Benvinguts al Festival Literari de la Cerdanya

La Cerdanya obre el mes d'agost amb el Festival literari transfronterer. De La Guingueta a Das.

Els dies 4 i 5 d’agost se celebra a La Cerdanya una nova edició del Festival Literari Transfronterer, que viurà dues etapes. El dissabte 4 d’agost al matí La Guingueta d’Ix (Bourg Madame) acull una trobada d’escriptors i una fira d’editors del Pirineu. Diumenge 5 d’agost la festa es trasllada al poble de Das, amb una ruta històrica pel municipi i un festival literari i teatral. El festival està organitzat pels ajuntaments respectius i compta amb la col·laboració de Núvol, el digital de cultura. Podeu confirmar la vostra assistència aquí.

El festival té dos eixos temàtics. Dissabte a La Guingueta d’Ix (Bourg Madame) (Place de la Mairie, 10.30h) se centrarà en el tema de la frontera. La Guingueta és un espai fronterer i l’escriptor Rafael Vallbona hi ha situat l’acció de la novel·la La casa de la frontera (Premi BBVA Sant Joan de Literatura Catalana). Vallbona, que coneix a fons la comarca, ens brinda un fresc del segle XX vist des de la perifèria amb dos grans pilars que l’estructuren: la família i el territori. Un relat basat en fets reals sobre una nissaga de la Cerdanya, amb l’hostal que regenten al barri de la duana de Puigcerdà com a epicentre de les circumstàncies dels protagonistes, des de l’última carlinada fins als nostres temps. Una novel·la que explica la transformació d’un entorn muntanyenc i fronterer, i per extensió d’un país, a través de la història d’una família. Vallbona conversarà amb Bernat Puigtobella, editor de Núvol. Trobareu més informació sobre la novel·la aquí.

El mateix dissabte l’escriptor Joan-Lluís Lluís, flamant premi Sant Jordi de novel·la amb Jo sóc aquell que va matar Franco, conversarà amb Manel Figuera, autor de l’estudi El parlar de Cerdanya. Tant Joan-Lluís LLuís, autor rossellonès, com Manel Figuera, cerdà d’adopció, tenen un gran coneixement del català que s’ha parlat tradicionalment a banda i banda del Pirineu, i han sabut reflectir la riquesa lèxica d’aquest territori fronterer, l’un a les seves novel·les i l’altre a través les seves investigacions filològiques.

La plaça de l’ajuntament de la Guingueta també es vestirà de fira. Mentre se celebrin aquestes converses amb escriptors, els assistents podran comprar llibres a les parades de les editorials que enguany participen a la fira, Éditions del Trabucaire i Éditions Talaie. Entre els autors assistents hi haurà també Pierre Cazenove, que conversarà amb lectors i dedicarà exemplars a qui vulgui.

A les 12h l’ajuntament de la Guingueta oferirà un buffet a la mateixa plaça per a tots els assistents al festival. També ha organitzat a les 16.30h una visita guiada a l’església de Caldégas, que anirà a càrrec de Jean Louis Blanchon.

Diumenge a Das

La segona part del festival se celebrarà diumenge 5 d’agost a Das. A partir de les 17h el professor Joaquim Colominas i l’autora Sandra Adam presentaran una ruta titulada “De la Casa del Comú a l’església. La lluita de campanars de Das. Tradició vers modernitat”. Els assistents descobriran la història d’aquest poble a través de la pugna entre els dos campanars. L’itinerari arrencarà des de la Casa del Comú i acabarà a l’església del poble, molt a prop de la plaça major, on s’instal·larà la fira d’editors, i del safareig, on se celebrarà la recta final del festival.

A partir de les 18h, el safareig de Das acollirà les converses a la fresca. Joan-Lluís Lluís tornarà a actuar i aquesta vegafa farà tàndem amb el novel·lista andorrà Albert Villaró, autor d’El sindicat de l’oblit. Tots dos escriptors tenen en comú que han publicat enguany una novel·la en clau ucrònica en què s’imaginen com hauria estat la història del nostre país si Franco hagués mort durant la guerra civil espanyola. Explorarem amb ells què hi ha darrere aquesta fantasia? Per què han estat justament dos autors catalans sense passaport espanyol els que han tingut la gosadia de novel·lar aquest supòsit? Trobareu més informació sobre aquesta curiosa coincidència en aquest article de Francesc Ginabreda.

També comptarem amb la presència de Pruden Panadès, autora de títols Els cosins de Tarzan (Raig Verd) i Passamaneria (Godall) entre d’altres. un autora que ha anat construint una obra exquisida des de la discreció. Panadès, que havia estiuejat a Das dècades enrere, cosirà textos de les seves obres amb records dels seus estius pretèrits al poble. Com molt bé ha dit Esteve Plantada, Panadès té el do de “posar el focus en un lloc on normalment no el posaríem. És remarcar allò que gairebé no es veu”.

L’actor Jordi Oriol, que enguany ha enlluernat tothom amb l’obra L’empestat (Premi BBVA de Teatre) farà un parell d’intervencions al llarg de la tarda. Us podem avançar que dirà un breu monòleg basat en el diccionari Fabra, que alguns afortunats ja vam poder sentir a la inauguració de l’Any Fabra a Badalona. Podeu recuperar un àudio aquí.

Per tancar el festival de Das, que enguany tindrà com a eix vertebrador la llibertat d’expressió, comptarem amb la presència de Jordi Pessarrodona,  regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada, que va haver d’anar al jutjat acusat de desobediència i un delicte d’odi pel simple fet de posar-se un nas de pallasso davant d’un policia nacional. Pessarrdona conversarà amb Bernat Puigtobella, que moderarà les converses, i amb Xavier Serrat, regidor de Cultura de Sant Esteve de les Roures.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació