.

el

Mans i cabells

Quan algú que té els cabells llargs se’ls col·loca sistemàticament rere les orelles confirma el seu oportunisme. Per aprofitar les oportunitats, cal desembarassar les orelles.

e

Els malucs

Mentre que posar la mà dreta sobre el maluc corresponent és un gest que denota vanitat o futilesa, la mà esquerra sobre el maluc esquerre retrata una persona impacient i més aviat orgullosa.

ss

Posar les dues mans sobre els malucs al mateix temps indica orgull o còlera, però també és un reflex de la imatge social, associada a una manca de seguretat, per la qual cosa aquest és un gest habitual en el registre de moviments de la persona observada.

dd

Cuixes i anques

Quan una dona s’acaricia distretament les cuixes amb un moviment regular d’anada i tornada, el gest parla per si sol; la mímica de la penetració és evident. Així mateix, quan s’acaricia o pretén acariciar-se les natges passant les mans obertes sobre els pantalons, experimenta la seva necessitat de sexe.

d

Els (dits dels) peus

Els peus plegats sota la cadira recolzats sobre els dits sense que els talons toquin a terra indiquen angoixa: una por de desagradar o bé una voluntat de submissió, tot i que també és una postura recurrent entre la gent que té gana i està esperant el menjar.

d

La recopilació d’aquests gestos que ens traeixen està extreta del llibre Ces gestes qui vous trahissent, de Joseph Messinger, així com els dibuixos que els il·lustren.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació