Quo Vadis, Barcelona?

L'Associació Antic Gremi Revenedors ha preguntat a un centenar de ciutadans com s'imaginen que serà Barcelona l'any 2048.

Barcelona és una ciutat que ha vist passar a moltes generacions pels seus carrers i places. Espais que s’han convertit en racons plens de tradició, però sobretot de memòria. Les persones que han vist créixer Barcelona han deixat la seva petjada en aquest trosset d’història en una ciutat activa i desperta, que evoluciona mentre mira cap a un futur, de vegades, incert. Què passa quan ens preguntem com serà Barcelona al 2048?

Associació Antic Gremi de Revenedors de Barcelona | foto cedida per la institució
Associació Antic Gremi de Revenedors de Barcelona | foto cedida per la institució

L’entitat de l’Antic Gremi Revenedors de Barcelona ha publicat 2048×100=Barcelona. Cent veus per al futur d’una ciutat, un llibre que recull 100 veus de ciutadans que responen a la pregunta: “Com penses que serà Barcelona d’aquí 25 anys?”. El llibre té l’objectiu d’obrir un diàleg entre el present i el futur, provocant una repensada de la ciutat i del país que volem. El volum recull el relat d’un centenar d’homes i dones de Barcelona, coneguts i no tan coneguts, d’edats, gèneres i tarannàs molt diferents. Cada un d’ells dibuixa un futur divers, personal, canviant, tot intentant imaginar-se com serà la ciutat de Barcelona l’any 2048. Els autors s’han triat amb l’objectiu de donar veu a tots els oficis i professions representatius de la ciutat. És per això que en el llibre es poden trobar personalitats molt conegudes, com Jaume Collboni, i d’altres més desconegudes, com un taxista o una florista de la ciutat.

“Hi ha alguns textos esperançadors, però la majora són textos negatius amb poca visió positiva del futur”, assenyala Francesc Sendil, 66è president de l’Antic Gremi Revenedors. Els autors del text traspuen un mateix sentiment cap a al ciutat, una sensació de desunió col·lectiva que ha preocupat al Gremi, una entitat cultural que vetlla per la memòria de la ciutat, com podeu veure en aquest vídeo.

A part de presentar la publicació, l’associació presenta un cicle de diàlegs amb professionals de la història, la comunicació i cultura que participaran en tres debats oberts a la reflexió sobre el passat, el present i el futur de Barcelona amb una mirada crítica i compromesa.” A vegades em pregunto quina és la capital que necessita Catalunya, i això és el que vull que es preguntin els ciutadans de Barcelona”, exposa preocupat Sendil.

El cicle, que s’inicia aquest dijous 29 de febrer a la Sala Gremial del Gremi de Revenedors (Plaça del Pi, 3), proposa un viatge a través del temps per abordar tres grans temes de la ciutat: el comerç, l’arrelament a Barcelona i la llengua. Un grup de sis professionals reflexionaran sobre allò que ha determinat el passat de Barcelona; allò que configura el seu estat actual i, finalment, allò que la definirà en un futur pròxim. 

Sala de Juntes de la seu de Revenedors (Plaça del Pi, 3)
Sala de Juntes de la seu de Revenedors (Plaça del Pi, 3) | Foto cedida per la institució

En el primer diàleg hi participaran l’historiador Xavier Cazeneuve i l’arxivera Laura Fortuny, que parlaran sobre la importància històrica del teixit comercial de la nostra ciutat. En una segona trobada, que s ecelebrarà a l’Espai Quera (C/ de Petritxol, 2),  l’escriptora i músic Ofèlia Carbonell ilacantant d’òpera Begoña Alberdi reflexionaran sobre la intersecció entre la cultura, la identitat i el sentiment de pertinença a la ciutat. El cicle culminarà dijous 4 d’abril a la llibreria Ona amb una conversa sobre el futur de la nostra llengua entre la crítica literària Júlia Ojeda i l’historiador Agustí Alcoberro. L’entrada és lliure però cal confirmar assistència a les dues primeres converses a [email protected]. Les converses es publicaran en diferit en aquest canal de YouTube.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació