El català és de justícia

El dijous 19 d’abril a la UB se celebra la segona jornada 'Drets lingüístics: present i futur' | Núvol

El dijous 19 d’abril, a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, se celebra la segona jornada “Drets lingüístics: present i futur”, on es pretén posar sobre la taula l’estat en què es troba el català dins el món judicial. És necessari recordar que el passat mes de desembre, a la primera edició, es va analitzar la situació dels drets lingüístics del català dins l’àmbit judicial de l’Estat espanyol en comparació amb el tractament que en fan altres estats amb més protecció de drets lingüístics, com ara el cas de Bèlgica. Us hi podeu inscriure aquí.

Actualment, i segons l’últim informe sobre l’ús del català en els jutjats realitzat pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya l’any 2016, només un 8,4% de les sentències dictades a Catalunya són dites en català, dada que posa de manifest la poca presència que té la nostra llengua en l’àmbit judicial. Amb aquest punt de sortida, doncs, en la segona jornada es debatran diferents possibilitats i polítiques lingüístiques per afavorir-ne l’ús.

L’acte començarà a les deu del matí amb els parlaments de Xesca Oliver, presidenta de la Fundació Catalunya Fons, i de Xavier Pons Ràfols, degà de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. Tot seguit, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, exposarà la situació actual dels drets lingüístics a Catalunya.

Al llarg del dia també tindrà lloc la presentació del nou certificat jurídic de català, impulsat per la UB, i es duran a terme diferents ponències i taules rodones: “Revisió crítica del règim lingüístic de l’Administració de Justícia”, “Què en diuen dels drets lingüístics a la justícia les entitats, administració i col·legis professionals de l’àmbit judicial?” i “Quin és el present i futur dels drets lingüístics?”. Per últim, clouran l’acte Patrícia Gomà, secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística.

La jornada, organitzada per la Fundació Catalunya Fons, la Universitat de Barcelona i l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya, Àgora Judicial, Plataforma per la Llengua, Fundació Congrés de Cultura Catalana, la Federació Llull (integrada per Òmnium Cultural, l’Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià) i l’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia arnanesa dera lengua occitana.

Us podeu inscriure a la Jornada “Drets lingüístics: present i futur” en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació