Albert Serra no compta

“En una novel·la, l’argument és el pretext, un esquema. El més important és l’home que s’hi endevina al darrere”. I és en aquest procés, en la maquinació de la suplantació, que Albert Forns fa servir l’artifici del que “fa” en lloc de sotmetre’s a la metafísica de qui “és” o “vol ser”.

El famós crític literari francès Patrick Poivre d’Arvor – PPpdA – va publicar fa un parell d’anys una novel·la (Fragments d’une femme perdue) en la qual es veu que era molt evident que aprofitava una relació amorosa de final desgraciat per bastir l’argument de ficció. ¿De ficció?  Un tribunal de primera instància va considerar, arran de la denúncia de l’exparella de PPdA, que les cartes que l’escriptor havia fet servir (i els detalls íntims i les referències explícites) no permetien que l’obra entrés en el terreny de la faula, per dir-ho d’alguna manera. “Una obra de ficció” – van dir els jutges – implica l’existència d’una distància entre l’autor i les paraules i les accions dels personatges, i els procediments literaris fets servir per PPdA no permeten al lector diferenciar els personatges de la realitat, de manera que l’obra no pot ser qualificada de ficcional”.

Tot un tractat de poètica. Ara, la cosa aquesta està pendent d’un altre tribunal. A veure què hi diuen. Mentrestant, l’Albert Forns ha publicat Albert Serra. La novel·la, no pas el cineasta”. ¿I què tenen a veure aquesta nova veu de la narrativa catalana – provinent del periodisme, de la poesia, de l’activisme cultural – i la magistratura de París? Res, que seguint les indicacions dels tribunals, la novel·la de Forns no hauria de ser considerada com a ficció, perquè “no hi ha distància” i perquè “els personatges no es poden diferenciar de la realitat”. De fet, un dels membres del jurat que li va atorgar el premi Documenta també pensava el mateix. I s’equivoquen.

S’equivoquen perquè ficció ve de “fabricar”, i fabricar és justament establir una distància, marcar a través de l’estil, de la llengua, de la construcció d’una veu, la formalització d’una experiència que, si no hagués passat pel sedàs de la literatura, seria anècdota i prou i que, havent recorregut el camí de la sintaxi, esdevé la recreació d’un univers.

Ho diu el mateix personatge “Albert Forns” quan s’erigeix en la persona que vol esdevenir “Albert Serra”: “Mira, nena. No sé qui va dir que el més interessant d’una novel·la no és la història sinó la veu de l’autor, la seva manera d’entendre el món”. Des del brillant començament i fins al final, en què assistim a la culminació dels treballs (“L’Albert Serra sóc jo!”), l’afany d’esdevenir el cineasta es converteix, de manera gradual i sistemàtica, en el pretext del narrador, el refugi, el motiu – com ho són les pomes o els raïms per a qui pinta una natura morta.

Albert Forns dóna la veu a Beigbeder: “En una novel·la, l’argument és el pretext, un esquema. El més important és l’home que s’hi endevina al darrere”. I és en aquest procés, en la maquinació de la suplantació, que Albert Forns fa servir l’artifici del que “fa” en lloc de sotmetre’s a la metafísica de qui “és” o “vol ser”. A través d’un text en el qual l’autocrítica, l’humor, aquella distància que reclamava el tribunal francès, s’arrelen en una literatura lliure i desimbolta, hereva d’algunes de les tradicions més fecundes de la novel·la (i alhora més laterals) com la d’Sterne o Diderot.

La distància és assistir al procés, doncs. A “Pierre Menard, autor del Quijote”, Borges escriu: “Ser de alguna manera Cervantes y llegar al Quijote le pareció menos arduo – por consiguiente menos interesante – que seguir siendo Pierre Menard y llegar al Quijote a través de las experiencias de Pierre Menard. “ Albert Forns arriba a la novel·la no pas perquè “sigui Albert Serra” sinó perquè ho fa veure.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació