Una espiritualitat amb arrels

Lluís Calvo ha presentat el seu llibre ‘Transfiguracions’ a la llibreria La Impossible amb un diàleg amb Laia de Ahumada i Jordi Carulla-Ruiz

A les portes de Nadal, les llibreries s’omplen amb gent comprant el que segurament seran les properes lectures fins el dia de Sant Jordi. Aquests espais viuen, durant uns dies, corre cuites i angoixes per trobar aquell títol concret. Aquest dilluns el vespre, però, la llibreria La Impossible ha obert les portes a la pau, a la naturalesa i a l’espiritualitat amb la presentació de Transfiguracions de Lluís Calvo.

Lluís Calvo | Foto: Aina Torres Rexach

Lluís Calvo, acompanyat de l’escriptora Laia de Ahumada i l’editor i poeta Jordi Carulla-Ruiz, ha presentat Transfiguracions, publicat aquest 2022 per Edicions Poncianes, un llibre que, segons l’autor, és important i transversal, “un dels primers llibres a revisar per entendre la meva obra completa”. A Transfiguracions acompanyem Calvo durant el seu ascens i descens al cim de Serra Cavallera, al Ripollès. Aquesta excursió també és un viatge espiritual del narrador que s’endinsa en una natura amiga, feréstega, acollidora i amenaçadora.

A La Impossible, Calvo, de Ahumada i Carulla-Ruiz han tingut un “diàleg dialògic” sobre l’espiritualitat basada en l’experiència pròpia. Laia de Ahumada, en un text publicat a Lletres bàrbares, va escriure que “Transfiguracions és un llibre d’espiritualitat, d’una espiritualitat que fa temps que vessa més enllà dels dogmes i les institucions religioses, però no dels seus textos ni de les seves experiències”. En aquesta línia, durant la conversa, l’escriptora ha fet èmfasi en què aquest no és un llibre d’autoajuda i que només es pot entendre en la mesura que s’experimenta.

Carulla-Ruiz ha observat que Transfiguracions no està dins del mainstream. “És com un roure preciós enmig d’un bosc i per veure’l has d’allunyar-te del camí”. Un aspecte del què Calvo no es queixa. De fet, l’autor en fa broma apuntant que hi ha llibreries on te’l pots trobar a la secció de filosofia i en d’altres és a la de poesia o a la d’assaig. Però, com apunta Laia Badal Casas a la seva crítica a Núvol, “Transfiguracions pren la forma d’un assaig entre literari, poètic, filosòfic, narratiu, dietarista, divulgatiu, màgic, miscel·lani, aforístic… I extremadament eclèctic”.

“Són moltes les religions que expliquen la creació del món des de la transgressió”, diu Lluís Calvo.

A la conversa, Calvo ha apuntat que hi ha una manca d’espiritualitat en la gent, que “ens hem quedat amb el més utilitarista de les coses”. Això, segons l’autor, fa que l’espiritualitat a la nostra societat estigui travessada per una gran paradoxa. Calvo ha sentenciat que, a les societats occidentals els cal anar més enllà del mainstream i cercar  un camí interior”. Al món oriental, en canvi, l’espiritualitat és més immanent, més propera, més present. Ara bé, aquesta espiritualitat de la que parla Calvo, és “aterrada”, segons puntualitza de Ahumada. “Ho baixa al nom de les plantes, a la matèria que batega”. És en la matèria on batega l’espiritualitat i l’experiència, ha recollit Carulla-Ruiz.

Aquesta matèria, aquest cos, segons Calvo, ha de tornar a les arrels, ha de  recuperar “la saviesa antiga i ancestral” perquè, com ha explicat l’autor, les cultures sàvies es regien per una alquímia pròpia. Laia de Ahumada, en aquesta línia, ha apuntat que “si no sabem el passat és molt difícil pensar en el present”.

La trobada ha acabat amb la lectura d’un parell de fragments de Transfiguracions: poemes com ‘Mon Castell’ de Jacint Verdaguer; un poema inèdit de Calvo que apareix al llibre; i, ‘Pare, el dolor’ de Màrius Sampere

Són moltes les religions que expliquen la creació del món des de la transgressió. “Potser és que l’immutable és avorrit”, ha fet broma Calvo. Sigui com sigui, transgressions, trànsits i canvis són constants. A tocar de Nadal, parlar l’espiritualitat i els nous i vells camins per viure-la sembla més que encertat. Potser així, revisitant i obrint camins interiors per explorar l’espiritualitat i les nostres experiències més inefables arribarem al món que planteja Calvo: un món lliure i raonablement feliç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació