Ramon Folch, Premi Nat 2020

Ramon Folch i Lynn Margulis són els protagonistes d’aquesta tercera edició del Premi Nat, que es lliuraran en un acte emès per streaming

La tercera edició del Premi Nat tindrà lloc el dimecres 25 de novembre a les 18:30h. Enguany l’esdeveniment s’haurà d’adaptar a les noves circumstàncies del moment i fer-se en format virtual des de la pàgina del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Tot i això, a part dels premiats, també intervindran en l’acte l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la directora del Museu de Ciències Naturals, Anna Omedes.

Ramon Folch

El premi, que va néixer fa dos anys per commemorar el 140è aniversari del Museu, és una distinció honorífica a persones o institucions que han aportat una nova mirada a la divulgació de les ciències naturals que ha contribuït de forma destacable a la creació de vocacions científiques i a la conservació de la natura. Aquest, a més, consisteix en un premi i una menció d’honor. Els guardonats amb el Premi Nat reben una peça especialment dissenyada per l’escultor Antoni Llena i els mereixedors de la Menció d’Honor Nat, una serigrafia del pintor, Perico Pastor.

Amb la creació, el 2018, i atorgament, des de llavors, d’aquest premi, el Museu es proposa potenciar la divulgació de les ciències naturals en un context de crisi mediambiental en què calen més esforços per obrir noves perspectives que connectin les ciències naturals amb la ciutadania. “Coneixes l’abast dels límits. Només una terra, només una vida”, són els versos del poeta i gestor cultural Jordi Carrió, que es troben inscrits en el trofeu que reben els premiats, i que expressen aquest compromís i vocació del Museu.

Premi Nat a Ramon Folch

Aquest any el guardonat amb el Premi Nat és el doctor en biologia i socioecòleg, Ramon Folch que, a més, en l’acte impartirà la conferència Difondre coneixement més que divulgar curiositats. Folch ha guanyat per la seva tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient en el nostre territori i a escala global, per la creació d’innovadores eines científiques i educatives, i per l’impacte que la seva labor ha tingut en molts àmbits professionals i en la sensibilització de la societat envers la natura. 

De la seva trajectòria professional destaquen diversos càrrecs i tasques, però enfocats sempre cap a la mateixa finalitat: aconseguir fomentar la consciència ciutadana envers la natura i els problemes que hi hem ocasionat. Així, el guardonat també ha estat un comunicador de les ciències ambientals molt actiu i influent, fundador de l’Estudi Ramon Folch i Associats (ERF) l’any 1994 -una consultoria creada amb la intenció de treballar els problemes socioeconòmics que s’expressen de manera mediambiental-, i ha treballat en diverses entitats públiques com la Universitat de Barcelona, la Diputació de Barcelona o la UNESCO.

El creixement indefinit, premissa i objectiu de la civilització des de fa dos segles, ja no és viable. Així de clar ho deixava ja el socioecòleg Ramon Folch (Barcelona, 1946) al llibre La quimera de créixer (La Magrana, 2011). Aquesta conclusió no és ideològica, sosté Folch, sinó bàsicament científica, fonamentada en els límits objectius dels recursos del planeta. «Si la sostenibilitat és una utopia, el creixement és una quimera», deia Folch en una entrevista publicada a la revista Mètode. I afegia: “Els principis del sistema productiu i la teoria econòmica que el sustenta s’estan revelant com a incorrectes en el nou context. El sistema econòmic es fonamentava en l’abundància de recursos, els anomenats béns lliures, en el sentit que d’aire, aigua, sol n’hi ha tant com un vulgui. Ara ja no és així, l’aire respirable comença a ser un bé escàs, la meitat de la humanitat accedeix amb dificultat a l’aigua potable, i l’energia –que ha gravitat sobre el carbó i el petroli i és la vertebradora de l’economia– s’encara a un fet nou: que el recurs està a punt d’exhaurir-se”, afirmava Folch a Mètode.

Menció d’Honor a Lynn Marguils

En aquest acte, i com cada any, també s’entregarà, a títol pòstum, la Menció d’Honor Nat a la biòloga evolucionista i microbiòloga, Lynn Margulis, per les seves aportacions en el camp de la biologia evolutiva que han contribuït en la interpretació del món viu, així com per la seva gran tasca pedagògica i divulgativa. És considerada una de les pensadores més estimulants i originals de la seva generació, que va dedicar la seva vida a estudiar el microcosmos dels organismes més petits de la Terra.

Margulis es va doctorar en Genètica per la Universitat de Berkeley (Califòrnia), va ser catedràtica de Biologia de la Universitat de Massachussets i coordinadora del departament de Biologia planetària de la NASA. Però, d’entre moltes dedicacions i objectius assolits, la seva gran contribució va ser la formulació i difusió de la teoria de l’endosimbiosi. Enfront de les visions que presentaven l’evolució com a la supervivència del més adaptat, Margulis va proposar un nou paradigma que identificava la cooperació i l’associació com un factor decisiu en l’evolució dels organismes. Aquest plantejament ha suposat un gir fonamental en la comprensió de l’evolució de les espècies i avui està totalment acceptat.

Un any més el Premi Nat torna a distingir a dos professionals cèlebres del camp de les ciències naturals que han ajudat i aportat, tant en la investigació, com en la consciència ciutadana. Serà una tercera edició diferent, a causa del context en què ens ha tocat viure, però això no ha impedit que l’acte tiri endavant i se celebri segons el previst.

Podeu seguir l’acte de lliurament en directe des d’aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació