«Patapum p’arriba» ja no és una solució

Daniel Innerarity va ser el protagonista d’una nova conferència inclosa dins del cicle de «Diàlegs de Pedralbes». L’autor d''Ética de la hospitalidad' va parlar sobre la seva visió de l’hospitalitat en un context en el qual les fronteres han quedat desdibuixades.

Daniel Innerarity va ser el protagonista d’una nova conferència inclosa dins del cicle de «Diàlegs de Pedralbes». L’autor del llibre Ética de la hospitalidad va parlar sobre la seva visió de l’hospitalitat en un context en el qual les fronteres han quedat extremament desdibuixades. La globalització ha provocat una reestructuració a tots nivells i ha creat un nou món sense exteriors, sense voltants.

Daniel Innerarity i Francesc Torralba

Francesc Torralba va ser, de nou, el moderador de la xerrada i l’encarregat d’iniciar l’acte. Va presentar Innerarity com un professor que escriu i un escriptor que ensenya, fent referència al desenvolupament de les seves tasques com a docent i com a assagista, a part de destacar la seva faceta investigadora. El fet que l’hospitalitat hagi estat un tema poc tractat filosòficament fa que Daniel Innerarity sigui l’únic nom amb què s’identifica aquest valor en el nostre país gràcies, entre d’altres coses, al gran reconeixement que ha tingut la seva obra.

Una de les qüestions més repetides durant el Diàleg va ser: ¿Qui som «nosaltres»? ¿Nosaltres» som només els contemporanis? ¿«Nosaltres» som els d’aquí? Davant l’opinió generalitzada per part de comunitats xenòfobes que la immigració, els «altres», provoca problemes econòmics, el professor va respondre argumentant que, per una banda, la immigració té un impacte mínim en la taxa d’atur dels natius perquè és cert que actua sobre l’oferta però també sobre la demanda i, per l’altra, la comunitat immigrant cotitza a la seguretat social i contribueix al pagament de pensions, per exemple. Sobre la idea també populista que presenta la immigració com una amenaça per la conservació de la nostra identitat —de «nosaltres»—, va fer notar que són una comunitat minoritària exposats a una cultura que els domina, i no al revés. En aquest context, va resultar molt interessant la intervenció de Francesc Torralba, que va encetar un nou debat: els moviments de masses solen anar de l’est a l’oest i de sud a nord; tenim la sort d’estar a l’oest i al nord. Però arribarà un moment en què els llocs amb capacitat d’acollir pot ser que es saturin perquè la qualitat dels serveis oferts no serà suficient. ¿Què s’ha de fer? Com deia Javier Clemente, ¿«Patapum p’arriba»? ¿Quines polítiques d’hospitalitat s’han de dur a terme?

El filòsof basc va presentar el concepte d’hospitalitat com una metàfora de la relacions humanes: va definir una nova perspectiva sociològica que no diferencia entre nosaltres i els altres perquè, en definitiva, els altres acaben sent nosaltres i nosaltres acabem sent tots. Així, la societat representa un conjunt d’hostes la identitat dels quals ha d’anar reinventant-se a partir de l’equilibri entre el que és propi i el que és estrany. Les influències entre cultures en contacte s’han d’entendre de manera bidireccional i s’han de valorar de manera positiva. En aquest sentit, Innerarity va poder prendre exemple de la situació que en breu viurà Barcelona amb l’acollida de milers de refugiats sirians, uns «altres» que passaran a ser «nosaltres». La reflexió es va apoderar del públic quan el conferenciant va fer notar que totes i cada una de les nostres decisions implicaven una conseqüència. Si això es trasllada a escala global, s’observa que no hi ha res aïllat. Tot està relacionat. D’una manera molt didàctica va fer entendre que «la globalización de los riesgos ha suscitado una comunidad involuntaria» entesa com una coalició no pretesa que no assegura ni la immunitat pròpia ni permet desplaçar cap als afores el que no es vol. Abans creàvem brossa al mig i la tiràvem als marges; ara, el que era extern és plenament intern perquè entre centre i perifèria no hi ha diferències. «Patapum p’arriba» ja no és la solució.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació