Notícies de Guillem Viladot

L'editorial Fonoll publica 'El silenci de l’angle. Guillem Viladot o el desfici pel jo' una aproximació biogràfica de Teresa Ibars que coincideix amb el centenari del naixement de l'escriptor

Amb encert editorial, ja que aquest any 2022 es commemora el centenari del naixement de Guillem Viladot Puig el dia 26 d’abril a la noble vila d’Agramunt, acaba de publicar-se El silenci de l’angle. Guillem Viladot o el desfici pel jo (Editorial Fonoll), de Teresa Ibars (Aitona, 1962). Es tracta d’una personal aproximació biogràfica a la personalitat polièdrica del creador ponentí. La seva obra completa, és a dir, literària i plàstica, es pot visitar als espais Lo Pardal d’Agramunt.

Guillem Viladot

Les inquietuds creatives de Guillem Viladot tenen el fonament en la seva biografia. «Tot s’explica per la biografia», afirmava l’antropòleg Lluís Duch. I si sempre és així, en Guillem Viladot ho és d’una manera tan clara com contundent. Guillem Viladot, apotecari i fill d’una nissaga d’apotecaris, va decidir ser un escriptor gens adotzenat, avantguardista, rupturista i intel·lectualment subversiu. Viladot va trencar motlles en tots els àmbits creatius que va treballar, i va treballar molt. Ibars el qualifica d’hiperactiu i incansable, així com semblava ser a tot arreu, entre Agramunt, Lleida i Barcelona, on també tenia casa.   

Guillem Viladot, creatiu multifacètic, era amant de les performances personals i artístiques en un temps en què a penes se sabia què eren les performances, llevat de les que feia Dalí. Ho va ser fins al final dels seus dies, a vegades amb un humor tendre que encara descol·locava més. Guillem Viladot va morir per causa de la sang pobra, així m’ho va dir per telèfon, és a dir, d’una leucèmia que es va diagnosticar ell mateix veient els resultats de l’analítica. Aleshores va dir a amics, coneguts i saludats que se n’anava de vacances al Tròpic per una temporadeta –el Guillem era molt fredolic, a ple estiu portava aquells jerseis de màniga llarga que li donaven un aspecte molt anglès. El Tròpic era l’Hospital Clínic, on va morir el dia 19 de novembre de 1999, i així va ser com vam quedar orfes de les seves converses tan plenes de saviesa clàssica com d’idees genials. 

Guillem Viladot era un home culte: coneixia la Bíblia i els clàssics com pocs. Per aquest motiu es va poder permetre amb coneixement de causa girar com un mitjó el cànon per construir un altre cànon, que no sempre va ser comprès. L’obra literària de Viladot amaga troballes inesperades. Guillem Viladot, que en un acte més de rebel·lia enfront del poder i les estretors mentals franquistes va canviar-se el nom de Guillermo per Guillem, cosa que va significar un canvi de llengua literària, creador perifèric amb consciència de ser-ho, rondinant per l’estranyesa que a vegades li feien sentir, però cofoi de les seves pensades, va tenir la voluntat de remoure cel i terra, de ser un plançó a la contra d’un pare magre i severíssim. D’aquí ve la seva constant i obsessiva recerca de la seva identitat, el seu jo, el self, com ell l’anomenava després d’haver aprofundit en la psicoanàlisi de la mà de la psicòloga Marta Trepat, que al cap de poc temps d’haver iniciat les llargues converses ja va veure que Viladot s’havia documentat a fons, que s’havia afanyat a llegir Freud, Lacan, Bettelheim, Barthes i tants d’altres que el poguessin orientar en aquest camp de coneixements de la psique, que de seguida es van reflectir en la seva obra creativa.

A les terres de Ponent tothom sap qui és i què representa Guillem Viladot per al món cultural i contracultural, i per a qui no ho sàpiga, allà i aquí, ara té l’ocasió d’emprendre el viatge de la seva coneixença de la mà de Teresa Ibars. L’autora, que treballa en el tractament del fons documental de Guillem Viladot dipositat a Lo Pardal, de seguida va adonar-se que a mesura que anava avançant en el seu treball, la figura de Guillem Viladot apareixia, i s’engrandia, no només en els retrats literaris i biogràfics que d’ençà de la seva mort se li han fet, sinó que també anava emergint, poderosa i espurnejant, dels angles fins ara silenciosos, o a penes esbossats.

El silenci de l’angle és una biografia que defuig la convenció i els marcs habituals, tal com a Guillem Viladot li hauria agradat. Sempre avançat al seu temps, Viladot podia navegar amb total competència tant per les aigües de l’escriptura clàssica com en els mars de l’escriptura més avantguardista i experimental, on Guillem Viladot va obrir molts camins i va tractar temes espinosos i controvertits, només cal rellegir la seva obra.

L’aproximació biogràfica de Teresa Ibars, que els lectors anem seguint en paral·lel a mesura que l’estudiosa va descobrint dades, obre vies d’interpretació inèdita de l’obra viladotiana, encara que és conscient que hi ha cares del poliedre Viladot per explorar: «El conjunt de l’arxiu és impressionant i, a mi, personalment, m’ha solucionat moltes incògnites, però me n’ha obert moltes d’altres que potser algú, algun dia, tornarà a revisar per tal de fer noves aportacions i desvetllar matisos que jo no he captat».

A El silenci de l’angle. Guillem Viladot o el desfici del jo trobem els passos de Guillem Viladot a la recerca del seu self que passa per diferents fases, tons i variants d’una fèrtil creativitat artística sempre en relació amb els altres que li fan de mirall. Així podem apreciar el rostre d’un Viladot íntim, tendre i molt culte en paral·lel a un Guillem Viladot de rebel·lies exuberants i extravagants, figura de relleu de la cultura i la contracultura de Lleida i de tot el país.

En el seu treball de recerca biogràfica, Teresa Ibars dona molts noms i moltes pistes per seguir tant pel que fa a la trajectòria vital com al sentit humanístic i creatiu de l’obra de Viladot, tan estretament lligats. Guillem Viladot era un home cordial, enormement curiós i un conversador brillant i enginyós que va fer moltes amistats que ara celebrem publicacions com aquesta en l’any del centenari del seu naixement.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació