Això no serà re

Abans i tot d’obrir els ulls va pensar en l’oncle Cisco. No l’havies de plantar tan a la vora del marge. No veus que com hi pugis i se’t trenqui una rama et mataràs?

Abans i tot d’obrir els ulls va pensar en l’oncle Cisco. No l’havies de plantar tan a la vora del marge. No veus que com hi pugis i se’t trenqui una rama et mataràs?, havia dit mentre esporgaven el bancal dels fruiters, trenta anys endarrere. Obre els ulls, veu les pedres del capdamunt del marge. Ho veieu, oncle, com no teníeu raó?, ha volgut cridar. Inútilment, perquè no li surt ni un filet de veu. Prova de cridar Cagoendéu, la puta que et va parir, cirer dels collons. Intenta dos o tres renecs més. Res, només sent els pàmpols d’avellaner xafats per un gat. Pel soroll que fa, un gat molt gros, Un gat de dos potes, pensa. Comença a relativitzar la desgràcia: No sóc sordmut, només mut. Ara que el cap se li comença a desembromar prova de moure les cames. Les mou, com també els braços, els dits de les mans, els dels peus. Toca la terra (aspra), un parell d’avellanes follades (llises, lleugeres) el cistell (rugós) i les cireres (fines i humites); al clatell, nota una pedrota (punxeguda). El tacte, doncs, tampoc l’ha perdut. De fet, un cop se li ha aclarit el cap, no li fa mal res. S’incorpora ràpidament. A dalt, veu el cirer negret, amb la marca a la part de la soca on s’ha esqueixat el cimal. També veu la figuera coll de dama, el presseguer xato, el de vinya, la maçanera gelada…, tots, els vint-i-set fruiters que van plantar quan ell en tenia divuit. Trenta anys ja fa…, es lamenta. A baix, al bancal on ha caigut, veu els avellaners carregats d’avellanes verdes.

Tot a lloc, com quan ha caigut. Menys les cireres, matxuclades per terra. M’ha sortit barata la broma, només he perdut la veu i un cistell de cireres, es diu per animar-se. Quanta estona ha estat inconscient? A tot estirar… No du rellotge, mira el sol: pam amunt pam avall, ni un quart d’hora. Que hagi passat un dia sencer és impossible: s’hauria pixat, tindria una gana de llop, algú l’hauria vingut a buscar.  Dret, es paupa de dalt a baix, s’entreté al clatell, on ha picat contra  la pedra: ni gota de sang. També atura la mà dreta al cor, lent com el d’un vell de cent anys, estranyament encalmat. Però això no serà re, pensa. Segueix sentint-se de primera. Fort com un roure, com deia sempre l’oncle Cisco, sempre-abans-de…, de l’accident de tractor, de l’infart, del parell d’embòlies, dels constipats que acabaven en deu dies d’hospital… Fins a la caiguda final, quan als noranta anys esporgava un ametler de dimensions bíbliques i va desplomar-se més de  cinc metres.

Sembla que ell ha tingut més sort. Ara ja busca el cimal partit. No pot ser gaire lluny, no pot haver marxat volant amb lo que pesa, raona. Després d’una hora de recerca infructuosa, s’estira a terra. Per l’esquena torna a sentir passos, fortíssims, i alguna cosa que s’arrossega, sorollosa, grossa per força. Potser és el gat del Botero estirant el cimal. Quina gràcia li fa: un gat negre i com un bacó, plomós, arrossegant un cimal de cirer. Intenta riure, però només obre i tanca la boca, no produeix cap so. Acte seguit, es posa a bramar com un xiquet de mamella. Fa el cor fort, s’aixeca i es gira. Palplantat, joveníssim, l’aguaita. Així, ell només l’havia vist en fotos. Bé, en color perd l’aire d’artista de cine que té en blanc i negre. Què deu tenir? Trenta, quaranta com a molt. Abans, fins i tot, de la primera batzacada forta, l’accident de tractor. Tranquil, noi, ja sé que amb aquests casos un no sap què dir, li deixa caure. Mentre amb la mà dreta, amb una força impossible, aixeca el cimal de cirer, remata Ho veus, noi, com tenia raó?

Abans i tot d’obrir els ulls va pensar en l’oncle Cisco.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació