Joan Fuster a les Illes

Les Illes Balears programen un conjunt d’actes aquesta tardor en el marc de l’Any Fuster

Aquest 2022, coincidint amb el centenari del seu naixement, se celebra l’Any Fuster, amb la intenció d’homenatjar un dels intel·lectuals més destacats del segle passat. L’objectiu principal és reconèixer el paper de l’assagista com a referent cívic pel moviment de normalització de la llengua catalana i subratllar la seva aportació en l’enriquiment de la cultura catalana.

Joan Fuster a Formentor, Mallorca el maig de 1959.

La celebració es durà a terme als tres principals territoris de parla catalana: al País Valencià, terra natal de Joan Fuster, a Catalunya, on va publicar gran part de la seva obra, fet essencial per la seva projecció, i a les Illes Balears, on Francesc de Borja Moll va publicar el seu primer llibre d’assaig i on els seus escrits van tenir molta repercussió. Això ha succeït perquè tal com apunta Fina Salord, Fuster “va exercir de català complet”. Ara bé, és la primera vegada que els governs d’aquestes tres localitats s’apleguen per la commemoració d’una efemèride com aquesta.

És per aquest motiu que ja s’han dut a terme un conjunt de conferències, exposicions, actuacions teatrals i musicals per donar a conèixer l’obra de l’autor de Sueca arreu. Els mesos d’octubre i novembre ja s’han programat un ventall d’esdeveniments sobre Fuster a les Illes Balears. Les activitats agendades es poden consultar a la web on s’aniran actualitzant fins el mes de desembre.

Fina Salord, comissària amb Damià Pons del programa de l’Any Fuster a les Illes, subratlla l’afany de donar a conèixer molt més a Fuster, “volem fer-lo llegir i rellegir”. Seguint aquesta voluntat, les conferències insulars abraçaran totes les facetes del valencià, començant pel poeta, seguint per l’assagista i també estudiant el crític i historiador literari que va ser. Principalment es vol plasmar que “les relacions de Fuster amb les Illes Balears han sigut molt més intenses i extenses del que la gent es pugui imaginar”.

De fet, a la pàgina web de l’Any Fuster hi trobareu una antologia de textos de l’autor. També podeu consultar, dins l’apartat de ‘Joan Fuster i les Illes Balears’ una recopilació de documents i monografies que evidencien la relació de l’assagista amb les illes i els textos que ell va dedicar als escriptors insulars. La voluntat dels illencs ha estat presentar un programa que s’apropi a un públic molt ampli, començant pels joves dels instituts, tal com explica Salord. Per arribar al jovent s’ha organitzat, per exemple, un Concurs d’Aforismes obert a alumnes de secundària, batxillerat i FP.

El proper esdeveniment a l’agenda es titula “Joan Fuster i els projectes literaris mallorquins durant la postguerra” i serà el dia 13 d’octubre a càrrec de l’escriptor i catedràtic de Literatura Catalana Contemporània de la Universitat de les Illes Balears Pere Rosselló Bover. L’endemà hi haurà una conversa entre Gabriel Ensenyat, autor del llibre Fuster i els mallorquins. El debat identitari a la Mallorca tardofranquista, i Nel Martí, autor d’El somni menorquí(nista). L’esdeveniment s’organitza en el marc de la Fira del Llibre en Català i el presentarà Fina Salord, comissionada de l’Any Joan Fuster a les Illes Balears.

El 19 d’octubre Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans parlarà de La influència de Fuster sobre el valencianisme. I el dia següent tindrà lloc la jornada d’estudi on es parlarà de Joan Fuster a la UIB. Durant el dia hi haurà sis ponències, entre les veus: Vicent Pitarch, Antoni Marimon, Maria Conca, Carme Gregori, Gabriel Ensenyat i Vicent Simbor. Es tractaran temes com la llengua catalana, el nacionalisme, la recepció i la influència de Nosaltres, els valencians i el vincle de l’autor amb els estudis literaris.

‘Llegim Joan Fuster’ també serà una jornada amb vàries xerrades. El 21 d’octubre es parlarà de ‘La poesia de Joan Fuster’, es farà la projecció del documental Ser Joan Fuster i s’analitzarà l’escriptor de Sueca en relació a dues figures importants en el món literari com són Albert Camus i Llorenç Vilallonga.

Per tancar el mes d’octubre hi haurà tres conferències. A la primera, que tindrà lloc el 25 d’octubre, Gemma Pascual i Núria Cadenes presentaran el llibre Nosaltres, les fusterianes, on se’ns ofereix una mirada calidoscòpica sobre Fuster per part de les seves lectores -en femení-. Les dues últimes programades per l’octubre tindran lloc el dia 27: ‘Els eixos bàsics del pensament de Joan Fuster’, a càrrec de l’assagista, editor i traductor Gustau Muñoz, i ’El món literari de Joan Fuster’ de la mà de Xavier Pla.

A banda de les conferències ciruclarà per les Illes l’exposició ‘Joan Fuster: una vida il·lustrada’, que és una adaptació promoguda per la Institució de les Lletres Catalanes basada en l’exposició de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. El títol té tres motius, el primer es deu al fet que els panells de l’exposició siguin dissenyats en format draw my life, el segon és referir-se a l’escriptor com a una personalitat culta i el tercer, fer palesa l’admiració que Fuster tenia pel moviment de la Il·lustració.

Joan Fuster © Toni Vidal

El mes de novembre s’estrena el dia 3 amb Francesc Pérez Moragón parlant-nos de la vida intel·lectual de Fuster. La segona setmana, els dies 10, 11 i 12 dominarà la temàtica de la presència històrica en l’obra de Joan Fuster i seran dies molt actius. En canvi, el dia 17 Enric Sòria repassarà la producció del literat a ‘Una ullada a l’obra global de Joan Fuster’.

Finalment, el dia 24 Francisca Lladó abordarà Fuster des de les seves idees estètiques i sobre les arts plàstiques. El mateix dia, dins el cicle de conferències ‘Mirades sobre Fuster’ organitzades per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Damià Pons pronunciarà la ponència ‘Relació de Fuster amb els escriptors mallorquins’. El darrer acte del novembre serà el dia 25, Vicent Pitarch tancarà el mes amb ‘Joan Fuster, una originalitat: l’assagista i el polític nacional’.

Però l’Any Fuster no s’acaba aquí, el de les Illes Balears és un projecte ambiciós. No és una commemoració que comenci i acabi en si mateixa sinó que, com afirma Fina Salord “hem posat Joan Fuster sobre la taula per fer-lo quedar”. Tant és així que al desembre les biblioteques tenen pensat fer clubs de lectura i des del comissariat de les illes hi ha la intenció de fer un llibre sobre la relació de Fuster amb les Illes Balears cercant col·laboradors a la resta de Països Catalans. A més a més, volen que aquest vincle amb l’escriptor arribi a l’exposició ‘Joan Fuster-Josep Pla: una conversa infinita’.

Podeu consultar tots els actes de l’Any Fuster a les Illes Balears en aquest portal.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació