Un mapa per bellugar-se, llegint, amunt i avall

Passegeu-vos pel Mapa Literari Català i tafanegeu els punts senyalats per descobrir-hi autors, textos i espais literaris

Ja comença a fer anys que va néixer Espais Escrits. I va néixer com l’eina necessària de cooperació entre els diversos agents que arreu del país —i això vol dir, a hores d’ara, des de Peralada fins a Sueca, des de Manacor fins a Mequinensa— custodien i promouen el patrimoni literari. Que què és el patrimoni literari? Aquell conjunt d’elements, tan tangibles com intangibles, que tenen relació amb els escriptors que considerem clau de la nostra tradició, amb el procés de vida i de creació que els ha dut a llegar-nos les obres que aspirem a fer perdurar en la nostra memòria, en les pràctiques col·lectives de lectura. I una de les eines que es van empescar per fer-ho és el recurs en línia que van batejar amb el nom de Mapa Literari Català.

Aurora Betrana
El mapa d’Aurora Bertrana, per exemple, arriba fins a la Polinèsia. |

A casa nostra, de mapes dedicats a la literatura se’n poden trobar diversos, però n’hi ha dos que tenen vocació sistemàtica i un ideal d’exhaustivitat a l’horitzó que en fa instruments oberts, en creixement perpetu, i del tot complementaris. Que es poden presentar com a estructures d’estat, tal com en dèiem un dia. I que van néixer gairebé en paral·lel fa poc més d’una dècada. Són Endrets i el Mapa Literari Català. Endrets, un projecte de Llorenç Soldevila aixoplugat a la Universitat de Vic, es defineix com la “geografia literària dels Països Catalans”, i això vol dir que recull la topografia en el sentit més literal: antologa l’escriptura dels llocs, els textos literaris que fan referència a espais concrets, la lectura escrita que de qualsevol indret del país han fet els escriptors catalans de tots els temps. I ja n’hi ha més de quatre milers d’indexats.

Tot un altre és el plantejament del Mapa Literari Català: si aquell parteix dels textos, aquest s’estructura a l’entorn dels autors. I això vol dir que cartografia la vida i l’obra dels escriptors, i ja en són més d’un centenar. Com ho fa? Connecta els llocs i els autors a través dels textos que els vinculen. Ja és difícil que no trobem entre tot el que va escriure qualsevol autor algun text que no es pugui relacionar amb el lloc on va néixer, posem per cas. O, per poc que ens hi esforcem, amb els punts cardinals de la seva biografia. 

D’aquesta manera, el Mapa ens permet viatjar arreu resseguint la vida dels escriptors a través dels seus textos. O, si ho preferiu, ens convida a llegir poemes, contes i altres fragments d’obra en indrets concrets, la majoria dels quals són significatius per a l’autor. Feu-ne la prova: passegeu-vos pel Mapa i aneu tafanejant els punts senyalats per descobrir-hi autors, textos i espais literaris en qualsevol paratge, previsible o insospitat. O fixeu-vos en un autor concret i resseguiu-ne la biografia en el mapa. O accepteu de fer algunes de les rutes literàries virtuals que hi trobareu, i inventeu-ne de noves a partir d’aquests models.

Feu-ne la prova, dic, sobretot ara que el confinament ens dóna l’oportunitat de redescobrir els viatges interiors i practicar el turisme literari, vull dir el que arrenca —i ara mateix hi acaba per força— en la lectura. Exploreu el Mapa Literari Català: trepitjareu els espais més coneguts i també els indrets més exòtics de la mà de les paraules que van inspirar els nostres escriptors patrimonials. Alguns us seran ben familiars i d’altres tot un descobriment. I segur que n’hi trobareu molts a faltar: amb totes les aportacions que sereu capaços de fer-hi enriquireu el Mapa amb la pròpia experiència lectora i li acabareu de donar tot el sentit.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació