Les formes de la vida catalana, encara

A Les formes de la vida catalana Josep Ferrater Mora ens parla dels quatre conceptes que creu que defineixen la nostra cultura i la nostra societat. Se’ns descriuen les característiques de la continuïtat, el seny, la mesura i la ironia.

Enguany se celebra el centenari del naixement de Josep Ferrater Mora, una del les figures indiscutibles de la filosofia catalana del segle XX. La commemoració s’afegeix a la dels escriptors Joan Sales, Tísner i Pere Calders. La Institució de les Lletres Catalanes ha encarregat a l’escriptor Francesc Serés una conferència sobre Ferrater Mora, que ha impartit a l’Ateneu Barcelonès. A Núvol us n’oferim una versió escrita pel mateix Serés.

A Les formes de la vida catalana Josep Ferrater Mora ens parla dels quatre conceptes que creu que defineixen la nostra cultura i la nostra societat. Se’ns descriuen les característiques de la continuïtat, el seny, la mesura i la ironia. Les definicions d’aquests conceptes, no cal dir-ho, són obertes i inclusives i els seus marges porosos i difusos. Els elements que Ferrater Mora contextualitza per explicar aquest quatre conceptes li serveixen per descriure, de lluny i de prop, les formes d’una cosa tan difícilment definible com és la vida catalana.

Ens ho diu en el prefaci: “Com després posarem de relleu, el català estima la forma i sembla no poder viure sense que les coses que el volten li mostrin nítidament perfil i figura”, una afirmació que es pot aplicar a les seves pròpies aproximacions, a les idees que vol definir sense caure en el perill de tancar massa els conceptes. Es pot definir el caràcter d’un poble? Es poden localitzar les característiques que té una nació?

L’antropologia i la sociologia han intentat –i ho continuaran fent- establir lleis i regles que permetin explicar els grups socials que intenten analitzar. L’àmbit del filòsof (molt més que un filòsof, en el cas de Ferrater Mora: també és novel·lista, traductor i cineasta), no és exactament el mateix. Enraona des de zones que no emparen tesis fortes, en terrenys d’expressió complexa i pregunta al lector d’avui, si la continuïtat, el seny, la mesura i la ironia continuen sent conceptes vàlids.  Ferrater Mora ens parla d’una continuïtat mediterrània, hispànica i europea, però ens diu que només aquesta última és una veritable continuïtat, cosa que hores d’ara no sabem si és del tot certa. Ens parla del seny ordenador, de la mesura com una constant estètica i d’una ironia que no fereix i que podem trobar en les cartes que envia a Joan Oliver. Llegir avui aquestes formes de la vida catalana és un exercici absolutament recomanable per a tothom. Un bon llibre per a tothom que vulgui posar en perspectiva l’esperit de Catalunya en els esdeveniments de les darreres setmanes i dels propers mesos.

Ferrater Mora és un heterodox, filòsof i constructor –més que redactor— d’un diccionari de filosofia que és molt més que un diccionari, d’una enciclopèdia que ho intenta abastar tot. Però també és un cineasta que escriu novel·les. La xarxa de relacions que estableix arriba a quasi tots els racons de la cultura catalana de cadascuna de les èpoques que li van tocar viure, de vegades felices, de vegades amb complicacions notables. El resum esdevé impossible potser perquè, d’alguna manera, porta dins seu la història del país que intenta descriure. I és que podem trobar més perfil i figura al diccionari de filosofia que a les formes de la vida catalana.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació