La justícia, en català

Es posa en marxa Compendium.cat, el nou portal de referència de llenguatge jurídic català

La llengua catalana en l’àmbit jurídic es troba en situació d’emergència. Any rere any, els percentatges de les sentències en català van a la baixa: del 20% fa 15 anys al 6,9% el 2021. Per promoure i fomentar l’ús de la llengua catalana en la justícia, el Consell de l’Advocacia, en col·laboració amb els departaments de Justícia i Cultura, presenten la iniciativa Compendium.cat, una eina gratuïta, fàcil d’usar i de referència del llenguatge jurídic en català.

Imatge d’arxiu de la Ciutat de la Justícia.

El portal Compendium.cat suma un catàleg de més de 700 recursos de llenguatge jurídic català que s’anirà ampliant a mesura que avancin els anys. L’eina permet la consulta de recursos com ara diccionaris jurídics, glossaris, reculls de terminologia jurídica, bases de dades terminològiques, manuals d’estil, articles sobre llenguatge jurídic català, apunts de blogs, comentaris lingüístics sobre terminologia jurídica, manuals de redacció jurídica, tesaurus o manuals didàctics.  La titular de Justícia, Lourdes Ciuró, ha reiterat durant la seva intervenció el compromís del Departament de continuar “pedalant constantment amb l’impuls de les institucions i de tots els agents perquè el català sigui una llengua d’ús a la justícia en benefici del dret a la tutela judicial efectiva”.

El nou portal contribuirà a fomentar l’ús i la qualitat del llenguatge jurídic català i facilitarà als diferents operadors jurídics l’ús de la llengua catalana en l’àmbit de la Justícia i en facilitarà la cerca, l’accés i l’ús en les relacions amb els òrgans judicials. El Compendium.cat també ajudarà a pal·liar els problemes que té el panorama documental d’aquest llenguatge i visibilitzar i rendibilitzar molts dels recursos que actualment es troben dispersos en diferents webs institucionals. L’eina va adreçada als professionals del dret (advocats, procuradors, notaris, registradors, graduats socials, jutges), els professionals de la llengua (correctors, traductors, docents de llenguatge jurídic) i el personal administratiu, d’àmbit públic o privat, que hagi de redactar documents jurídics i administratius. També fa servei a estudiants de llenguatge jurídic o dret, professors d’universitat, investigadors en els camps de la lingüística i la terminologia, així com a qualsevol persona interessada en aquest llenguatge.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, considera que la llengua catalana es troba en una situació “d’extrema emergència”. En aquest sentit, afirma que“el  dret a la tutela judicial efectiva passa pel recurs de la llengua, pel dret que hom pugui expressar-se davant dels jutjats amb la llengua que li és més fàcil per defensar, per expressar, per representar-se davant dels tribunals. Ho ha de poder fer”. Així mateix, afegeix que “és obligació que jutges, fiscals i magistrats acreditin un ús adequat i suficient del català per respectar els drets lingüístics de les persones”. En aquest sentit, cal destacar l’àmplia participació institucional per promoure el català a la justícia: el conveni del projecte Compendium.cat està subscrit per 18 institucions i entitats de Catalunya i Andorra. El projecte, però, és obert, i està previst que s’hi adhereixin altres institucions sensibles i compromeses amb l’impuls i el foment del català en l’àmbit de la Justícia.

A més de la iniciativa, la conselleria ha convocat unes noves beques per fomentar que els estudiants catalans opositin a jutges, fiscals o lletrats. Seran 600.000 euros anuals per a 50 beques, que s’oferiran a partir del darrer trimestre d’aquest any “per despertar vocacions de jutges i fiscals a Catalunya” i alhora “donar resposta al repte que tenim de mobilitat judicial”. Ciuró també s’ha referit a la reivindicació històrica de fer del català un requisit, i no només un mèrit, per a jutges i fiscals.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació