Nicolau Dols, nou membre numerari de l’IEC

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC), ha nomenat Nicolau Dols Salas (Mallorca 1967) i José Enrique Gargallo (País Valencià, 1967) membres numeraris de la Secció Filològica de l’Institut. Avui Nicolau Dols presenta Núvol el digital de cultura a la Facultat de Filologia i Lletres de la UIB.

El passat 19 de maig l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va nomenar Nicolau Dols Salas (Mallorca 1967) i José Enrique Gargallo (País Valencià, 1967) membres numeraris de la Secció Filològica de l’Institut. Avui Nicolau Dols presenta Núvol el digital de cultura a la Facultat de Filologia i Lletres de la UIB.

Dols és llicenciat en filosofia i lletres, i es va doctorar l’any 1990 en filologia catalana per la UIB, amb la tesi doctoral: Teoria fonològica i sil·labificació: el cas del català de Mallorca. Des de l’any 2012 és degà de la Facultat de Filologia i Lletres de la UIB. A l’IEC se li han designat tasques vinculades a la seva especialització: fonètica i fonologia.

A banda del perfil acadèmic i investigador de Nicolau, el Ple de l’IEC valorà la tasca acadèmica de Dols, a favor de l’ensenyament públic i de qualitat en llengua catalana. Tasca no gens fàcil en els moments de dificultat política en què es troben les Illes, a causa del posicionament reaccionari i intransigent del govern autonòmic.

Tant Dols, com el departament de filologia catalana han tingut un posicionament clar a favor de la llengua, la ciència filològica i la lluita dels docents. Mostrant-se contraris a les polítiques aplicades pel Govern de José Ramón Bauzá i donant suport explícit a la lluita que ve exercint l’Assemblea de Docents, al llarg d’aquest darrer curs. En el conflicte educatiu Dols i la UIB han mostrat una predisposició absoluta per establir ponts de diàleg entre la comunitat educativa i el govern, els quals han estat rebutjats.

El darrer enfrontament ha estat la normativa lingüística que aquest el govern del PP pretén aplicar a la cadena autonòmica de televisió, on ha omès l’assessorament de la UIB i aplicarà l’article salta segons convingui a la direcció d’IB3.

Dols, com molts altres ha mostrat el seu suport a Jaume Sastre, professor de filologia catalana, en vaga de fam des del dia 8 de maig. La seva protesta té l’objectiu de reclamar una solució dialogada al conflicte illenc.

Tot i el conflicte lingüístic, Dols i bona part de la societat balear espera i desitja que aquesta situació finalitzi i es pugui tornar a la situació pre-TIL, on més del 90% de pares de l’escola pública i concertada escollirem el català com a llengua vehicular.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació