Enric Gomà fumiga el català no genuí

Per què diem 'cubell' en lloc de 'galleda'? Per què 'boda' en lloc de 'casament'?

Per què diem ‘cubell’ en lloc de ‘galleda’? Per què ‘boda’ en lloc de ‘casament’? A 92 paraules per fumigar (Pòrtic, 2018) el filòleg i guionista Enric Gomà defensa mots genuïns que viuen amenaçats per paraules semànticament equivalents que han fet més fortuna, siguin calcs del castellà o de l’anglès, hipercorreccions, modes esnobs, deformacions o dirrectament disbarats. Dimecres 4 d’abril a les 7 de la tarda l’Ateneu Barcelonès acull la presentació d’aquest llibre. Enric Gomà parlarà dels registres lingüístics del català amb els lingüistes Magí Camps, Rudolf Ortega, Màrius Serra i Pau Vidal.

«Destorb» o «nosa»? «Laborable» o «feiner»? «Creuar» o «travessar»? Totes aquestes paraules formen part del lèxic català i, en molts casos, fins i tot es fan servir com a sinònims. Quina és la diferencia entre elles, doncs? La naturalitat. A Control de plagues Enric Gomà proposa 92 paraules que s’haurien d’evitar perquè n’existeixen 92 altres molt més naturals. I què és tot això de la naturalitat? «El català natural seria aquell que reconeixem com a comú, corrent, espontani, freqüent, sense afectacions innecessàries, pedants, rebuscades. És el català que en termes acientífics es coneix com “el català de tota la vida”».

En aquesta obra Gomà, amb un to entranyable i irònic, ens parla d’aquestes paraules que han anat guanyant terreny en les converses diàries dels catalans i les catalanes i que suposen un perill pel lèxic col·loquial. Moltes de les paraules que caldria evitar, com en el cas de «boda», que fem servir en lloc de «casament», han aconseguit fer-se un lloc en les nostres converses perquè la seva forma s’assembla més a l’equivalent castellà. No obstant això, existeixen diferents motius pels quals no fem servir els mots comuns, com és el cas de «mercat» que fem servir en comptes de «plaça» per raons històriques o el de «canya» per «palla» perquè resulta malsonant.

Cal destacar com Enric Gomà afirma en tot moment que aquestes 92 paraules no s’han d’exterminar perquè són mots que pertanyen a la llengua catalana. Però recalca que hem de saber distingir en quines situacions les hem de fer servir perquè moltes d’elles han esdevingut paraules d’ús col·loquial quan en realitat pertanyen a un registre més elevat. Com ell mateix afirma en el cas de «hematoma», que fem servir en lloc de «blau», «sembla que els catalans ens estiguem preparant per aprovar el MIR».

Des del principi, Gomà deixa ben clar que el camp d’estudi de Control de plagues es el català de Barcelona: «Aquesta magna obra que tenen entre mans és precisament una defensa de la naturalitat del català de Barcelona i la rodalia. Si fa no fa comprendria l’extensió geogràfica que abasta una T-10 de quatre zones. Fins a Sant Celoni». Al llarg de l’obra l’autor fa distincions entre les variacions dialectals que conviuen al territori català i recalca el fet que els diccionaris catalans haurien d’incloure marques dialectals.

L’humor, tret tan característic d’aquesta obra, va acompanyat en tot moment, no només dels encertats dibuixos de Marc Torrent, sinó també del rigor. El Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans juga un paper essencial en aquest llibre, sobre tot per demostrar que les paraules protagonistes són normatives, tret d’un parell d’elles: «enfermetat» que es fa servir en comptes de «malaltia» i «lot» que l’autor recomana fer servir en lloc de «llanterna». També hi són ben presents altres diccionaris com el Diccionari català-valencià-balear d’Alcover Moll o El Gran Diccionari de la Llengua Catalana de l’Enciclopèdia Catalana.

En definitiva, amb un to crític, però sempre divertit, Control de plagues fa evident a través de 92 exemples un fenomen cada vegada més estès en l’ús del català i que esdevé un maldecap per uns i un tret propi i natural de les llengües pels altres. Si és tracta d’una cosa o l’altra, això dependrà com sempre del lector, a qui recomanem que llegeixi l’obra.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació