Parla-me en alguerés

En un context ciutadà ric d’iniciatives en favor del català de l’Alguer, lo projecte “Parla-me en alguerés” té com a finalitat principal lo foment de l’ús de la nostra llengua entre les noves generacions utilitzant les formes comunicatives més a prop dels joves, o sigui la música i les arts visives lligades a les noves tecnologies.

Per poder comprendre la globalitat frenètica que ens envolta, cal saber d’on venim, cal anar a buscar les nostres arrels per continuar endavant. D’aquest esperit neix el projecte “Parla-me en alguerés”, ideat per Francesc Ballone, que ha creat també la lletra i de la música que l’acompanyen.

Passeig marítim de l'Alguer

Dissabte 27 de desembre del 2014 és estat presentat a l’Alguer el projecte “Parla-me en alguerés”, en una sala plena de gent i amb la presència del síndic (alcalde) de l’Alguer, Mario Bruno, de diverses associacions culturals de la ciutat i del representant de la Generalitat a l’Alguer, Joan-Elies Adell.

En un context ciutadà ric d’iniciatives en favor del català de l’Alguer, lo projecte “Parla-me en alguerés”, nat en partenariat amb el Municipi de l’Alguer i amb el contribut de l’Ateneu Alguerès i d’Òmnium Cultural de l’Alguer, té com a finalitat principal lo foment de l’ús de la nostra llengua entre les noves generacions, utilitzant les formes comunicatives més a prop dels joves, o sigui la música i les arts visives lligades a les noves tecnologies.

Lo nucli del projecte és constituït d’una cançó que descriu l’alguerés no solament com a llengua de l’Alguer, sinó com “un instrument endemés per viure al món”, considerant que per un jove dels nostres dies les dues dimensions local i global són estrictament connectades. Un instrument, l’alguerés, que no és solament lligat a un passat nostàlgic, sinó que pot resultar útil fins en lo temps present, vist que, com diu una mestra a la jove protagonista de la cançó, “les llengües obrin la ment”.

Com tots sabem, cada missatge, per arribar a destinació, té menester d’un mèdium adapte al destinatari. En aquest sentit, per ésser més atractiva pels joves, la cançó presenta sonoritats i arranjaments compatibles amb el rock més actual. També, per facilitar la difusió del missatge sobretot a la generació dels internautes, és estat preparat un videoclip musical, amb la direcció del jove director Matteo Ferreccio, videoclip que ha tengut en los primers dies de publicació a youtube milers de contactes, un fet aquest a bastança insòlit en lo panorama de la música algueresa. Aquest èxit inesperat demostra d’una banda l’actual interès de tantes persones vers temes de salvaguarda lingüística, i de l’altra l’alta professionalitat dels diversos voluntaris i associacions que han participat al projecte.

Endemés del vídeo, és disponible en la xarxa una versió musical de “Parla-me en alguerés” descarregable gratuïtament de la pàgina web de Radio Onda Stereo.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació