Temps, reforma i revolució

Enguany els Diàlegs d’espiritualitat del Monestir de Pedralbes ens conviden a reflexionar sobre la manera en què l’ésser humà ha concebut la temporalitat en diferents societats i moments històrics.

Aquesta primera setmana d’octubre el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes obre un nou curs amb els Diàlegs de Pedralbes, en els quals aplega a un heterogeni elenc de filòsofs i pensadors especialitzats en diferents disciplines i els convida a participar en un cicle de ponències en què es tracten diferents matèries de caràcter espiritual.

Salvador Cardús | CCCB © Miquel Taverna, 2016

Enguany els Diàlegs d’espiritualitat es presenten sota el lema Temps, reforma i revolució, i se celebraran al llarg de quatre jornades repartides entre octubre i novembre. Sota la direcció de la filòsofa Mar Rosàs, diversos ponents ens presentaran quatre conferències en què s’abordaran qüestions relacionades amb la noció del temps i com aquesta influeix i condiciona les nostres vides.

Al llarg de l’hora i mitja que duraran aquestes ponències (de 18:30h a 20h), els conferenciants invitaran als oients a reflexionar sobre la manera en què l’ésser humà ha concebut la temporalitat en diferents societats i moments històrics, de quina manera ressonen aquestes idees en l’actualitat i en la nostra manera de viure dins un espai temporal determinat o quina problemàtica se’n deriva.

La primera conferència, anomenada “Quina mandra! Rendiment, vagància i budisme en el món contemporani”, tindrà lloc el dia 6 d’octubre. El professor Juan Evaristo Valls Boix, catedràtic d’Antropologia filosòfica de la Universitat Complutense de Madrid, dialogarà amb la doctoranda Berta Sáenz Almazán, investigadora d’ètica i filosofia política i gran apassionada de la tradició filosòfica budista, sobre les relacions entre el vertiginós estil de vida occidental i el neoliberalisme. Alhora, s’analitzaran les diferents problemàtiques que se’n desprenen per als individus, la societat i el món en el qual vivim i s’exposaran dues propostes alternatives de viure en la temporalitat.

Dijous 20 d’octubre tindrà lloc la segona ponència, titulada “El temps dins i fora del convent en l’època medieval”, en la qual Sergi Sancho, investigador d’espiritualitat femenina a la baixa edat mitjana, i Georgina Rabassó, professora de filosofia de la Universitat de Barcelona, dialogaran sobre com es percebia el temps a les societats cristianes medievals i la funció que exercien la sèrie de rituals periòdics que es practicaven. A partir d’aquí, s’intentarà assenyalar l’empremta que aquest ideari ha deixat sobre les nostres vides, la nostra manera de pensar i la manera en què percebem el món que ens envolta.

Arnau Pons. Foto: Laia Serch

La tercera sessió d’aquest cicle es produirà dijous 3 de novembre. Amb el títol “Temps, literatura i judaisme”, el poeta i assagista Arnau Pons i la investigadora i periodista cultural Berta Ares Yáñez es reuniran per debatre sobre les característiques i vigència de la manera d’entendre la temporalitat des de la doctrina judaica. A través de l’anàlisi del llibre bíblic de l’Eclesiastès i l’obra de Joseph Roth, es tractarà de donar resposta a aquestes qüestions.

En darrer lloc, el dia 17 de novembre es produirà la conversa “Temps, reforma i revolució”, la qual clourà el cicle de diàlegs d’aquest any. En ella, la professora Paula Kuffer, doctora en Filosofia, i el professor Salvador Cardús, doctor en Ciències Econòmiques, exposaran la relació entre reforma política i socioeconòmica i un canvi en la manera de concebre el temps. Partint d’aquesta tesi, els conferenciants abordaran la manera en què diversos teòrics plantegen la qüestió del vincle entre temps, reforma i revolució.

A causa del fet que l’aforament és limitat, els qui vulgueu assistir a alguna d’aquestes conferències haureu de fer una reserva des de la pàgina web del Monestir de Pedralbes. Les entrades són gratuïtes. En cas de no poder-hi assistir de manera presencial, podeu seguir les conferències mitjançant streaming des de la mateixa pàgina web o bé des del canal de Youtube del Monestir de Pedralbes.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació