Batalles en vers

Edicions Barcino publica 'Els poemes de Lepant' de Joan Pujol, amb una edició a cura d'Eulàlia Miralles i Pep Valsalobre

Raquel Parera

Raquel Parera

Doctora en Filologia Catalana.

El Lepant de Joan Pujol és una de les obres cabdals de la literatura catalana del Renaixement, juntament amb els Col·loquis de Cristòfor Despuig i les Poesies de Pere Serafí, i és el primer poema èpic de la tradició literària catalana. El llibre que tenim a les mans inclou totes les composicions de Joan Pujol dedicades a cantar i celebrar la victòria naval de les armes cristianes contra l’imperi Otomà en la batalla de Lepant (1571), amb un paper destacat de Barcelona i de les forces catalanes sota el comandament de Joan d’Àustria.

Plafons de la batalla de Lepant (1634), Capella del Roser, Valls.

El Lepant és el primer poema èpic inspirat per aquest tema que es va escriure a la Pensínsula Ibèrica, i narra, en tres cants, tant els antecedents de la batalla com l’encontre decisiu. Sona així: «Teniu record que contra d’estos cans / façau tals fets, amb infal·lible mostra, / que es puga dir, amb digna llaor vostra, / lo gran valor dels nostres catalans.» En una segona part d’Els poemes de Lepant, Pujol celebra la victòria glossant, en octaves catalanes, els dístics llatins de tres poemes encomiàstics de l’humanista Lluís Joan Vileta, dedicats a la victòria de Joan d’Àustria, al rei Felip II i a la ciutat de Barcelona.

                  Aquesta és la primera vegada que es publica íntegrament tot el cicle de Lepant, amb ortografia regularitzada i notes que faciliten la interpretació textual i històrica del poema. La introducció d’Eulàlia Miralles i Pep Valsalobre aporta informació actualitzada sobre l’autor, l’obra i el seu ambient. A banda del gran interès que té l’obra en si, la llarga experiència dels curadors en l’edició dels principals autors catalans del Renaixement i el Barroc garanteix la qualitat filològica d’aquest volum, imprescindible en qualsevol biblioteca.

Joan Pujol, Els poemes de Lepant, a cura d’Eulàlia Miralles i Pep Valsalobre, Barcelona, Editorial Barcino, 2019 (Biblioteca Barcino, 12), 192 pàgs.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació