Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

L’Estat Major de Sant Jordi

És urgent incoporar els distribuïdors a la conversa de Sant Jordi si no volem que Amazon arrambi tot el pastís

Ja tenim tots coll avall que enguany la festa del llibre i la rosa se celebrarà a l’estiu, però hi ha una certa inquietud al voltant de la venda que es pugui fer abans del 23 d’abril i el mateix dia de Sant Jordi.  

Abans d’ahir en un vídeo publicat a Twitter, Xavier Vidal, el llibreter de la No Llegiu demanava al govern instruccions per celebrar el Sant Jordi. Aquests dies totes les llibreries respecten el confinament. Les que poden, van venent online des del seu web o a través de plataformes com Libelista (que serveix les comandes per missatgeria) o Llibreries obertes, que proposa a l’usuari de recollir el llibre a la mateixa llibreria un cop ens haguem desconfinat. Mentrestant, autors i editors celebren lives a Instagram o a youtube amb l’esperança de donar a conèixer les seves novetats.

Amb tot, continua havent-hi un desavantatge competitiu molt gran entre aquestes llibreries que respecten el confinament escrupolosament i les grans plataformes de venda per Internet, com Amazon o Casa del Libro, que venen i serveixen llibres amb normalitat a domicili. Aquestes dues plataformes ja parteixen de l’avantatge d’estar molt ben posicionades al cercador. Ara, juguen amb el benefici afegit que poden repartir sense remordiments. La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha convocat avui l’Estat Major del sector del llibre, i ha acordat en una telereunió amb representants dels escriptors, els llibreters, els editors i els il·lustradors celebrar el 23 d’abril una Diada de Sant Jordi amb gran activitat a la xarxa i deixar per més endavant (ja en ple estiu) la festa al carrer.  

L’alternativa de celebrar un Sant Jordi virtual el 23 d’abril era inevitable, però pot ser nociva si no s’acompanya de mesures que permetin als llibreters independents competir en igualtat de condicions. No pot ser que Amazon vagi llaurant i les petites llibreries, per respecte a les consignes de les autoritats sanitàries, vegin passar la processó. Em sembla que recursos d’emergència com Llibreries Obertes són molt lloables, però s’haurien de reforçar amb un servei d’entrega a domicili, que es podria coordinar des de les distribuïdores, que són clau en la cadena del llibre i que inexplicablement no han estat convocades en aquest Estat Major. El gremi de distribuïdors té prou múscul i compta amb el suport d’empreses de repartiment com Transloan, perfectament capaces de fer servei a domicili. Segur que farien aquest servei a un bon preu, sabent que això donaria liquiditat a tota la cadena de valor.  

És urgent que l’Estat Major de Sant Jordi incorpori els distribuïdors i desconfini els llibres.

No es pot prohibir a Amazon de vendre llibres durant aquestes dates. Seria un atac a la lliure competència i una aberració en si mateixa. Però tampoc pot ser que en Jeff Bezos pugui anar servint llibres i joguines eròtiques sense tributar a Espanya mentre els llibreters, emmanillats, veuen com els passen la mà per la cara.

Si alguna cosa ens ha demostrat la crisis del coronavirus és que el concepte de servei essencial és molt relatiu i revisable segons el moment. Per què les merceries no són un servei essencial, ara que tots anem com bojos buscant gomes elàstiques per fer-nos mascaretes? Si un subscriptor de premsa pot rebre el diari cada dia a casa seva, per què no es poden servir llibres a domicili? La gent que compra un llibre aquests dies és perquè el vol regalar ara o llegir-lo durant aquests dies de confinament. És urgent que l’Estat Major de Sant Jordi incorpori els distribuïdors i desconfini els llibres.

La Consellera Villalonga ha fet una telereunió amb representants del sector del llibre. Hi han participat el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró; la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa; el director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Oriol Ponsatí-Murlà; la directora de l’Institut Ramon Llull (IRLL), Iolanda Batallé, i el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta. També hi han estat convocats Bel Olid (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana), Àngels Gregori (PEN Català), Xavi Ramiro (Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC), Agustín Comottto (Professionals de la Il·lustració Catalana Associats), Montse Ayats (Editors.cat), Carme Ferrer (Gremi de Llibreters) i Patrici Tixis (Cambra del Llibre i Gremi de Llibreters).

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació