On va la gent jove que llegeix?

Obertes les inscripcions al Lectures en Ruta d’enguany, un projecte d’immersió literària adreçat a joves d’entre 18 i 25 anys

La lectura és, normalment, una activitat individual, que fem en solitud, amb nosaltres mateixos. Però també té un inabastable poder aglutinador i socialitzador, i és un hàbit i un gust al voltant del qual es pot articular (i s’articula!) una comunitat. El Lectures en Ruta és un projecte que fa cinc anys que, entre altres coses, realitza aquesta funció per lectors d’entre 18 i 25 anys, oferint caps de setmana de descoberta literària. El projecte porta a lectors d’arreu del territori de parla catalana per diferents indrets on poden entrar en contacte amb diverses iniciatives i professionals relacionats amb la literatura i el món del llibre: escriptors, llibreters, bibliotecaris, espais literaris, editors, directors de festivals literaris, traductors, poetes, artistes, estudiosos… Tota mena de trobades i experiències al voltant d’un tret comú: l’interès per la literatura.

Lectures en Ruta ofereix la possibilitat de convertir l’experiència de llegir en una experiència col·lectiva. | Foto: Tramoia

El Lectures en Ruta també procura descentralitzar l’oferta literària i cultural, posant en valor iniciatives, professionals i espais que passen fora de la capital. I, sobretot, poder oferir activitats que facilitin a lectors joves materialitzar i gaudir de l’experiència lectora i tot el que envolta el fet de llegir. Ja estan obertes les inscripcions per a l’edició d’enguany, que constarà de quatre caps de setmana plens de propostes per viure la literatura col·lectivament i en directe.

Desemmascarant Víctor Català a L’Escala i el Montgrí

El primer cap de setmana del Lectures en Ruta estarà dedicat a aquesta gran autora de la literatura catalana i per això es localitzarà al seu poble natal. Els participants passejaran per diversos espais del poble i els voltants que van ser rellevants a la vida de l’autora, tot comentant-ne l’obra, de tots els gèneres, amb tres experts que també són creadors molt interessants: la Maria Callís Cabrera, la Blanca Llum Vidal i l’Enric Casasses. Així podran conversar amb ells sobre els contes, el teatre i els poemes de l’escriptora. També estaran oberts a respondre preguntes i reflexions sobre les seves pròpies obres i, fins i tot, sobre la manera en què el seu llegat les ha influenciat. I en aquesta línia, Carlota Gurt parlarà del seu llibre Sola i de la influència que l’obra Solitud ha tingut sobre ella. Tot això en un cap de setmana dedicat a endinsar-se, en molt bona companyia, a la cara fosca de la vida que aquesta escriptora tan acuradament representa a la seva obra.

Lectures en Ruta permet viure l’ambientació dels llibres en la pròpia pell. | Foto: Tramoia

Connexió amb la natura, la lectura i l’escriptura al Santuari del Miracle

El segon cap de setmana serà diferent, ja que se centrarà principalment en obrir espai tant per la lectura com per l’escriptura, un espai que sovint és un esforç generar-se en el dia a dia. A més, serà en un entorn privilegiat i pausat, que propicia aquesta connexió amb un mateix i el món que no deixa de ser llegit, com és el del Santuari del Miracle. Aquesta dedicació a llegir i crear estarà acompanyada per la Maria Sevilla, la Raquel Santanera i l’Oriol Sauleda, que impartiran un taller de lectoescriptura experimental i rapsòdia, per guiar les exploracions creatives dels participants, a partir de l’espai i altres textos. Una retirada de l’activitat frenètica i constant per concentrar-se en els vasos comunicants que són la lectura i l’escriptura.

Descobriment de l’univers del Konvent.0

El tercer espai que serà protagonista d’un cap de setmana del Lectures serà el Konvent, l’espai artístic interdisciplinari situat a Cal Rosal, al Berguedà. Els participants hi passaran un cap de setmana sencer, allotjant-se on ho fan els residents que hi passen cada any per crear en els espais impressionants del que va ser una fàbrica tèxtil i un convent de monges. Aquest espai fa anys que és escenari de l’art més alternatiu del país. Així, des de dins, podran conèixer l’equip i la manera de funcionar del Konvent, la seva història i tots els projectes multidisciplinaris que s’hi desenvolupen, així com la manera en què es vincula amb l’entorn on es troba.

Final de festa a Barcelona

Les activitats de l’últim cap de setmana del Lectures en Ruta seran a Barcelona: els participants podran visitar la Central del Servei de Biblioteques, conèixer el Centre de les Arts Lliures i, fins i tot, assistir a l’entrega d’un premi literari de poesia pensat específicament per a gent jove, el Certamen Art Jove Salvador Iborra, organitzat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

A més hi haurà una festa d’aniversari per celebrar els cinc anys del programa en forma de vetllada literària amb activitats diverses i innovadores a l’estil del Lectures en Ruta, programada per un equip de participants d’edicions passades. Serà, doncs, fruit d’aquesta mateixa comunitat de joves lectors que el Lectures en Ruta ha anat vertebrant durant aquests cinc anys, i també un esdeveniment cultural més de la ciutat que pugui tenir interès per al públic general. 

Durant tot l’agost estan obertes les inscripcions al Lectures en Ruta per a joves d’entre 18 i 25 anys amb interès per la lectura i la literatura. Per qualsevol consulta es pot escriure a [email protected] o a l’Instagram @lecturesenruta. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació