5 cursos per pensar el món que ve

El Centre Cultural La Casa Elizalde ofereix cursos de filosofia i pensament que ens conviden a reflexionar sobre els canvis i reptes que ens esperen en un futur immediat

Sempre sap greu contradir T. S. Eliot, però aquest mes d’abril no serà en absolut el més cruel. Arriba la primavera acompanyada de la nova fornada de cursos programats pel Centre Cultural La Casa Elizalde. Entre abril i juny, més d’una dotzena d’activitats sobre filosofia, pernsament, periodisme o ciència. En recomanem cinc: és altament recomanat apuntar-s’hi, no s’ho perdin.

La Casa Elizalde proposa pensar el món que ve a través dels seus cursos | Foto: Arxiu
La Casa Elizalde proposa pensar el món que ve a través dels seus cursos | Foto: Arxiu

Parlem de justícia?

“En l’antiguitat la justícia era l’equilibri del tot, expressava l’harmonia, l’ordre en el cosmos i en l’ésser humà. Avui dia sembla que hem avançat cap a discrepàncies més grans veient com ha quedat reduïda a l’esfera d’acció de l’estat o al comportament de l’individu. Ens endinsarem en qüestions relatives als deures que tenen o deixen de tenir les nacions, les institucions internacionals i les persones a l’hora d’erradicar les injustícies socials. Partirem d’una anàlisi de la justícia tal com les grans figures filosòfiques l’han abordat per poder examinar diferents problemes de justícia global. Avui dia, més que mai, hem de parlar de justícia”

Parlem de justícia. Impartit per Irene Gómez Franco al Centre Cultural La Casa Elizalde entre el 22 d’abril i el 10 de juny del 2021, cada dijous de 18:30 a 20:30 h.

D’àtoms i mol·lècules

“Les noves tecnologies estan revolucionant les nostres vides. Cada cop sentim parlar més d’intel·ligència artificial, quàntica, blockchain o nanotecnologia. Aquesta última opera en dimensions atòmiques i molts ja la cataloguen com la revolució industrial del segle XXI. Actualment ja la podem trobar en el camp de la medicina, energia, alimentació, construcció… i pràcticament qualsevol sector que analitzem. Diferents especialistes ens donaran una visió general de les perspectives de diferents temes i ens mostraran com la nanotecnologia està canviant les nostres vides”

La ciència del segle XXI: la revolució nanotecnològica. Impartit per Jordi Díaz Marcos al Centre Cultural La Casa Elizalde entre el 21 d’abril i el 9 de juny, cada dimecres de 19:15 a 20:45 h.

Des-cansem-nos

“Ens aproximarem filosòficament al concepte de fatiga tal com el tracten alguns dels principals pensadors contemporanis, com un símptoma de l’organització social del capitalisme neoliberal. Des de diferents perspectives, figures com Rosi Braidotti, Alain Ehrenberg o Byung- Chul Han han abordat aquest fenomen i han arribat a conclusions diferents, encara que gairebé totes tenen una cosa en comú: consideren que aquest estat de fatiga crònica pot servir com a punt de partida per començar a polititzar el nostre malestar”

La societat del cansament. Impartit per Eudald Espluga al Centre Cultural La Casa Elizalde entre el 20 d’abril i el 15 de juny, cada dimarts de 18:30 a 20 h.

Els límits del coneixement

“La ciència s’ha erigit com la forma de saber privilegiada. Si un endeví i un meteoròleg ens donen respostes diferents sobre si plourà el cap de setmana, confiem en la resposta del meteoròleg. Està justificada aquesta confiança? I sobretot, per què? Què és la ciència? Quins són els límits i les problemàtiques del coneixement científic? A través de casos històrics i de lectures proposades per filòsofs de la ciència, crearem una imatge rica d’allò que anomenem coneixement científic”

Per què l’anomenem ciència quan volem dir filosofia? Els límits del coneixement Impartit per Alfonso García Lapeña entre el 19 d’abril de 2021 i el 14 de juny de 2021, cada dilluns de 17.30 a 19 h al Centre Cultural La Casa Elizalde

Esquivant fake news

“Les notícies falses i les mitges veritats són una constant i una amenaça per a la societat. Ens manipulen, ens fan creure coses que no són i, fins i tot, poden determinar unes eleccions democràtiques. Però, com es creen aquestes fake news i com aconsegueixen que ens les creguem? Qui guanya amb tot això? I el periodisme, no hauria de fer alguna cosa? De tot això en parlarem en aquest taller”

Postveritat i desinformació: com sobreviure a l’era de les fake news. Impartit per Adrián Caballero entre el 21 d’abril de 2021 i el 26 de maig de 2021, cada dimecres de 17:30 h a 19 h (ONLINE).

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació