Les ‘Memòries sentimentals’ de Francesc Pujols

Alba Padrós i Max Pérez preparen l'edició d'originals que il·luminaran la vida amorosa del filòsof de la Torre de les Hores

«Si Francisco Pujols cuenta todo lo que vió y oyó —y si llega a publicarlo—, su libro tendrá una humanidad y una chispa realmente imponderables», comentaba un article de la revista Destino de l’any 1949, una de les poques publicacions on va col·laborar el filòsof, escriptor i crític Francesc Pujols i Morgades (1882-1962) durant el franquisme. Tot i que Pujols no va escriure mai l’obra que reclamava el periodista, a la Torre de les Hores de Martorell, la seva antiga residència, vam descobrir fa uns anys un document excepcional on es relaten moltes d’aquestes històries, però no pas amb el seu humor habitual, sinó amb la mirada d’una persona enamorada. Les memòries sentimentals, l’obra en qüestió, són un relat tendre, ple d’erotisme i xafarderies de la Barcelona de l’època, i són, sobretot, un testimoni excepcional de la història d’amor entre Francesc Pujols i Esther Antich.

Esther Antich
Esther Antich. |

Ja fa uns quants anys que estem treballant braç a braç amb la Fundació Pujols de Martorell per inventariar, estudiar, transcriure i editar els milers de manuscrits que va deixar el filòsof. A la Torre de les Hores, vam trobar-hi tota mena d’obres: papers esgrogueïts plens de neologismes, pàgines i pàgines sobre religió, política, art… I de tant en tant, algun feix de papers amb un títol ben visible a la primera plana. Gairebé tot, datat després de la guerra i l’exili, Pujols ho havia redactat en castellà, amb la intenció de poder-ho arribar a publicar algun dia, malgrat que la censura i l’ambient cultural de la postguerra li ho van impedir.

Entre els papers inèdits, des d’un bon principi ens va cridar l’atenció un plec de quartilles, escrites en català, que no tractava de filosofia. A primer cop d’ull, semblava parlar del seu fill, Faust, i de la seva esposa, Josepa, però no se’n podia deduir gaire més. Ben aviat, però, la tasca d’edició ens va fer evident que aquells papers estaven dirigits a algú, a una tal «Esther», a qui declarava el seu amor, però amb qui la relació no havia pogut arribar a més a causa de l’exili de l’any 1939. No vam trigar gaire a descobrir que l’«Esther» de qui parlava Pujols era la mestra Esther Antich i Sariol (1892-1972), que durant els darrers mesos de la guerra va arribar a ser directora general de 1r ensenyament del Ministeri d’Instrucció Pública de la República i màxima responsable de la gestió i creació de colònies per a l’evacuació dels infants.
El document que teníem entre mans tampoc eren unes simples cartes. En tot aquell plec, de gairebé tres-centes quartilles, Pujols es dirigia a Antich per justificar-li perquè, en una nit a s’Agaró de l’estiu de 1938, va fer-se enrere, quan ella hauria volgut que fessin l’amor: «Tant per vostè com per mi —afirma Pujols—,  aquella nit no podia ser una temptació de plaer. Aquella nit, tant per vostè com per mi, hauria estat una temptació d’amor».

Per explicar-li que, per obra del Destí —així ho formula— no havia gaudit mai d’una relació on convergissin l’atracció sexual i la intel·lectual, Pujols relata a Antich la història dels grans amors de la seva vida. Les històries que hi explica de vegades són eròtiques, d’altres, molt càndides. Però de les dones de qui parla mai n’esmenta més que el nom de pila i alguna descripció. I malgrat això, només amb aquestes poques dades, vam poder identificar-ne sis. Trobar-les va ser tota una aventura que va requerir llegir centenars d’obituaris, preguntar a molta gent i passar setmanes remenant premsa antiga amb l’esperança de trobar-hi algun petit indici.

Les Memòries sentimentals de Francesc Pujols relaten les històries d’amor i desamor amb América Cazes, una persona cultíssima, mecenes i dinamitzadora cultural de Barcelona; amb l’actriu Mercè Nicolau, amb qui Pujols confessa que no van passar de «quatre petons i una mica de llengua»; i fins i tot, també amb la germana de Nicolau, Francesca. Pujols també ens descobreix la trista història de Mercè Prats, que hauria volgut deixar el marit, però no s’hi va atrevir mai, així com la història de Pujols amb la seva muller, Josepa Alcover.

Amb l’objectiu de què aquestes memòries puguin sortir a la llum, aquesta setmana hem començat un projecte de micromecenatge a la plataforma digital TotSuma. El magazín de cultura La Mira, amb col·laboració amb l’editorial El Fonoll, són els responsables de la iniciativa. Si voleu donar-nos un cop de mà i fer possible la publicació de les Memòries sentimentals de Francesc Pujols, el projecte estarà obert fins al 25 de març.

Podeu fer la vostra aportació al projecte a TotSuma.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació