Els lectorats de català tenen múscul

Més de 6.200 estudiants de 150 universitats dels cinc continents han seguit els estudis de llengua i cultura catalanes.

Griselda Oliver i Alabau

Griselda Oliver i Alabau

Cap de la secció Homo Fabra

“El català i Catalunya interessen a l’exterior, pel seu dinamisme cultural, econòmic, i de tots els àmbits”, sosté Carme Oriol, directora del Departament de Filologia Catalana de la URV, durant la presentació de les 30 Jornades Internacionals per a Professors de Català, juntament amb Manel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull, i Josep Anton Fernàndez, cap de l’Àrea de Llengua i Universtats. “Per això cal potenciar que l’alumnat de fora vingui a les universitats per conèixer el país i la llengua”, ha afegit.

mans a classeDes del 2003, l’Institut Ramon Llull va assumir la promoció dels estudis de llengua i cultura catalanes al món a través de les universitats. Actualment, més de 6.200 estudiants de 150 universitats d’arreu dels cinc continents han seguit els estudis de llengua i cultura catalanes gràcies a la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior de l’IRL, una xifra que al llarg dels anys s’ha mantingut estable.

D’aquestes 150 universitats, 19 tenen l’especialització en estudis catalans, ja sigui grau o minor. Així mateix, l’IRL també fomenta els estudis avançats i la recerca sobre la llengua a través del Centre d’Estudis Catalans de la Universitat de la Sorbona de París, el Centre de Recerca en Estudis Catalans del Queen Mary, la Càtedra Rodoreda de la Universitat de Nova York o la Càtedra Ginebre Serra, a la Universitat de Stanford. D’entre els països amb més universitats que imparteixen classes de català se situa per davant Estats Units, amb 22, França, amb 21, seguida de Regne Unit i Alemanya, amb 20, entre d’altres llocs com Xile, Japó , Brasil, Tailàndia, Austràlia o Cuba. “No aspirem a augmentar la xifra, sinó a reforçar i consolidar la xarxa”, ha aclarit Josep Anton Fernàndez.

Paral·lelament als cursos de català, que en total durant el curs 2014-2015 se’n van fer 643, s’han dut a terme activitats amb escriptors, recitadors, amb projecció de pel·lícules o concerts que reforcen l’ensenyament de la llengua. Artistes catalans reconeguts com Maria Barbal, Care Santos, Toni Sala, Roger Mas, Juan Carlos Moreno Cabrera o Susanna Rafart, han passat per diverses universitats a participar-hi.

Segons Manuel Forcano, la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’exterior genera un valor molt important. En primer lloc, atreu els estudiants, que descobreixen una llengua diferent, cosa que els diferencia d’altres graduats amb llengües majoritàries. En segon lloc, representa una oportunitat laboral per als professors, que poden treballar en universitats estrangeres i en grups de recerca internacionals. “La xarxa és molt important, perquè disposa d’una oferta variada, rica i competitiva que d’altres no poden oferir”, ressalta Forcano, que afegeix que la peça clau d’aquesta xarxa és el professorat, seleccionat per l’IRL a través de convocatòries de places. Des del 2003 s’han organitzat 23 convocatòries de selecció de professorat, i s’han rebut més de 2.000 sol·licituds presentades.

Forcano ha volgut deixar clar que “el català no és una llengua minoritària”, sinó que és una llengua mitjana d’Europa, la novena més parlada a àmbit europeu. El català, de fet, supera en nombre de parlants altres idiomes que, en canvi, sí que són oficials a la UE, com el grec, el danès, el txec, el lituà, l’estonià, el suec o el maltès, que només té tres mil parlants. “A vegades es creu que el català és una llengua d’àmbit local, quan en realitat és una llengua mitjana i important, per la literatura i tradició que té”, aclareix, al seu torn, Carme Oriol. Per a Fernàndez, els reptes del català són els mateixos que poden tenir llengües com el danès o el txec, la globalització: “Aquesta xarxa és un instrument crucial perquè el català es pugui fer un lloc al món, ja que, juntament amb els casals, és una de les principals presències estables de la cultura catalana al món”.

Les Jornades, “una oportunitat per intercanviar saber i experiències”

Com ha subratllat Josep Anton Fernàndez, cap de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL, l’ensenyament de les llengües és un camp cada vegada més professionalitzat que requereix que el professorat rebi constantment formació per estar preparat. Per tant, aquestes jornades representen una “oportunitat d’intercanviar saber i experiències”.

Per això, del 18 al 21 de juliol la Universitat Rovira i Virgili acollirà les 30 Jornades Internacionals per a Professors de Català, la dissetena edició que organitza l’IRL després d’assumir la gestió de la xarxa, en què s’organitzen tallers, activitats i metodologies per als lectors. La URV va acollir, des del moment en què es va crear, ara fa 25 anys, els estudis de llengua i cultura catalanes, que estan presents tant en els estudis de primer i segon cicle com en els de tercer. Les jornades són, per tant, per a la URV, “una oportunitat de promoció dels estudis, de fer veure a la societat la importància que tenen”, sosté Carme Oriol.

Per celebrar la 30 edició, s’ha preparat una jornada oberta que comptarà amb la presència de Santi Vila, conseller de Cultura, Josep Pallarès, director general d’Universitats de la Generalitat, Josep Fèlix Ballesteres, alcalde de Tarragona, Manuel Forcano, director de l’IRL i Antoni Gonzàlez Senmartí, delegat del rector de Relacions Institucionals. L’objectiu de la jornada és mostrar a la comunitat universitària la importància de la jornada i comptarà amb ponències de professors de català que explicaran les seves experiències com a lectors.

Aquesta jornada també comptarà amb uns diàlegs conduïts per Màrius Serra, com “Traducció literària: formant traductors per a la projecció cultural”, “La xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, una font d’oportunitats”, així com amb la conferència de cloenda “Paraules i silenci: una dicotomia de jerarquia fluïda a L’aniversari, d’Imma Monsó”, a càrrec de Montserrat Lunati, de la Universitat de Cardiff, o la conferència que oferirà Albert Soler (UB), “Ramon Llull i la ciència alternativa: reflexions sobre els usos lingüístics a la universitat ahir i avui”, en el marc de l’Any Llull. Tancarà aquesta jornada oberta el concert “Alenar Llull”, gratuït, de Maria del Mar Bonet.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació