La vida sota els nostres peus

Robert Macfarlane ens descobreix el món subterrani a 'Sota terra: Un viatge a les profunditats del temps' (Angle Editorial)

Laura Lázaro Prat

Laura Lázaro Prat

Periodisme cultural

Robert Macfarlane és un escriptor britànic reconegut per les seves obres sobre paisatges, natura, persones i idiomes. Sota terra: Un viatge a les profunditats del temps (Angle Editorial), la seva obra més recent, és un recorregut i una exploració a través de la història i les diferents cultures del món, però des d’una perspectiva diferent, des del món que s’estén sota terra, un món desconegut que pot ser fascinant. L’autor exposa aquesta part oculta de la terra d’una manera romàntica, gairebé poètica, i ens convida a veure el món des d’una altra perspectiva, tot indagant sobre l’origen, la pèrdua i la por pel futur de la nostra existència.

Aquest llibre tracta d’ampliar el nostre camp de visió quan sortim d’allò que és familiar per nosaltres, com és la llum o l’aire, i prenem consciència de tot allò que es troba sota els nostres peus. Macfarlane aborda tant el que és llegendari (els mites) com el que és real, (els milions d’objectes que hi ha enterrats). Però no només descriu allò que és fascinant, sinó també allò que fa por, els perills en un terreny desconegut.

Una de les aventures que Macfarlane descriu en aquest llibre i que plasma molt bé el sentiment de fatiga, claustrofòbia i perill, és quan s’endinsa dins una cova dels Mendips, que conté cambres funeràries de fa deu mil·lennis. Qualsevol pas erroni durant el descens fins a les profunditats el pot desestabilitzar i fer-lo caure al buit. O quan viatja a París on té l’oportunitat d’endinsar-se dins les famoses catacumbes, però no de manera turística. Gràcies a dos exploradors subterranis que el guien a través dels túnels que hi ha sota la ciutat, arriba a altres cambres on hi ha grups d’exploradors menjant brie, bevent vi i escoltant a David Bowie. Per l’altra banda, Macfarlane també descriu la seva visita al dipòsit d’Onkalo a Finlàndia, on està previst de segellar-hi residus nuclears i barres de combustible que contenen urani, uns residus que podrien quedar exposats en el futur amb el desglaç i el canvi climàtic.

El viatge de Macfarlane no només se centra en tot el que veu i aprèn durant el seu recorregut pel món subterrani, sinó que també se centra en les persones que coneix al llarg d’aquest recorregut i que l’acompanyen durant aquesta aventura; científics, físics, miners, exploradors urbans i espeleòlegs interessats a descobrir què tenim sota els peus. El  llibre està estructurat en tres parts, dedicades als diferents usos que al llarg de la història han fet els humans del món subterrani. Per protegir allò que venerem, per desfer-nos d’allò que és perillós o amenaçant i per produir allò que és valuós. Un viatge a través dels anys i dels segles per Gran Bretanya, França, Itàlia, Eslovènia, Noruega, Grenlàndia i Finlàndia que fa que ens replantegem la nostra experiència amb el temps i el futur incert del nostre planeta, mentre gaudim de la lectura, usant aquesta vegada, els cicles del temps geològic.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació