Andreu González

Andreu González

Poeta i escriptor. Coautor de 'Bon cop de falç', premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2011, i dels 'Herois Indepes' (2016). Col·laborador d'El Matí Digital, El Ciervo i d'altres mitjans.

Paco Alcácer no és de Segòvia

Definitivament, molts periodistes de casa nostra tenen un problema amb la zeta.

Definitivament, molts periodistes de casa nostra tenen un problema amb la zeta. Sigui una zeta del basc, una zeta del castellà o, ai las, una ce del català que s’entesten a pronunciar com si fos una zeta del castellà. M’explico.

El futbolista Paco Alcácer | Via: Mercado da bola

A principis de temporada, el Futbol Club Barcelona (FCB) va fitxar el davanter Paco Alcácer. Alcácer fins aleshores era un jugador del València Club de Futbol. Doncs bé: no van trigar ni tres segons a batejar-lo com a Alcácer, pronunciant-li el cognom en castellà, amb zeta. Té això gaire solta? Examinem el cas una mica de prop. Paco Alcácer García va néixer a Torrent, País Valencià, el 1993. Com es pot veure en aquest vídeo, Alcácer és catalanoparlant. I el seu cognom és un cognom valencià d’origen toponímic, és a dir, que té origen en una població on fa uns anys es va cometre un crim esgarrifós. La grafia normativa actual del municipi és Alcàsser, però l’Alcover-Moll fa referència a les variants gràfiques del mot com Alcàcer o Alcàçer. Així que, tot plegat, tenim una mà de periodistes catalans que fan notícies en català pronunciant Alcácer en castellà, quan es tracta del cognom d’un xicot valencià, valencianoparlant i amb cognom valencià. Com si Alcácer no fos de Torrent, sinó de Segòvia. Bravo.

Pel que fa a la zeta del basc, és una grafia que no representa la zeta del castellà. Ho vaig explicar amb cert detall en un article en un altre mitjà a tomb de Zubikarai, Zurutuza, Agirrezabalaga o Gaztañaga, futbolistes de la Real Societat. Ho resumiré aquí novament. El basc unificat té dues esses, totes dues sordes. La primera, l’alveolar, es representa amb la <s> i sona com la essa sorda [s]. L’altra, la predorsal, és la que es representa amb la <z>: Zubizarreta, Zabaleta, etc. Aquesta essa tampoc no és sonora, sinó una essa sorda articulada un xic més enrere. És la essa de l’anglès, la essa europea o, com explicava a la Universitat Ibon Sarasola, “ese pija”. Així doncs, a tomb de què ve pronunciar Zubi com si Andoni hagués nascut a Toledo o Segòvia? Si estem parlant en català, el més normal és pronunciar Zubi amb el so de la essa sorda del català, que és el que més s’acosta al de la zeta basca.

El tercer cas de zetes que vull comentar és el dels cognoms de jugadors sud-americans. Resulta que al FCB hi ha un davanter que es diu Suárez i que va néixer a l’Uruguai. A l’Uruguai s’hi parla molt l’espanyol, però fa algun segle que la zeta no es pronuncia com la zeta del castellà, sinó com la essa sorda. Què passa en moltes locucions esportives en català? Que un periodista que parla una llengua que no té un so interdental sord (la zeta del castellà) fa el cognom d’un senyor a qui a l’escola li deien Suares com si aquest hagués nascut a Toledo o Segòvia. Fa segles, a casa nostra, els Gómez es van catalanitzar en Gomis i els Jiménez, en Eiximenis. Quina força oculta impedeix avui dir pronunciar com a Suares el cognom d’un senyor a qui tota la vida al seu país li han dit Suares?

Espero haver explicat amb claredat que Alcácer no és de Segòvia, que Zubi es pronuncia més o menys Subi i que no hi ha cap motiu per no dir Suares a Suárez. Un altre dia potser ens endinsarem en els misteris de per què un jugador a qui els brasilers anomenen Neymar, paraula aguda, alguns catalans li diuen Nèymar, exactament com en castellà.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació