Emmarca’t, un impuls a l’atenció al client en català a les grans marques

L'objectiu de l'Emmarca't és que les marques facin servir més el català en les seves relacions amb els consumidors.

Griselda Oliver i Alabau

Griselda Oliver i Alabau

Cap de la secció Homo Fabra

Una de les missions de la política lingüística és dur a terme accions que contribueixin no només a establir-ne les característiques des d’un punt de vista normatiu (gramàtica, ortografia, lèxic), sinó també a fomentar-ne l’ús en el si d’un territori. Aquesta és la funció principal de la Direcció General de Política Lingüística, que aquesta tardor ha engegat el programa Emmarca’t.

L’objectiu del programa és que les marques —i en especial les grans marques— facin servir més el català en les seves relacions amb els consumidors. Segons un estudi elaborat per la Generalitat, la majoria de marques amb més notorietat a Catalunya no tenen present el català al web ni a l’atenció telefònica. Si ens fixem en els percentatges, que podeu trobar en aquest enllaç, les empreses que ofereixen els seus serveis en català són liderades per les del sector de subministrament de la llar (67,4%), mentre que les empreses d’automoció (15%) o de tabac (0%) en fan un ús reduït, o inexistent. En total, només un 32,4% de les marques tenen present el català al web i a l’atenció telefònica, encara que més de quatre milions de consumidors catalans (gairebé el 70% de la població) consideren que el català és un valor afegit per a les marques de consum.

Algunes dades

S’ha pogut comprovar que, a les pàgines web de les grans marques la disponibilitat del català és del 30% i que el 15,5% mostren el web en català, si s’hi entra amb un ordinador configurat en català. Aquesta xifra contrasta amb les dades del castellà, que puja al 80,6% el percentatge d’empreses que mostren el web en aquesta llengua (la disponibilitat d’aquesta llengua a les pàgines és del 95,4%). D’altra banda, cal destacar que el 77% de les empreses tenen completament la pàgina web en català.

Pel que fa a l’atenció telefònica, només en el 22,6% dels casos el català és la llengua inicial en l’atenció telefònica, mentre que el castellà ho és en el 73,9% dels casos. I en el cas dels contestadors automàtics, només en un 13% s’inicia la conversa en català i només un 17% té disponible el català.

Pel que fa al foment de l’ús del català entre les empreses, cal destacar que el 24,4% de les marques afirmen que coneixen els programes impulsats per la DGPL, xifra que contrasta amb el 75,1% restant, que no els coneix. A Catalunya, la meitat de les empreses (50%) sí que coneix aquest foment, però a la resta d’Espanya només el coneix l’11,4% de les empreses. El 85% de les empreses s’han mostrat interessades a rebre’n informació: el 95,7% a Catalunya, i el 79,5% a la resta d’Espanya.

Què és Emmarca’t?

“És un programa adreçat principalment a executius i càrrecs directius de grans empreses. Els vol sensibilitzar del fet que el catalá és una oportunitat de negoci”, assegura la DGPL, que en els propers contactarà amb 288 marques líder que no tenen el català al web. El programa se centrarà especialment en les deu marques de lideratge més destacat al país i en les de deu sectors calu: transport de viatgers, xarxes socials i missatgeria, serveis financers, supermercats i hipermercats, serveis de telefonia, cadenes de restaurants, assegurances i mútues, comerç electrònic, telèfons mòbils i companyies d’aviació. També s’actuarà sobre productes estratègics d’aquestes marques com els navegadors de cotxe.

La DGPL ja havia posat en marxa en anys anteriors altres campanyes de sensibilització per a l’ús i el foment del català entre les empreses però també per garantir els drets lingüístics dels consumidors. Cal destacar, per exemple, el programa “Català i empresa. Ja estàs al dia?”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació