Alimentant el drac de Sant Jordi

Núvol us proposa 10 novetats gastronòmiques que ens ensenyen a menjar millor.

La cuina de la Marina, escrit per la seva filla Cristina Molner Closas i amb il·lustracions d’Anna Molner Ventura, la neboda de la Marina, és un llibre que recull receptes tradicionals variades amb un rerefons sentimental i lligades a molts records familiars. Separa les receptes per les estacions de l’any amb un apartat especial dedicat als dolços. L’amor per la cuina i per la vida ha fet que un llibre com aquest sigui possible. Cada recepta és un tros de la vida de la Marina. Amb la compra del llibre es col·labora amb l’Associació DCA (Dany Cerebral Adquirit) Anoia.

Il·lustració del llibre La cuina de la Marina © Anna Molner Ventura
Il·lustració del llibre La cuina de la Marina © Anna Molner Ventura

Les receptes de l’Arnau (Columna) és un llibre per a tots els nivells. Replet de receptes variades que combinen el camp amb la ciutat, el llibre és també un autoretrat de la personalitat del cuiner. Després de guanyar el concurs MasterChef i formar-se posteriorment a la Basque Culinary Center, Arnau Paris Masip ha emprès diversos reptes culinaris entre els quals hi ha aquest llibre, on proposa plats sorprenents i saborosos d’una manera fàcil, planera i amena.

Un (Columna) és un llibre que necessiteu si voleu cuinar sense embrutar gaire els fogons. Cuinar plats amb un sol recipient és possible gràcies al xef Jamie Oliver, restaurador i presentador de televisió, que ha dut a terme una campanya contra l’ús dels aliments processats a les escoles nacionals del Regne Unit. Dividint el llibre per ingredients i amb un apartat de receptes dolces, Un proporciona idees per innovar a la cuina del dia a dia. Cada recepta va acompanyada dels valors nutritius corresponents.

No soc un dels vostres (ara llibres) és la història de l’Àlex Montiel. Marc Casanoves relata els primers anys de carrera del jove cuiner. Amb idees innovadores i amb poques ganes de seguir al ramat, l’Àlex va allunyar-se de l’alta cuina per seguir els seus ideals. Ambientat en la Barcelona de finals de segle XX, No soc un dels vostres no és un llibre de cuina qualsevol, és la història de com un noi de divuit anys va acabar sent un dels noms importants de la cuina mediterrània nadant contracorrent.

Victòria Gudiol, que ja havia publicat Pastisseria tradicional per fer a casa, presenta ara Dolç i salat (Viena Edicions), un receptari ideal de pastisseria per començar per les bases. Abans d’introduir-nos a un grapat de receptes l’autora ens explica des dels estris necessaris fins al vocabulari bàsic que s’utilitza a la cuina. Gudiol combina la seva formació a l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona amb els seus estudis en belles arts, il·lustrant el volum amb les seves pròpies aquarel·les.

l·lustració del llibre Dolç i salat © Victòria Guidol

Seguint amb les postres, Anna Serra i Marta Manzanares Mileo ens presenten El llibre del llaminer (Rosa dels Vents), un recull de les especialitats dolces dels dies assenyalats. Des de les receptes més tradicionals com el tortell de Reis fins a les més singulars com les flaones. Descobrirem les històries i les anècdotes que s’amaguen darrere de la rebosteria catalana amb sabors que ens recordaran els dolços d’infantesa, de diumenges i de trobades familiars.

La guru de l’alimentació saludable Núria Coll ens presenta Ets el que menges. Una guia per millorar l’alimentació i cuidar la salut (Rosa dels Vents). Un llibre on explica les claus per construir hàbits que et faran millorar l’alimentació, la salut i la vida. T’aproxima a la “roda de la vida sana”, un equilibri entre l’alimentació, el descans, l’exercici físic, la gestió emocional, una vida sense tòxics i la tribu. Condensant així en un sol llibre tots els consells que Núria Coll ens ha anat donant al llarg de la darrera dècada des del web Ets el que menges.

La cuinera Ada Parellada ens comparteix fins a cinquanta exemples diferents de sopes al llibre Sopes. Brous, escudelles i sopes fredes. Receptes familiars i dels millors fogons, publicat per l’editorial Rosa dels Vents. Hi afegeix, a més de les receptes, textos curts i personals sobre cadascuna de les sopes. Per Parellada, les sopes “passen desapercebudes, però van construint el record”. Aquest llibre fa honor a aquesta funció aplegant-hi sopes de tota mena.

Al llibre De la cuina i la vida (Viena Edicions), s’hi recullen les preguntes que l’escriptor Iván Mambrillas i Finestra va fer -en una quinzena d’entrevistes entre el 2015 i el 2016- al que considera “el cuiner més decisiu de la Catalunya del segle XX”: Josep Lladonosa i Giró. Segurament el reconeixereu per la seva tasca divulgadora en els seus llibres publicats o bé pels arrossos amb què ens ha obsequiat des dels restaurants Quatre Barres i 7 Portes. Ara ja retirat, Lladonosa ens parla, sense defugir preguntes, sobre el seu periple com a cuiner i sobre la seva història vital. Un dels grans volums sobre cuina catalana, el receptari La cuina catalana, és també de Lladonosa i aquest any ha estat reeditat per Penguin Llibres. Com diu el crític gastronòmic Jaume Fàbrega, vet aquí un llibre “complet i ambiciós” on hi podem trobar una mostra de plats “tant d’origen estrictament popular com la practicada als restaurants”.

Josep Lladonosa i Giró © Viena edicions

També aquest 2023 s’ha revisat i ampliat el Corpus de la cuina catalana, de l’Institut Català de la Cuina. Amb més de 1.150 receptes, es considera “el receptari més complet” del nostre patrimoni culinari, el diccionari de cuina per excel·lència. Entre les receptes, que estan numerades i ordenades alfabèticament, s’hi inclouen des de plats contundents com escudelles o els ‘mar i muntanya’, fins a bàsics que utilitzem per a molts plats, com serien els romescos, sofregits o picades. Per elaborar el volum s’han necessitat més de dues dècades d’investigació i aquesta edició, a més de tenir la voluntat d’ordenar, preservar i difondre els secrets de la cuina catalana, inclou novetats com la valoració nutricional dels plats o un índex de productes de proximitat i de les varietats autòctones d’alguns aliments amb les seves denominacions territorials.

Una última recomanació de propina per als lectors vegans: La biblia de la cocina vegana (Oberon) de Gloria Carrión. L’autora va començar a ser creadora de contingut en línia el 2014, una mica després de fer-se vegana. Després d’anys a la pantalla sota el nom lagloriavegana, ha volgut recopilar una part de la seva feina en un llibre. Al volum, magníficament presentat amb fotos de la mateixa autora, s’hi inclouen unes 200 receptes dolces i salades, totes completament plant based.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació