Cent anys de Maricel

El llibre 'Maricel. Cent anys d’art i cultura a Sitges', que edita la Diputació de Barcelona arran del seu centenari, recull la història d’aquest emblemàtic espai cultural i museístic de Sitges

Maricel és un complex arquitectònic, artístic i urbanístic, i un dels espais més emblemàtics de Sitges. Forma part de la història cultural de la ciutat des dels anys del Noucentisme fins als nostres dies, i la seva evolució al llarg dels temps és un reflex fidel de les diferents voluntats personals i de polítiques culturals. L’edició del llibre Maricel. Cent anys d’art i cultura a Sitges, signat per Vinyet Panyella, obeeix al desig de deixar palesa la història d’aquest espai que va canviar la fesomia del barri més antic de Sitges.

Maricel | Foto: Josep Maria Alegre

El conjunt patrimonial de Maricel, amb la totalitat d’elements que l’integren (el Museu de Maricel, el Palau, l’Arxiu Històric de Sitges, la biblioteca Santiago Rusiñol i el Racó de la Calma) i també amb les importants col·leccions artístiques que conserva, formen un far cultural que irradia tot el territori. A més, l’espai està lligat a gran quantitat de artistes i personalitats rellevants, com ara Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Charles Deering, Miquel Utrillo, Pere Jou, Josep Maria Sert, Joaquim Folch i Torres i Jesús Pérez-Rosales. De fet, explica Vinyet Panyella que “si Charles Deering des del seu país natal no hagués esdevingut un entusiasta col·leccionista d’art antic i modern, i si Ramon Casas no hagués pensat que al nord-americà li calia visitar el Cau Ferrat per veure què era una col·lecció d’art construïda per un artista com Rusiñol —de la qual Casas en bona part havia estat testimoni— avui Maricel no existiria. L’atzar, l’aventura i la passió van fer possible la realitat que, cent anys més tard, configura el paisatge urbà més singular de la vila”.

Els orígens d’aquest patrimoni es remunten al segle XIV, quan Bernat de Fonollar, senyor del castell de Sitges, va fer construir sobre les roques de mar un hospital destinat a acollir els més desvalguts. Entre 1910 i 1918, es va construir per etapes el complex de Maricel. L’industrial i col·leccionista nord-americà Charles Deering va comprar l’any 1910 l’antic hospital de la vila i diverses cases del carrer del Fonollar, i amb l’import de la compra l’Ajuntament va adquirir els terrenys per construir-hi, aleshores als afores, el nou edifici noucentista de l’Hospital de Sant Joan Baptista. Maricel va situar Sitges com un referent en el món cultural i artístic gràcies a la seva arquitectura i a la gran col·lecció d’hispànic antic i modern que el milionari Deering va adquirir assessorat per l’enginyer i crític d’art Miquel Utrillo.

La presència de Deering va implicar un abans i un després en la història de Maricel, ja que va esdevenir un dels principals benefactors de Sitges, amb importants donatius al nou hospital de Sant Joan i també amb a lésglésia parroquial per als més necessitats i al col·legi de les monges mercedàries per a l’educació de les noies.  Quan el 1921 Deering  va tornar als Estats Units la història de Maricel va continuar. Explica Panyella que, en aquest moment, “la visió de futur de Joaquim Folch i Torres, la seva decidida aposta a favor de les arts i dels museus deguda a l’obertura del Cau Ferrat com a museu públic i la conjunció d’interessos públics —atorgar un ús cultural i artístic al que havia estat un gran palau construït per al gaudi i aixopluc de les arts— i privats —treure’n un rendiment econòmic— va ser definitiva”. És d’aquesta manera com el Palau Maricel es va convertir per segona vegada en un indret dedicat a finalitats artístiques i culturals.

El projecte de sistema de museus i patrimoni de Sitges ideat per Folch i Torres va estar vigent fins que el franquisme va tallar-lo d’arrel, i aleshores el Cau Ferrat i Maricel van entrar en una via de decadència. A partir del 1994, es va constituir el Consorci del Patrimoni de Sitges, per unificar la gestió dels museus, i el 2010 es va emprendre la rehabilitació del Museu de Maricel, reobert juntament amb el Cau Ferrat el 2014 amb tota la seva esplendor.

Tot això i més recull el llibre Maricel. Cent anys d’art i cultura a Sitges, que conté capítols signats per diferents referents de la cultura: Vinyet Panyella, Roland Sierra, Jennifer Tisthammer, Sebastià Sánchez Sauleda, Ignasi Domènech i Joan Yll. Aquest llibre es pot adquirir a la Llibreria de la Diputació de l’avinguda Diagonal, 393 (Edifici Can Serra) i a la seva botiga en línia i també als Museus de Sitges.

Aquí podeu veure un tastet del llibre:

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació