La nova Normativa a l’abast del món

Informació breu, clara i concisa ideal per tot aquell qui estimi, valori, respecti i vulgui saber més de la llengua de la futura república catalana.

Mònica Rovira

Mònica Rovira

He estudiat Filologia Catalana i ara aprenc a Corregir. De la ciutat dels Sants.

No negarem que fa certa peresa llegir-se i intentar entendre els canvis discutibles, ambigus i problemàtics que l’Institut d’Estudis Catalans ha fet a la nostra preuada llengua i que fa palès en un volum de 1439 pàgines anomenat Gramàtica de la llengua catalana (2016) i en un altre titulat Ortografia catalana (2017). Un fet inqüestionable el qual m’atreviria a dir que tots els professionals –i no professionals encara més– de la llengua comparteixen. Per fortuna, Neus Nogué ho ha vist i per això enguany ha fet una recopilació de les principals novetats a La nova normativa a la butxaca.(Publicacions de l’Abadia de Montserrat)

Neus Nogué Serrano | Foto: Plataforma Com ho diria

És evident que resulta molt més còmode gastar-se divuit euros i posar-se al dia de la darrera actualització normativa llegint 157 pàgines entenedores per a qualsevol públic que no pas gastar-se’n més de setanta i destrossar-se la vista i les neurones desxifrant llenguatge especialitzat amb la nova Gramàtica; ara bé, n’hi ha prou? En tenim suficient per anar d’erudits de la llengua, amb aquesta síntesi? La resposta és, potser, sí.

Neus Nogué ha fet un gran gest d’heroïcitat ocupant-se de fer la feina bruta de desxifrar i resumir els volums de l’IEC. Ens ha ordenat la informació amb els seus corresponents exemples, enumerant-los i posant cada una de les referències de l’OIEC i la GIEC a peu de pàgina, ha seleccionat els retocs ortogràfics més freqüents en textos de temàtica general i ha triat els fenòmens gramaticals de més interès. L’obra, editada per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, està dividida en 49 apartats –sense comptar l’índex de conceptes i paraules del final, que encara fa més amena la consulta– que no ocupen més de quatre planes cada un: des d’ortografia, passant per aspectes de fonètica i pronúncia, de quantificadors nominals, preposicions, pronoms, usos dels verbs, temes de concordança fins a locucions i connectors.

No recordem en quin context s’utilitza el per i en quin el per a davant d’infinitu final? Ja no cal cercar epígraf amunt i epígraf avall per trobar la solució, ho tenim tot, a grans trets, en dues pàgines. Dubtem si hi ha d’haver pronom feble o no? Tenim un capítol sencer per aclarir-ho. No sabem si una locució o un connector està acceptat per la GIEC? Fàcil, l’autora del llibre ens ha ordenat alfabèticament els que ho estan i, pels que no, ens ha fet una taula amb l’alternativa o les alternatives que podem emprar al costat. Necessitem exemples per aclarir la concordança entre el subjecte i el verb amb els noms col·lectius? No cal patir, en tenim uns quants per escollir a les pàgines 106 i 107.

Així doncs, d’aquesta manera, podem trobar i assumir fàcilment les modificacions i les noves incorporacions que s’han considerat més importants per a la consolidació del català estàndard; informació breu, clara i concisa ideal per tot aquell qui estimi, valori, respecti i vulgui saber més de la llengua de la futura república catalana. Innovacions a l’abast del món que ningú ens obliga a aplicar però que no està de més conèixer, si més no per no fer el ridícul corregint algú que ens digui que “porta tres dies sortint de treballar a les vuit i mitja i no pot anar a comprar les dos llibretes que li fan falta”.

Per sort, –i perdoneu per fer spoilerel tenir que encara no ens l’hem de menjar.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació