El sexe i la llengua

Mentre ens calgui el DNI, necessitem mantenir-nos ferms en la nostra llengua

Maria Cucurull

Maria Cucurull

Filòloga. Coordinadora del butlletí InfoMigjorn.

El sexe és en la parella el mateix que la llengua és per la llibertat de la nació. Si s’abandona desapareix la parella i la possibilitat de ser lliures.” Fa uns dies, Joel Joan feia aquesta piulada, que va generar 86.000 comentaris dels seus seguidors. Per un community manager aconseguir aquest volum d’interacció és tot un èxit. Ara bé, hi ha un fenomen curiós a casa nostra, la llengua constantment genera debat. A can Twitter, uns corregeixen i altres fan reflexions lingüístiques. A Instagram, hi ha nombrosos comptes sobre llengua: uns són didàctics, ens ajuden a evitar incorreccions lèxiques o gramaticals; altres han trobat un filó amb el marxandatge, que si bosses amb frases fetes, que si xapes amb expressions ocurrents, que si samarretes reivindicatives. I fins i tot hi ha marques de begudes que juguen amb llengua per incrementar les vendes. La llengua, doncs, ens atreu i ens diverteix perquè ens interessa. 

Tot i així, socialment no tenim consciència lingüística. A l’hora de demostrar el nostre nivell de llenguaconsciència, canviem amb facilitat al castellà perquè se’ns ha inculcat que mantenir-nos ferms en català és de mala educació, cosa que té unes repercussions molt negatives per a la salut de la llengua. Ens hem acostumat a entomar-ne moltes i constantment, tant, que ho hem normalitzat. Veiem normal que en un acte oficial, algú cridi de manera barroera “en castellano” a la presidenta de Illes Balears i que ella, submisa, canviï de llengua el seu discurs. Tant se val que la llei de Normalització Lingüística especifiqui que els representants de les administracions públiques en ús dels seus càrrecs han de fer les intervencions en la llengua pròpia. Tant se val que la llei ens empari, perquè a l’hora de mantenir-nos ferms, deixem que ens assetgin. 

Les plantofades són diàries i dures. Al País Valencià, es va negar a un home la documentació en català sobre la vacuna, amb una negativa volgudament ridiculitzadora, el doctor va propiciar que l’home que reclamava el seus drets lingüístics fos la riota de la sala. I això va calant, perquè no deixa de ser una repressió psicològica. Igual que ho és la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el dia abans de començar les proves de la selectivitat anunciés que la llengua dels enunciats de l’examen “no pot venir determinada per l’administració”. La voluntat és deixar clar que el govern no mana, que una associació de pa sucat amb oli com és l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya pot sacsejar el model educatiu igual com fa uns anys ho van aconseguir aquelles tres famílies. 

Perquè al costat d’aquestes bufetades, veiem aberracions com que el Consell General del Poder Judicial conclogui que l’apologia al franquisme és llibertat d’expressió o que a Múrcia faran sonar l’himne d’Espanya cada matí a les escoles, i els partits de dretes, a més, han aprovat una moció que obliga a tenir una foto del rei a l’aula i una bandera espanyola. I ens hem de sentir a dir que els catalans adoctrinem a les escoles… De fet, l’estima que ens tenen és tan poca que el nou DNI europeu ja no inclourà el català. Arribats en aquest punt, tornem al símil del Joan Joan, ‘el sexe en la parella és com la llengua en la llibertat de la nació…’ doncs això, mentre ens calgui el DNI, necessitem mantenir-nos ferms en la nostra llengua; bé, i després, un cop lliures també, és clar.

Podem mirar stories d’Instagram per evitar barbarismes, podem dur samarretes amb lemes reivindicatius però de res serveix tot això si no ens plantem. L’atac és cap a les institucions i cap als parlants, és constant i persistent. Davant d’això, l’únic que podem fer és ser llenguaconscients, perquè les burles i les humiliacions hi són i hi seran, però la nostra llengua només ens té a nosaltres.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació