Tens walkie-talkie?

En anglès, la l és muda en els verbs walk (caminar) i talk (parlar); a més, en el dialecte nord-americà, la a es pronuncia com una o oberta (en l’anglès britànic es pronuncia /ɔː/).

L’invent del telèfon mòbil ha fet obsolet aquests transceptors portàtils coneguts popularment com a walkie-talkies. Si avui en parlem en el nostre article és perquè volem tractar d’una qüestió de pronunciació: cal saber que, en anglès, la l és muda en els verbs walk (caminar) i talk (parlar); a més, en el dialecte nord-americà, la a es pronuncia com una o oberta (en l’anglès britànic es pronuncia /ɔː/). Així aquests verbs es pronuncien /uòc/ i /tòc/, respectivament, i el transceptor portàtil es pronuncia /uòqui-tòqui/. Altres mots que fan rima amb walk i talk són balk (parar-se en sec), chalk (guix) i stalk (n. tija; v. perseguir furtivament).

La l també és muda en els mots calf /kæf/ (vedella [animal]) i half /hæf/ (meitat), els plurals dels quals són calves i halves (/kævz/ i /hævz/); folk /fóuk/ (gent) i yolk /ióuk/ (rovell d’ou); i els auxiliars modals could /kʊd/, should /ʃʊd/ i would /wʊd/.

Abans de continuar, m’agradaria deixar clar que el signe fonètic /æ/ es pronuncia com una e superoberta, /ʊ/ es produeix pronunciant una vocal neutra amb la boca formant la vocal u (com el dígraf eu en el mot francès deux) i /ʌ/ representa el so que hom fa a vegades quan dubta, vocalitzant sense formar cap paraula, com en els mots anglesos sun i bus. Val a dir que en el dialecte nord-americà són els únics sons vocàlics que són estranys al català. (Per a més detalls, vegeu aquí teniu un repàs de pronunciació anglesa simplificada).

Heus ací altres exemples de consonants mudes en anglès; l’accent cau a la primera síl·laba exceptuant els casos en què la síl·laba tònica va subratllada i, en la pronunciació figurada, en ares de la simplicitat, la vocal neutra s’escriu e en síl·labes àtones.

—La b i la n són mudes després de la m final de mot. Per exemple: comb /cóum/ (pinta), bomb /bòm/ (bomba), column /kò·lem/ (columna) i hymn /hém/ (himne)— i la b no es pronuncia en els mots doubt /daut/ (dubte), debt /dèt/ (deute) i subtle /sʌ·tel/ (subtil).

—La ch és muda en el mot yacht /iòt/ (iot).

—La d no es pronuncia entre n i s: per exemple, grandson /græn·sʌn/ (nét) i hands /hænz/ (mans).

—La h inicial és muda en els mots hour /aur/ (hora), honor /òn·er/, honest /ò·nest/ i heir /èr/ (hereu, pubilla), com també en els mots vehicle /vi·e·kel/ i vehement /vi·e·ment/.

—La k i la p són mudes davant la n, per exemple: know /nóu/ (saber, conèixer), knee /nii/ (genoll) i pneumonia /niu·móu·nia/. A més, la p no sona davant la s: psychiatry /sai·kai·e·tri/ (psiquiatria), ni quan es troba entre la m i t —per exemple: empty /èm·ti/ (buit)—, ni tampoc entre la m i la desinència –ed: per exemple, jumped /tjʌmt/ (saltat). A més, la p és muda en els mots raspberry /ræz·bèri/ (gerd), cupboard /kʌ·berd/ (armari de paret), receipt /re·sit/ (rebut) i corps /kór/ (cos).

—La s és muda en els mots island /ai·lend/ (illa), aisle /ail/ (nau lateral, passadís), corps /kór/ (cos), isle /ail/ (illot), debris /de·bri/ (runes) i apropos /æ·pre·póu/ (a propòsit).

—La t és muda entre s i m, com també en les terminacions -stle i sten. Exemples: Christmas /krés·mes/ (Nadal), castle /kæ·sel/ (castell) i listen /lé·ssen/ (escoltar). Tampoc no es pronuncia en els mots mortgage /mór·guétj/ (hipoteca), chestnut /txès·nʌt/ (castanya) i soften /sò·fen/ (estovar, ablanir), ni a vegades en el mot often /òf·en/ (o /òf·ten/) (sovint).

—La th és muda en el mot asthma /æz·me/ (asma).

—La w és muda davant la r, per exemple: write /rait/ (escriure), i en els mots answer /æn·ser/ (resposta), sword /sórd/ (espasa) i, en anglès nord-americà, toward /tórd/ (cap a). També és muda davant ho en els mots següents: who /huu/ (qui), whole /hól/ (sencer), whom /huum/ (qui), whore /hór/ (prostituta) i whose /huuz/ (de qui).

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació