El nord-occidental fa riure

Els de Ponent només demanem sentir-nos més representats a la televisió pública, que també és la nostra.

El primer capítol de Lokus day de TV3 ha anunciat el retorn d’un imaginari ja llunyà: el de Lo Cartanyà. Xavier Bertran ha tornat a encarnar el meteoròleg ponentí Vicenç Cartanyà, ara un asceta amb una vida allunyada de la televisió, mentre que Cesc Casanovas ha saltat de generació per representar el fill de l’ingenu Bardagí, que ha heretat l’accent xava del pare. L’esquetx sembla indicar la reaparició del català nord-occidental al prime time de la televisió catalana, el revifament d’una variant dialectal estereotipada i paròdica que havíem aconseguit deixar enrere.

Un cop passats els anys de silenci imposat, el naixement de la televisió pública catalana representava una gran oportunitat per a la normalització de la llengua. Les variants dialectals s’han anat obrint pas, molt paulatinament, entre l’omnipresència de la parla barcelonina dels inicis. El llibre d’estil vigent de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) estableix que la llengua estàndard, aquella que sentim en contextos més formals com el Telenotícies, ha de ser una «llengua variada territorialment». Els professionals poden expressar-se, per tant, «en la varietat dialectal que els és pròpia». Tanmateix, un parlant del català nord-occidental se sent poc representat en el contingut que ofereix la cadena catalana. Sembla que de forma latent encara es continuï identificant l’estàndard amb el català central.

La Televisió de Catalunya disposa de referents televisius, de personalitats que els catalans associem directament amb el canal i que normalment empren la llengua estàndard. Avui en dia, per exemple, destacaríem Raquel Sans, Ramon Pellicer, Carles Prats, Toni Cruanyes, Lídia Heredia, Helena Garcia Melero, Tomàs Molina, Francesc Mauri o Cristina Puig. Tots ells s’inclouen en l’star system de la comunicació televisiva en català, però cap d’ells és nord-occidental. Casualitat? Potser sí. Molts ho explicarien per la majoria de parlants orientals o per la ubicació de Sant Joan Despí. En una cosa estarem d’acord: no podem afirmar que TV3 utilitzi una «llengua variada territorialment».

Actualment, a la cadena catalana, hi podem sentir parlar en nord-occidental algunes reporteres del territori com Fàtrima Llambrich, Mariona Piqué o Marina SolàMíriam Riau, presentadora del Tot es mou d’estiu; Gessamí Caramés, l’encarregada del dolç al Cuines; o Jaume Freixes, presentador al canal 3/24. La presència de la varietat catalana de l’oest és, doncs, tímida i acostuma a quedar apartada de les franges de màxima audiència. La sensació és que som l’anècdota, una nota al marge. Falten periodistes de referència en nord-occidental, que no emmascarin els trets dialectals a l’estil maripauhuguetià.

La ficció és un bon terreny per visualitzar i normalitzar altres variants que surtin de l’omnipresent central. Aquesta temporada, hem pogut sentir el català nord-occidental a cada capítol de Les de l’hoquei gràcies a la combativa i entusiasta Gina (Clàudia Riera). Però quan la presència d’aquest parlar ha incrementat, les coses han anat mal dades. A la comèdia Gran Nord, la trama basada en l’oposició estereotipada d’urbanitat i ruralitat no va acabar de funcionar. L’aposta apareixia després de la sitcom Lo Cartanyà, font d’innumerables crítiques. La incultura i la vulgaritat de Ponent es mostraven en gran part gràcies a l’exageració dels trets lingüístics. Si una variant dialectal és la font principal de l’humor, malament rai.

Encara hauríem de parlar dels anuncis, els doblatges o els dibuixos. El nord-occidental continua sent una de les grans assignatures pendents de TV3. Els de Ponent només demanem sentir-nos més representats a la televisió pública, que també és la nostra, i que els urbanites no ens tornin a preguntar si tots vivim entre cabres o tenim Internet per culpa de Lo Cartanyà.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació