El català és la mare de totes les llengües

Màrius Serra ha estat l’encarregat d’obrir, aquest dijous a les 21h a la Sala gran del Teatre Kursaal, la Fira Mediterrània de Manresa. I ho ha fet amb un “pregó poliglot, tot i que aparentment es desenvoluparà sota el paraigua lexicogràfic d’una única llengua, el català”.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Màrius Serra ha estat l’encarregat d’obrir la Fira Mediterrània de Manresa. I ho ha fet amb un “pregó poliglot, tot i que aparentment s’ha desenvolupat sota el paraigua lexicogràfic d’una única llengua, el català”. En un discurs en què aborda l’origen del llenguatge, Màrius Serra ha fet un repàs de les diverses fites històriques lingüístiques de la humanitat.

Màrius Serra diu el pregó de Fira Mediterrània | © Josep Tomàs

Des que l’home té capacitat per raonar s’ha preguntat i ha intentat explicar el motiu pel qual parla. Durant el segle XIX i amb l’eclosió del Romanticisme —i la reivindicació de les nacions com a símbol d’un poble—, aquesta recerca va més enllà i la llengua centra totes les investigacions del moment: “El gran debat del moment reproduïa el diàleg de Plató anomenat Cratil, que versa sobre l’origen del llenguatge. Els contendents dialèctics són Hermògenes i Cratil”. Mentre un defensa la tesi convencionalista, el segon formula la tesi naturalista: “En caricatura és allò del «si és tan clar que això és formatge no sé pas per quins set sou li diuen queso» versus una presumpta «comissió organitzadora de consultes populars (sic) amb la funció d’assessorar Adam en la seva tasca d’onomaturg»”, en paraules de Serra.

Quina és, però, la llengua original, genuïna? Segons Franciscus Mercurius, seria l’hebreu, però alguns erudits també apuntaven al grec, mentre que altres filòlegs anglesos defensen el celta com la llengua primigènia. Rowland Jones, en canvi, proposa el frigi i Honorio Mossi de Cambiano, missioner espanyol i reverend, aposta per una hipòtesi ibèrica i proposa el basc com a llengua primigènia. “Potser per això aquell mateix any de 1864, al primer almanac humorístic català Lo Xanquet, Frederic Soler «Pitarra» planteja la hipòtesi de la maternitat global del català”, afegeix Serra.

El 1877 a La Llumanera de Nova York es van presentar les proves irrefutables que feien del català la mare de totes les llengües. Aquest treball estava precedit per un pròleg en el qual Artur Cuyàs rebatia les tesis llatina, grega, hebraica, siríaca, aràbiga, persa, caldea i sànscrita sobre l’origen de la llengua i concloïa: “Probablement lo català era la llengua que parlavan Noé y sa familia dins de l’Arc, y la portá á Espanya en Japet o Gafet, segons dihuen altres que s’deya”. De fet, Cuyàs i la colla de Pitarra van dedicar-se “a confegir frases que demostren d’una manera taxativa que el català és la mare de totes les llengües conegudes”, i ho van fer a través d’una demostració completa que comprenia una secció de dialectes africans i un grup final de dialectes ibèrics del català: “Lo castellá, lo gallego i lo vasco; no diu res ni del valencià ni del lapao”, assegura Serra.

“Han passat exactament 141 anys, com un tuit secular, i la tesi del català com a mare de totes les llengües es reforça dia a dia”. Segons Serra, cada vegada parlem pitjor català perquè ens adaptem, en lloc de degenerar i afegeix: “El català és la llengua més adaptable i adaptada a un virus letal, el Virus Google Translator”. A continuació posa tres exemples d’aquesta “autèntica pedra de Googletta”: “Money and killed” (mel i mató), “rape in the fisherman’s way” (rap a la marinera), “marmitó la icona” (pinche el icono). I conclou el pregó dient: “Que el català sigui incontestablement la mare de totes les llengües explica que tal dia com avui, ara fa 75 anys, n’hi va haver que la van voler fer callar. I avui mateix convé acabar analitzant aquest Tribunal: «Setze jutges d’un jutjat mengen fetge d’un penjat. Si el penjat es despenja, es menjarà els setze fetges dels setze jutges que l’han jutjat».”

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació