Anna Moner guanya el premi Ciutat d’Alzira de novel·la

"Mirada de vidre" s’endinsa en la fotografia espiritista i mèdica de principis del segle XX

Ivet Armengol

Ivet Armengol

Periodisme i Humanitats, UPF

Aquest 10 de novembre s’ha celebrat la trentena edició dels Premis Ciutat d’Alzira, un dels guardons més importants d’escriptura en llengua catalana a València. El premi de la categoria de novel·la ha estat per Mirada de vidre, d’Anna Moner. L’escriptora s’endinsa en la fotografia espiritista i mèdica, quelcom que va interessar molt a alguns fotògrafs i científics de principis del segle XX. Aquesta temàtica li permet explorar les perversions humanes i la genial unió entre la nostra part racional i irracional.

La tardor del 1904, Roger Queralt, un jove fotògraf addicte a la morfina, es queda sense diners per comprar-ne i es veu obligat a cobrir un encàrrec peculiar. Madame Babinski és una popular mèdium que pretén ampliar el negoci mitjançant la fotografia espiritista, una estranya tècnica que, a l’època en què s’acabava de consolidar la fotografia, causava molt d’interès. Tanmateix, ni la ingesta contínua d’estupefaents ni aquesta ocupació insòlita aconseguiran esborrar de la ment de Queralt les experiències viscudes a l’estudi fotogràfic del sanatori de Sant Gervasi.

Allà va treballar l’any 1898 a les ordres del doctor Robert Isaac, un prestigiós especialista en malalties del sistema nerviós posseïdor, a més, d’una singular ambició artística a través de la fotografia als pacients. Amb la figura del doctor, Moner explora l’unió de l’objectivitat científica i la irracionalitat artística. Al llarg del segle XIX i principis del XX ciència i art mostraven interès l’una per l’altre, i això es veia reflectit en els seus resultats. Moner explica que “l’art pot jugar amb els descobriments de la ciència per crear altres móns de percepció”, igual que els il·lusionistes es valen de les matemàtiques i la lògica per crear fantasies i perversions.

“M’agrada vorejar l’abisme, i fer sentir l’horror i la fascinació tèrbola”, conta l’autora. Moner ha mostrat sempre un gran interès per la fotografia, tant en el seu recorregut com a artista com en els seus escrits. De fet, al llibre L’obsessió de Balthazar Hurley Moner ja parla dels cercles espiritistes de fotògrafs anglesos a finals del segle XIX.

Els Premis Ciutat d’Alzira han complert enguany dos rècords propis: han tingut més participació que mai, amb 242 originals, i per primera vegada hi ha paritat entre el nombre d’homes i dones guardonats. A més d’Anna Moner, l’edició ha donat molts premiats degut a la gran varietat de categories. El guardó en divulgació científica ha sigut per a David González Jara per Las moléculas de la vida. El premi d’assaig, per Lourdes Toledo amb Amèrica endins. En poesia, s’ha distingit Alba Fluixà per Galeria d’incerteses, i en teatre, Toni Cabré per Okupes particulars. Vicent Dasí ha merescut el premi de narrativa juvenil per Doc Doggie. Unitat de Medicina Estrambòtica, i Martín Piñol el premi de narrativa infantil per Superbaguet. Finalment, el premi d’àlbum il·lustrat ha estat per a la dibuixant i dissenyadora Seta Gimeno, amb Nina.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació